UŞAK’TA YASAYI TAKAN YOK

Engellilerin yüzde 40’ın üzerinde raporu varsa toplu taşım araçlarına ücretsiz binmesine dair açık yasa olduğu halde Uşak’ta bu yasayı tanıyan yok. E-kart Şirketi yarım bilet uygulaması yapıp engellilere kart satıyor. Otobüs işletmecileri engelli kartlarını tanımıyor. Belediye ise yasaları çiğneyen otobüs işletmecilerini “Şikâyet edin” diyor.

SALİH KILINÇ (ÖZEL HABER)

Uşak’ta göz göre göre yasa çiğneniyor. 4 Mart 2014 Salı tarih ve 28931 Sayılı Resmi Gazete’de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yayınlanan “Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği” engellilerin yüzde 40’ın üzerinde engelli raporu olduğu takdirde, toplu taşım araçlarına ücretsiz binebileceğini açık hüküm halinde belirtmiş. Ancak, bu yasa Uşak’ta uygulanmıyor. E-kart Şirketi engellilerden rapor istemesine rağmen, öğrenci kartını ücretle satarak para alıyor. Toplu taşıma yapan otobüs sahipleri ve sürücüler ise “Biz zarar ediyoruz. Uşak’ı mı bedava taşıyacağız” diyerek yasayı çiğniyorlar. Mesleği avukatlık olan CHP Belediye Meclisi Üyesi Mehmet Karakoç ise, bu durumun suç teşkil ettiğini söylüyor. Uşak Belediyesi ise, kimlik kartı ve engelli raporu olan engellilerin şikâyette bulunması halinde gereğinin yapılacağını söylüyorlar. Ama değişen bir şey yok. Yasaya rağmen Uşak’taki engelliler toplu taşım ücretlerine ücret ödemeden binemiyorlar.

CEZAYA RAZILAR

Türkiye Sakatlar Derneği Uşak Şube Başkanı Salih Küçük, “Bu konuda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 4137 Sayılı Kanun Resmi Gazete de yayınlanmış ve yürürlüğe girmiştir. Başta komşumuz Kütahya olmak üzere tüm Türkiye de halen uygulanmakta, ne hikmetse Uşak’ta uygulanmamaktadır. Özel halk otobüsü taşımacıları, yasaya uymadıkları takdirde uygulanacak 80 TL cezayı ödeyeceklerini, ancak, yine de bedava taşıma yapmayacaklarını tarafıma söylemişlerdir. Bu konuda, Valilik görevlileri ceza yazmaya yetkilidir. Birkaç ceza yazılmış, ancak sonuçta engelliler ücretsiz toplu taşıma araçlarına ücretsiz binememektedir. Uşak’taki sıkıntı 65 yaşın üzerindeki kişilerin ücretsiz taşınmasından kaynaklanıyor” ifadesini kullandı.

BÜTÜN UŞAK’I BEDAVAYA MI TAŞIYALIM?

Toplu taşıma yapan özel halk otobüsçüleri ve sürücüleri, kendilerinin bu konuda dava açtıklarını belirterek, engellilerin ücretsiz binmesine engel oluyorlar. Toplu taşımacılar, “Benzine, mazota durmadan zam geliyor. Yedek parça bakım onarım paraları canımıza okuyor. Yetmiyormuş gibi Belediyeye aylık kazancımızdan yüzde 3,5 belediyeye, yüzde 3 e-kart şirketine olmak üzere her ay yüzde 6 kazancımızdan veriyoruz. Yıl bazında belediyeye 250 TL ruhsat harcı ödüyoruz. Evet bu yasayı tanımıyoruz. Çünkü biz mazotu 1 TL’ye almıyoruz. Bizim gemiciğimiz yok. Tüm Uşak’ı bedavaya mı taşıyalım? 200-300 bin TL harcayıp yeni otobüsler aldık. Bir yandan da bu borcu ödüyoruz. Bizim hiç karımız yok. Çoluk çocuğumuza ekmek parası bile götüremiyoruz” diye yakındılar.

Toplu taşımacılar, bir ara polisleri bedava taşımadıkları için trafik cezalarıyla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, “Politikacılar seçim, biz geçim derdindeyiz” dediler.

BİNEMEYEN ŞİKÂYET ETSİN

Mesleği Avukat olan CHP Uşak Belediye Meclis Üyesi Mehmet Karakoç, “Belirtilen kanun çok açık şekilde engellilerin toplu taşıma araçların ücretsiz binebileceğini hükme bağlamış. Türkiye’de engelliler toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlanıyor. Bu konuda Uşak Belediyesi Ulaşım Müdürlüğü ile görüştüm. Bana, “Engelli vatandaşların ücretsiz toplu taşım araçlarına ücretsiz binemediği takdirde, belediye ve valilik makamlarına o aracın plakasını bildirdikleri takdirde gerekli işlemin yapılacağını” söylediler. Hukuk Devletinde yasa neyse o uygulanır. Kimse kafasına göre, “Uyguluyorum, ya da uygulamıyorum” deme hakkına sahip değildir” yorumunu yaptı.

4 Mart 2014 Salı tarih ve 28931 Sayılı Resmi Gazete’de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yayınlanan “Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği”nin 4. Maddesi bu konuda şu hükmü getiriyor:

Ücretsiz seyahat hakkından yararlanacak kişiler

MADDE 4 – (1) 4736 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca demiryolları ve denizyollarının şehiriçi ve şehirlerarası hatlarından, belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanacaklar aşağıda belirtilmiştir:

a) 24/2/1968 tarihli ve 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında aylık bağlananların kendileri, eşleri, anne ve babaları ile evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış çocukları.

b) 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 56 ncı ve mülga 64 üncü maddesi, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 47 nci maddesinin sekizinci fıkrası, 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlarda belirtilen haller kapsamında;

1) Hayatını kaybedenlerin,

2) Harp veya vazife malulü sayılanlardan aylık almakta iken hayatını kaybedenlerin,

3) Harp veya vazife malulü sayılmaları sebebiyle aylık almakta olanların,

4) Harp veya vazife malulü sayılmaları sebebiyle aylık almakta iken, sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam etmekle birlikte veya 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesine göre sigortalı olmayı gerektiren bir işte çalışmaya başlamış olmakla birlikte bu aylıkları kesilmesi gerekmeyenlerin,

kendileri, eşleri, anne ve babaları ile evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış çocukları.

c) 5434 sayılı Kanunun mülga 45 inci maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen haller kapsamında;

1) Hayatını kaybedenlerin,

2) Harp veya vazife malulü sayılanlardan aylık almakta iken hayatını kaybedenlerin,

3) Harp veya vazife malulü sayılmaları sebebiyle aylık almakta olanların,

4) Harp ve vazife malulü sayılmaları sebebiyle aylık almakta iken, sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam etmelerinden veya 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında çalışmaya başlamalarından dolayı aylıkları kesilenlerin,kendileri, eşleri, anne ve babaları ile evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış çocukları.

Uşak'ta 1 kişi daha gölete düşerek can verdi! Karaağaç ve Kızılcasöğüt göletinde hiçbir önlem yok! Uşak'ta 1 kişi daha gölete düşerek can verdi! Karaağaç ve Kızılcasöğüt göletinde hiçbir önlem yok!

ç) 28/5/1986 tarihli ve 3292 sayılı Vatani Hizmet Tertibi Aylıklarının Bağlanması Hakkında Kanun kapsamındaki hizmetleri sebebiyle vatani hizmet tertibinden aylık bağlananların kendileri, eşleri, anne ve babaları ile evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış çocukları.

d) 24/6/2008 tarihli ve 5774 sayılı Başarılı Sporculara Aylık Bağlanması ile Devlet Sporcusu Unvanı Verilmesi Hakkında Kanuna göre aylık bağlananların kendileri.

e) Engelliler için sağlık kurulu raporuyla % 40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri, ağır engellilerin ise kendileri ile birlikte birden fazla olmamak üzere beraber seyahat ettikleri refakatçileri
Editör: TE Bilişim