Uşak'taki eski Başkan: Borç bu kadar değil, baksınlar yanlış varsa kendimi hapse attırırım Uşak'taki eski Başkan: Borç bu kadar değil, baksınlar yanlış varsa kendimi hapse attırırım
Uyku, gün boyunca yorulan bedenimizin istirahate geçtiği bir süreçtir.

Bu süreç esnasında uykuya dalma, uykuyu sürdürme ve uykuyu sonlandırma sıkıntıları yaşıyorsanız, çağımızın en büyük problemlerinden biri olan "uykusuzluk (insomnia)" hastalığına sahipsiniz anlamına gelebilir. Böyle bir durum söz konusunda birey hem fiziksel hem de ruhsal olarak sıkıntılar yaşamaktadır.

Araştırmalara bakıldığında ise, psikolojik sebeplerin uykusuzluğa neden olduğu hipotezi yüzde 80 oranlarında ön plana çıkmaktadır. Sosyal ilişkilerimiz, gün içerisinde iş veya okul ortamında yaşamış olduğumuz stresli olaylar, duygusal problemlerimiz gibi durumlar psikolojik olarak uykumuzun aralıksız olmasını engelleyen etkenlerdendir. Bunlar dışında en büyük etken olarak depresyonu gösterebiliriz. Depresyonda olan bir birey uyumakta zorlanır, biyolojik saati tamamlana dek defalarca uyanır ve olması gerekenden çok daha erken bir saatte uyanır.

Uykusuzluğu gidermek istiyorsak öncelikle kendimize bunun temel sebebini sormamız gerekmektedir. Düşüncelerimizi soyuttan somuta aktarmak adına sebeplerini bir kağıda üzerine muhakkak tarih atarak not etmeliyiz. Böylelikle bir veya iki hafta içerisinde yazmış olduğumuz bu kağıtları birleştirip asıl sebebini ortaya çıkartabiliriz. Bu sayede hangi çözüm yoluna başvuracağımız ortaya çıkar. Uykumuzun daha sağlıklı ilerlemesi açısından en etkili çözüm yollarını şu şekilde sıralayabiliriz;

-Yorucu geçen günün sonunda kişiyi etkileyen baskı ve kaygıları azaltmak için kas gevşetme teknikleri yapma,

-Nefes alma teknikleri ya da rahatlık sağlayacak egzersizler yapma,

-Kafeinden uzak durma,

-Uyumadan önce kitap okuma,

-Yatacağımız odada elektronik cihazları bulundurmama,

-Işığı kapalı tutma,

-Zihnimizi boşaltma,

-Düzenli uyuma,

-Uyku gelir gelmez uyuma,

-Yemeği uykudan en az 2-3 saat önce yeme.

Uyku, problemlerimizin en iyi çözümüdür. Şöyle bir düşünelim; uykumuzu alamadıysak işimizde, ilişkilerimizde ve iletişimimizde ne kadar faydalı, mantıklı ve bilinçli olabiliriz? Yediğimizden, içtiğimizden, gittiğimiz yerlerden nasıl keyif alabiliriz?

Unutma uyurken yanına alacağın tek şey; olumlu düşünmek...

Editör: TE Bilişim