Vali Okur, “Genç nesillerimize Ahilik kavramının ilke ve prensiplerini aktarmalıyız”

Her yıl Eylül ve Ekim aylarında kutlanan “Ahilik Haftası” bu yıl Mayıs ayında kutlandı. Vali Ahmet Okur, Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Uşak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Saadettin Öztürk ve esnaf oda başkanları ve yılın ahisi Halil Keser’i makamında kabul etti.

Kabulde konuşan Başkan Saadettin Öztürk, Ahilik Haftası Etkinlikleri kapsamında Ahilik kültürünün yaşatılması ve bu geleneğin gelecek nesillere aktarılmasını hedeflediklerini kaydetti.

‘AHİLİK ESNAFIN BİRLİK VE BERABERLİĞİNİN GÖSTERGESİDİR’

Ahilik kültürünün eskiden olduğu gibi günümüzde de yaşatılması gerektiğine dikkat çeken Vali Okur, “Ahilik akıl, ahlak, ilim ve çalışma ilkeleri üzerine kurulan esnafın birlik ve beraberliğinin bir göstergesi olmuştur. Ahilik kültürü geçmişten günümüze kadar uzanan kültürümüzdür. Ahilik ortaya koyduğu temel ilkelerle, toplumda yaşayan herkesi kaynaştıran, bütünleştiren ve millet olmanın bilincini tüm topluma yayan bir sistemdir. Günümüzde yaşanılan sıkıntıların başında ahilik kültürünün artık kaybolmaya başlamasındandır.  Bu nedenle genç nesillerimize Ahilik kavramının ilke ve prensiplerinin aktarılması önem arz etmektedir. Biz bu değerlerimize sahip çıkmalıyız. Tüm esnafımızın Ahilik Haftasını kutluyor, Ahi Evran-ı Veli’yi de rahmetle yad ediyorum. Bu vesileyle de esnafımıza bol ve bereketli kazançlar diliyorum" dedi.

Uşak'ta memurlara sendika değiştirten para için imzalar atıldı Uşak'ta memurlara sendika değiştirten para için imzalar atıldı

. ÖZTÜRK; “AHİ OLAN KİŞİNİN ELİ, SOFRASI KAPISI AÇIK; DİLİ, BELİ BAĞLI GÖZÜ KAPALI OLMALIDIR”

Valilik ziyaretinden sonra Atatürk Anıtı önünde Uşak’ta faal olan 28 esnaf odasının katılımıyla çelenk koyma töreni yapıldı. Esnaflar adına, Uşak Esnaf ve Sanatkar Odaları Birlik başkanı Sadettin Öztürk Atatürk Anıtına çelenk sundu.

Aralarında Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan’ın da bulunduğu kortj, Kütahya Mehter Takımı eşliğinde Uşak Belediyesi önüne geldi. Burada açılış konuşmasını yapan Uşak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Saadettin Öztürk, ahiliğin önemine dikkat çekti. Öztürk  konuşmasında, helal kazanç ve ahiliğin gerektirdiği konulara değindi. Ahiliğin ilk zamanlarında yapılan fedakarlıkları anlatan Öztürk, ahilerin arasında haksızlık ve eşitsizlik gibi konuların hiç olmadığını söyledi. Öztürk; “Ahi olan kişinin eli, sofrası kapısı açık; dili, beli bağlı gözü kapalı olmalıdır” diyerek konuşmasını tamamladı.

Esnafın, terazisi doğru, sözü doğru ve özü doğru olduğunu belirten Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan, “Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan, Uşak Belediyesi olarak toplumun asıl değeri olan esnaflarla birlikte ilerlemek istediklerini söyledi.  Türklerin misafirperver ve cömert bir toplum olduğunu belirten Cahan, esnafın karşılaştığı sorunları el birliği ile çözüme kavuşturacaklarını dile getirdi.

Daha sonra, Ahilik kültürünü anlatan çeşitli dramalar canlandırıldı.

Editör: TE Bilişim