Mali Müşavirlere vergi kaçakçılığı ile ilgili seminer düzenlendi

Uşak Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) tarafından düzenlenen, “Vergi Kaçakçılığı Suçlarında Meslektaşlarımızın Karşılaştığı Sorunlar” konulu bir seminer düzenlendi.

Uşak SMMMO Salonunda düzenlenen seminerin konuşmacısı, bu konuda kitapları bulunan Eski Hesap Uzmanı ve Avukat Bekir Baykara oldu.

Uşak SMMMO Başkanı Uğur Albayrak’ın şehit cenazesine gittiği için katılamadığı seminere, Uşak Defterdarı İhsan Özbay da katıldı. Az sayıda Mali Müşavirin katıldığı seminerin konuşmacısı Bekir Baykara, “Her kanun gibi, vergi kanunlarına aykırı davranışın yaptırımı (müeyyidesi) vardır. Yürürlükteki mevzuatımıza göre bu yaptırımlar, vergi cezaları, işyeri kapama cezası, gecikme faizi ve hapis cezalarıdır. Hapis cezası dışındaki yaptırımlar mali idare tarafından re’sen uygulanır , haklı bulmayan vergi mahkemesine dava açar. Hapis cezası ise ceza mahkemesi tarafından hükmedilir” dedi.

Ceza mahkemesinin karar verebilmesi için dava açılması gerektiğini belirten Baykara, “ Ceza davasının açılması ve yürütülmesi, 1412 sayılı Ceza Mahkemeleri Usulü Kanunu (CMUK)na tabidir. Ancak hapis cezasını gerektiren vergi suçlarında CMUK’nundan ayrılınmış, VUK’nun 367. md.si ile bir istisna getirilmiştir. Bu madde ile, vergi suçuna ilişkin hazırlık soruşturması esas itibariyle vergi incelemesine yetkili olanlara bırakılmıştır. Vergi inceleme elamanları vergi incelemesi sonucunda tespit ettikleri vergi suçlarını doğrudan veya başka bir makamın mütalaası ile savcılığa bildireceklerdir. Aşağıda açıklayacağımız gibi vergi suçunun inceleme elemanı tarafından Cumhuriyet savcılığına bildirilmesi “dava şartı”dır. Bu nedenle vergi incelemesi ve bu inceleme sonucu düzenlenen vergi suçu raporunun, ceza muhakemesinde özel bir önemi vardır. Bu seminerimizde vergi suçu raporunu ve bu raporun ceza muhakemesindeki yerini inceleyeceğiz” bilgisini verdi.

Uşak'ta çalınan 2 TIR yedek parça olmaktan son anda kurtuldu Uşak'ta çalınan 2 TIR yedek parça olmaktan son anda kurtuldu

‘VERGİ CEZA DAVASININ AÇILMASI VE YÜRÜTÜLMESİ’

Seminerin, giriş ve sonuç bölümü dışında üç bölüm olarak tasarlandığını kaydeden Baykara,”Birinci bölümde genel olarak ceza davası çok kısa olarak ele alınacaktır. Amaç vergi ceza davasının anlaşılmasını kolaylaştırmaktır. Bu nedenle bu bölümde özellikle hazırlık soruşturması üzerinde durulmuş, son soruşturma birkaç cümle ile özetlenmiştir. Kanun yollarına ise hiç değinilmemiştir.

İkinci bölümünün başlığı vergi ceza davasının açılması ve yürütülmesidir. Bu bölüm, vergi ceza davasının doğuşuna ilişkin kısa bir tarihçe ile başlamaktadır. Hemen sonra, genel yargılama usullerinden ayrılma nedenleri üzerinde durulmuştur. Bundan sonra vergi ceza davasının açılması ve yürütülmesi incelenmiştir. Seminerimizin Yazımızın üçüncü bölümünde vergi suçu raporunun ve bu raporun hukuki niteliği ele alınıp incelenmiştir. Bu bölümdeki iki ana alt başlığından birincisi vergi suçu raporudur. Burada, vergi suçunun özellikleri, Cumhuriyet Savcılığına gönderilmesi ve vergi suçu raporu yazmak için kast unsurunun aranıp aranmayacağı konuları incelenmiştir. İkinci alt başlık altında ise vergi suçu raporunun hukuki niteliği analize tabi tutulmuştur. “ şeklinde bilgiler verdi.

Editör: TE Bilişim