YAZAN: SALİH KILINÇ                                          

Filistin’in Gazze bölgesinde yaşanan insanlık dramını tanımlayacak kelime bulmak güç. Bizler, burada kuş sütü eksik sofralarımızda iftar yaparken, İsrail askerlerinin yediklerİ, Filistinli çocukların etleri, içtikleri de kanları olmuştur..

Uşak’ta da AGD ve Kardeşlik Platformu mensubu yaklaşık 600 kişi Gazze’de yaşanan insanlık dramını protesto etti. Hepsi de İslami kimlikleriyle tanınan kurum ve kişiler. Gönül istiyor ki; her türlü insanlık dışı davranışı, sağ sol demeden, insanlık adına tüm Uşak, tüm Türkiye el ele karşı çıkabilsin. Ama olmuyor, olamıyor. Birisinin karşı çıktığına öbürü karşı çıkamıyor. Anlaşılan Yahudilerin parası öyle ya da böyle bilmeden hepimizi esir almış durumda.

Öte yandan IŞID adını kullanan terör örgütünün Türkmenlere karşı yaptığı katliama da tüm dünya seyirci kaldı. Gariptir ki bu İslam adını kullanan terör örgütünün Ortadoğu’daki varlığı ve yaptıkları insanlık dışı katliamlar da İsrail’in politikaları ile bire bir örtüşüyor.

TOPRAKLARI PARAYLA ALMIŞLARDI

Filistin ve İsrail’le ilgili tarihi bilgilerimize şöyle bir göz atmakta fayda var. Bilirsiniz,  İsrail’in yani bir Yahudi Devletinin kurulması,  parayla Filistin’de toprak satın alınmasıyla başlar.

Filistinde bir yahudi devleti kurma çalışmaları 1850'li yıllarda başladı. İsrail devletinin kuruluş çabalarının en önemli ismi Theodor Herzl'dir. Herzl (1860-1904) yahudilerin tüm dünyada ezildiği ve acı çektiği fikrinden hareketle bir yahudi devleti kurulması fikrini benimsemiş ve ölene kadar da bunun için çalışmıştır. 1897 yılında Siyonist hareketlerin başına geçen Theodor Herzl, Filistinde bir Yahudi devletinin kurulması için birçok çalışmalarda bulundu. Herzl "vaad edilmiş topraklarda" yani Osmanlı Devletinin egemenliğindeki Filistinde bir devlet kurmak istiyordu. Bunun için II. Abdülhamit ile iki kere görüşmüş (İlki 17 Mayıs 1901 ikincisi 4 Temmuz 1902 de olmak üzere) her ikisinde de bir netice alamamıştır. Herzl'in bu görüşmelerde padişaha Avrupadaki yahudi bankerlerin Osmanlı'nın tüm borçlarını ödeyeceği bunun karşılığında da Yahudilere Filistinde bir yurt kurmasına izin vermesini istediği biliniyor. Padişahtan istediği izni alamayan Herzl İngilizlerden destek aramış ve ingilizlerde ona kurmak istediği devlet için Uganda yı önermişlerdir. Ama Herzl'in gözü vaad edilmiş topraklar olarak gördüğü Filistin den başkasını görmüyordu.

Uşak Çocuk Kent, Erdoğan'ın sesini taklit eden Muhammet Nur Nahya'nın da katılımıyla açıldı Uşak Çocuk Kent, Erdoğan'ın sesini taklit eden Muhammet Nur Nahya'nın da katılımıyla açıldı

Göçler Filistin’e toplu halde Yahudi göçleri 1881 yilindan itibaren görülmeye başlanıyor. 1881 ile 1903 yılları arasında 25-30 bin kişinin Doğu Avrupa ve Yemenden filistine göç ettiği sanılıyor. 1904-1914 yılları arasında 40.000 kişi göç filistine etmiş ama bunlarin yaklaşık yarisi geri dönmüştür. Filistine üçüncü Yahudi göç dalgası 1919-1923 yılları arasında dördüncüsü ise 1924-1929 yılları arasında yaşanmış ve yaklaşık 110.000 kişi Filistin topraklarına yerleşmiştir. 1930 lu yıllardan itibaretn Nazizm in de etkisi ile 250 binden fazla Yahudi Filistine göç etmiştir. 1940 yılına gelindiğinde 5.göç dalgası ile gelenlerle beraber Filistin’deki yahudi nüfusunun 450.000'e ulaştı.

Birinci Dünya Savaşından sonra Filistin Osmanlı Devletinin egemenliğinden İngiliz Mandası yönetimine geçiyor. Filistin'e göç eden yahudiler burada tarım kolonileri kurdular. 1922 yılına gelindiğinde Filistindeki Yahudilerin nüfusa oranı % 11 idi. İkinci dünya savaşından sonra avrupadaki Yahudilerin Filistine göçleri artti ve Filistinde önemli sayıda Yahudi nüfusu oluştu. Böylece Filistin deki yahudi nufüs oranı %33'e ulaştı. 1947 yılında İngiltere Filistin deki meseleyi BM'ye götürüyor ve buradan ABD'nin de desteği ile Filistin’in bölünmesi kararını çıkartıyor. Karara göre Filistinde biri Arap diğeri de Yahudi devleti olmak üzere iki devlet kurulacak Kudüs'ünde BM denetiminde milletlerarası bir bölge statüsü olacaktı. Karari araplar reddetti. Bundan sonrada İngiltere ve Amerikanin desteği ile İsrail Devleti 14 Mayıs 1948 yılında ilan edildi. Hemen ardındada Arap İsrail Savaşı yaşandı. Ama bu da İsrail devletinin kurulmasını engelleyemedi.

YAHUDİ’NİN PARASININ YÜZÜ HALA SICAK

Böylelikle tarihte kurulan ilk ve tek Yahudi devleti İsrail, paranın sıcak ve tatlı yüzü ile ortaya çıkmıştı. Filistinliler, ogün parayla satılan toprakların bedelini bugün kanları ve canlarıyla ödemek durumunda kaldılar.

Bugünde Yahudilerin sıcak ve tatlı paraları, Türkiye’de, Uşak’ta ve tüm İslam aleminde, insanların bir araya gelip onurlu tepki koymasına izin vermiyor. Bakın şu acı tesadüfe:

-       Gazze’den havalanan füzeler, Malatya Erhaç Havva üssünden İsrail’e bildiriliyor.

-       10 yılda Türkiye’nin İsrail’le olan ticaret hacmi 4 misli artmış.

-       Kerkük petrolünün Türkiye üzerinden Telaviv’e akmasına biz aracılık ediyoruz.

Ondan sonra da kalkıp İsrail’in yaptığı katliamı kınıyoruz. İsrail’in çok da umurundaydı. Kına kınayabildiğin kadar. Yahudilerde bu para olduktan sonra.

Editör: TE Bilişim