Sağlık

Uşaklı kadınlara kanser konusunda farkındalık eğitimi verdiler

Uşak İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, rahim ağzı kanseri farkındalık etkinlikleri kapsamında yoğun bir çalışmaya imza attılar.

Abone Ol

Tanı:Rahim ağzı kanserinde, tarama ile erken teşhisi ve tedavisi yapıldığında, başarı oranı çok yüksektir.  Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), rahim ağzı kanserinin bütün ülkelerde ülke çapında taranmasını önermektedir. Rahim ağzı kanseri taramasında HPV testleri ile kişide HPV enfeksiyonunun olup olmadığı, varsa tipi saptanabilmektedir.Ülkemizde Ulusal Kanser Tarama Standartlarına göre; 30-65 yaş grubundaki her kadın 5 yılda bir HPV-DNA ve PapSmear testi ile taranmaktadır. HPV testi ve Smear alınması son derece basit ve ağrısız işlemlerdir.
Korunma; Dünya Sağlık Örgütü, rahim ağzı kanserine karşı 9-13 yaşlarındaki kız çocuklara aşı yapılmasını önermektedir.30 yaşından sonra tarama testlerini düzenli bir şekilde yaptırılması, sigara kullanılmaması, sağlıklı ve dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite son derece önemlidir.
Rahim ağzı kanseri, önlenebilen bir hastalıktır.Teşhis ve tedavi edilmezse, virüs yayılmaya devam eder.Erken teşhis edildiğinde %100 tedavi edilebilir.Düzenli tarama yapılması durumunda, erken teşhis ve tedavi mümkündür.
İlimizde Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) de, Sağlıklı Hayat Merkezinde, İlçe Toplum Sağlığı Merkezlerimizde 30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir  HPV Testi veya papsmear testi ile serviks (rahim agzı) kanseri taraması ÜCRETSİZ olarak yapılmaktadır. Tüm halkımızı ücretsiz kanser taramalarına bekliyoruz.