10 MART DÜNYA BÖBREK GÜNÜ ETKİNLİĞİ

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, böbrek hastalıkları konusunda toplum bilincini artırmak, erken tanının önemini vurgulamak ve kamuoyunun dikkatini bu önemli sağlık sorununa çekmek amacıyla 10 Mart “Dünya Böbrek Günü” ile ilgili etkinlikler düzenlendi.

Uşak Halk Sağlığı Doktor ve çalışanları Uşak Belediyesi önünde, Uşak Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu öğrencileri ile birlikte stant açtı. Bir ara Uşak Belediye Başkan Yardımcısı hakan Uludağ da standa uğrayarak, böbrek hastalıkları ve önlemleri konusunda bilgi aldı.

Uşak Halkının yoğun ilgi gösterdiği stantta, vatandaşların tansiyon ölçümü yapıldı. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan böbrek hastalıkları konusunda toplum bilincini artırmak amacıyla erken tanının önemi konusunda vatandaşlara bilgiler verilerek broşür ve su dağıtımı yapıldı.

“ÇOCUKLARINIZIN BÖBREKLERİNİ KONTROL ETTİRİN”

Uşak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Kaya, 10 Mart Dünya Böbrek Günü nedeniyle yaptığı açıklamada erken teşhis ile çocuklarda böbrek hastalığının önlenebileceğini vurguladı.

Her yıl Mart ayının ikinci Perşembe günün Dünya Böbrek Günü olarak kutlandığını belirten Uşak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Kaya, bu yıl çocuklarda böbrek hastalıklarının önlenmesi için toplumsal bilinci artırmak ve erken tanının önemini vurgu yapıldığını dile getirdi.

Gece yatarken neden horluyoruz? Gece yatarken neden horluyoruz?

“BOL BOL SU TÜKETİN”

Çocuklarda ki böbrek hastalığı ile ilgili açıklamada bulunan Kaya, "Çocukluk çağında şiddetli ve uzun süren, iyi tedavi edilmeyen ya da tekrarlayan doğumsal veya kazanılmış böbrek ve idrar yolu hastalıklarına bağlı olarak böbrekte meydana gelen hasar sonucu böbreğin görevlerini yeterince yapamaması kronik böbrek hastalığıdır.

İdrarın idrar kesesinden böbreğe kaçışı, çocukluk çağı mikrobik olmayan iltihabi böbrek hastalıkları nefritler, tekrarlayan ateşli idrar yolu enfeksiyonları, böbrek ve idrar yolu taşları, idrar kesesinin dolmasını ve boşalmasını bozan hastalıklar çocuklarda kronik böbrek hastalığına yol açabilir.

Çocuklarda şikayetler erken dönemde ciddiye alınmalı ve böbrek hasarını önlemek, en azından azaltmak için erken dönemde tedaviye başlanmalıdır. Yeterli ve dengeli beslenme, büyüme ve gelişmenin sürdürülmesine yönelik tedaviler, ilaçlarla destek tedavileri, diyaliz, böbrek nakli yapılmaktadır.

Çocuklarda kronik böbrek hastalığından korunması için sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda hijyen kurallarına dikkat etmek, sağlıklı beslenme ve yeterli miktarda su tüketmek gerekir" diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim