112’yi asılsız arayana ceza

Uşak’ta günde yaklaşık 800 ile 1000 çağrı alan 112 Acil Komuta Merkezi, vakalara anında ulaşmaya çalışırken asılsız ihbarlarla da mücadele ediyor.

Uşak İl Sağlık Müdürü Dr. Alper Cem Ünal,  yaptığı açıklamada, 112 hattını gereksiz meşgul edene 250 TL para cezası uygulanacağını söyledi. 

En son çıkan torba yasada gereksiz ve asılsız ihbarlarda bulunan kişilerin tespit edilmesi durumunda valilik olurlarıyla 250 lira ceza keseceklerini aktaran Ünal, “ilk aramada 250 bir daha tekrarında 500 liraya kadar bu ceza çıkabilecek. Çocukların yaptığı aramalarda aileleri bilgilendirilecek çocuğun tekrar araması durumunda çocuğun ailesine bu ceza uygulanacak. Bize sürekli gereksiz bildirim yapan numara sistemimizde kayıtlı, 100 kerede arasa biz o numarayı görüyoruz tabiri caizse '112 sapığımız arıyor ama bu sefer gerçekten ambulansa mı ihtiyacı var' diye iyi niyetli düşünüyoruz. Yasanın çıkmasıyla birlikte asılsız ihbar sayılarında son bir ayda azalma tespit ettik. Yüzde 90 olan asılsız ihbarlar yüzde 70'lere düştü, daha da düşeceğini ümit ediyoruz. Bundan önceki yıllarda asılsız ihbarlardan dolayı büyük sıkıntı yaşadık, ocak ayında 112'ye gelen 29 bin 980 çağrının 2 bin 650'sinin gerçek vaka, yaklaşık yüzde 90 gibi bir kısmının ise gereksiz ve asılsız” dedi.

Saati sormak için 112’i arıyorlar

Sadece saati sormak için bile 112’yi meşgul eden insanların olduğunu aktaran Sağlık Müdürü Ünal şunları söyledi, “Tam kanıtlanmış olmasa da bazı telefoncular tamir ederken içinde hat olmadığı zamanlarda cihazın çalışmasını denemek için 112'yi arıyorlar. Bunun yanında tost isteyen, saati soranlar oluyor, 'Ambulans gönderin yarışalım' şeklinde cümleler duyuyoruz" dedi.

USK112-1-2-3 (Uşak İl Sağlık Müdürü Dr. Alper Cem Ünal,  yaptığı açıklamada, 112 hattını gereksiz meşgul edene 250 TL para cezası uygulanacağını söyledi) 

Kulaklarınıza bir şey sokmayın, temizlemeye çalışmayın! Kulaklarınıza bir şey sokmayın, temizlemeye çalışmayın!

 

 

Editör: TE Bilişim