68.VEREM EĞİTİM VE PROPAGANDA HAFTASI

    “Verem Eğitim ve Propaganda haftası”1947 yılında kutlanmaya başlanmıştır. Dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri verem mikrobu ile enfektedir. Bu insanların  %10’u yaşamlarının bir döneminde vereme yakalanma ihtimali vardır.

      DSÖ(Dünya Sağlık Örgütü) “Küresel Tüberküloz 2014 Raporu”na göre; dünya genelinde tüberküloz hastalığına yakalanma ve hastalıktan ölüm hızları düşmektedir. Buna rağmen  2013 yılında  9 milyon yeni vaka  ve 1,5 milyon TB’den  ölüm olduğu bildirilmiştir. Türkiye de ise, 2013 yılında verem savaşı dispanserlerine kayıtlı toplam TB vaka sayısı 13.409’dur. Türkiye’de yeni tespit edilen verem hastası sayısı her yıl ortalama %6-7 oranında azalmaktadır.

      Verem’in etkeni “Mycobacterium tuberculosis” basilidir. Basilin kaynağı tedavi görmemiş, aktif akciğer ve gırtlak veremi olan hastalardır. Basil hava yoluyla bulaşır. Hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun, solunum yolu ile alınması sonucu bulaşır. Tedavi edilmeyen hasta yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırır. Tedavi ile basil sayısı çok kısa sürede azalır. Ortalama 2-3 haftada bulaştırıcılık büyük oranda azalır.

      Vücut direncini düşüren hastalıklar ve etkenlerden sonra Verem Hastalığı gelişebilir. Hastalık, klinik bulguların ortaya çıktığı bir durumdur. Belirtileri halsizlik, iştahsızlık,  kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, gece terlemesi, öksürük, balgam, kan tükürme, nefes darlığı gibi bulgulardır. 2-3 haftadan uzun süren öksürükte veremden şüphelenmek gerekir.

       Verem tanısı, balgamda verem mikrobunun gösterilmesi ile konulur. Basilin mikroskopta gösterilmesi ya da kültürde üretilmesi gereklidir. Tanı konulan hastalar, gizlilik kuralları içinde dispanserde kaydedilir.

       Toplum Sağlığı Merkezi Verem Birimlerinde (Verem Savaşı Dispanserleri) veremin teşhis ve tedavisi ücretsizdir. Tedavi standarttır. Tedavide verilen ilaçların düzenli içilmesi çok önem taşır. Çünkü hastaların bir kısmı tedaviyi terk etmekte ve toplumda basil saçmayı sürdürmektedir. Verem Kontrol Programında belirlenen ülke hedeflerine ulaşmak üzere Bakanlığımız tarafından 2009 yılından itibaren Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisinin ülke genelinde uygulanmasına geçilmiştir. DGT uygulamasının temel nedeni, hastaların tedaviye

uyumsuz olmalarıdır. Doğrudan gözetimli tedavi (DGT), görevli bir kişinin, hastanın her doz ilacını yuttuğunu gözlemesidir. DGT’de en iyi gözetimcinin bir sağlık personeli olması gerektiği ilkesinden hareketle bu görevli, eğitim almış ve denetlenen bir kişidir. Böylece hastanın tedaviye uyumu garantilenir, her doz ilacı içtiğinden emin olunur. Etkili ve başarılı bir tedavi için tüberküloz hastalarına doğrudan gözetimli tedavi uygulanmaktadır.

       Verem hastasının aile bireyleri ve diğer temaslıları dispanserlerde ücretsiz muayene edilir. Koruyucu ilaç tedavisi tek ilaçla ve 6 ay süreyle verilir.

        BCG aşısı özellikle çocuklarda kanla yayılan ve öldüren verem hastalığını önlemede çok etkilidir. Ülkemizde BCG aşısı doğumdan sonra 2. ayını bitiren bebeklere Verem Savaşı Dispanserleri ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır.

        Geleneksel olarak her yıl Ocak ayının ilk Pazar gününden başlamak üzere düzenlenen, halkımızın verem hastalığı ve hastalıkla mücadele konusunda bilinçlendirilmesini amaçlayan “68.Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası” 04-10 Ocak 2015 tarihleri arasında düzenlenecektir.

Bebek Bakıcısı Hizmetleri Bebek Bakıcısı Hizmetleri

 

                                                                                                                       

Editör: TE Bilişim