Uşak Bilim ve Tıp Merkezi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Ali Karaoba yeni tip coronavirüs (covid-19) için yaptığı açıklamada, hamile kadınların korkuya kapılmadan, tedbirli davranmaları gerektiğini ifade etti. 
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Uşak Bilim ve Tıp Merkezi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Ali Karaoba, virüsün anneden bebeğe geçmesinin olasılıklar arasında bulunduğunu ifade ederek,  “Daha önceki salgınlardan sorumlu olan SARS-CoV, MERS-CoV gibi diğer corona virüs ailesi üyelerinin gebelikte ciddi komplikasyonlara yol açtığı kanıtlanmıştı. Bu sebeple yine de tedbirli davranmak ve tüm hijyen kurallarına hassasiyetle uymak gerekli” dedi.
Hamilelerin henüz bilimsel olarak riskli grupta yer almadığına değinen Opr. Dr. Ali Karaoba, “Hamilelerin riskli grupta olduğunu kesin olarak ifade etmiyoruz, çünkü bununla ilgili henüz net bir bilimsel bir veri yok. Fakat gebelikte, bağışıklık genel olarak baskılandığı için özellikle grip, influenza ve diğer enfeksiyon kaynaklı hastalıklarda hamileler risk grubunda yer alıyor. Örneğin anne adayları için influenza virüsü çok tehlikeli. Coronavirüs (covid-19) için henüz böyle kesin bir bilgi bulunmuyor. Şu ana kadar ortaya konan verilere göre de hamilelerde bir risk artışı görülmüyor. Ayrıca bu dönem içinde salgın var olduğu ülkelerde doğum sonrası bebeklerde coronavirüs tanısı bulunmuyor” dedi.
Hamilelerin virüsten korunmak için neler yapması gerektiğini ifade eden Karaoba,  “Düzenli sağlıklı ve dikkatli beslenme, temel ve kişisel hijyen kurallarına hassasiyetle uymak ve riskli ortamlardan kaçınmak hamileler için çok çok önemli. Özellikle bu dönemde kapalı ve havasız ortamlarda bulunmamak, mümkünse toplu taşıma araçlarında dikkat etmek, mecbur kalmadıkça hastane gibi ortamlarda bulunmamaları gerekiyor.” dedi 
Karoaba, hamilelerin uyması gereken genel kurulları ve önlemleri de şöyle sıraladı: 

"Eller sık sık ve hijyene uygu şekilde yıkanmalı

Düzenli ve sağlıklı beslenmek ihmal edilmemeli

Günde en az 2 litre su içilmeli

Bebek Bakıcısı Hizmetleri Bebek Bakıcısı Hizmetleri

Yabancı materyallerle temas sonrası elleri yıkanana kadaar ağız, burun ve gözlere temas edilmemeli

Bağışıklık sistemi güçlendirilmeli

Grip, nezle gibi hastalık görülen kişilerden, ateş, öksürük gibi belirtilen gösteren kişilerden uzak durulmalı

Mümkünse sarılmak, el sıkışmak gibi temaslardan kaçınmalı

Çevredeki insanlarla en az 1 metre mesafeyi korumalı

Kalabalık ortamlara mümkün olduğunca girmemeli, böyle ortamlarda bulunması gerekirse virüs koruyucu nitelikte maske takmalı

Gerekmedikçe seyahat etmemeli, özellikle uçak ile yurtdışı yolculuk yapmamalı

Sosyal aktivitelere katılım ertelenmeli

Emzirirken maske takılmalı"

Editör: TE Bilişim