AMAN KALBİNİZE DİKKAT !

Sağlığınız ve formunuz için yapabileceğiniz en doğru işlerden biri, kalbinize iyi bakmak olacaktır. Sağlıklı bir kalp, sadece kalp hastalıklarından korunmak için değil, ayrıca şimdi ve ileriki yaşlarınızda hayatın tadını çıkarmak için yeterli enerjiye sahip olmanız açısından da gereklidir.  Sağlıklı bir kalp için neler yapılması konuusnda, Uşak İl halk Müdürü Dr. Hasan Kaya bilgiler verdi.

Uşak İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Kaya, sağlıklı bir kalp için neler yapılması konusunda 28 Eylül Dünya Kalp Günü nedeniyle şu açıklamaları yaptı: 

28 EYLÜL DÜNYA KALP GÜNÜ                                  

“Tüm dünyada ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alan Kalp ve Damar Hastalıklarını önlemek; risk faktörlerini kontrol altına almak ve kamuoyunun dikkatini bu önemli sağlık sorununa çekmek amacıyla 2000 yılından bu yana her yıl, Eylül ayının son haftasında gerçekleştirilen Dünya Kalp Günü etkinlikleri bu yıl 28 Eylül 2014 tarihinde gerçekleştirilecektir.

Kalp hastalıklarından uzak durmanın başlıca yolu sağlıklı beslenmek ve hareketli bir yaşam tarzı benimsemektir. Sevdiklerinizin kalp hastalığı ve inme riskini azaltmak için evimizde yapacağımız birkaç yaşam tarzı değişikliği kalp hastalıkları riskini azaltacak, sağlıklı ve kaliteli bir hayat sürmenize katkı yapacaktır.

Bebek Bakıcısı Hizmetleri Bebek Bakıcısı Hizmetleri

Kalp damar hastalıklarından korunmak için

 Günlük programınıza fiziksel aktiviteyi dahil edin. 30 dakikalık bir fiziksel aktivite bile kalp krizi ve inmeyi önlemeye yardımcı olabilir, mümkünse işe bisikletle gidip gelin, merdivenleri kullanın, öğle tatillerinde egzersiz yapın veya yürüyüş yapın.

Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketin, doymuş yağlardan ( tereyağ, margarin, iç yağ vb.) uzak durun. Yüksek düzeyde tuz içeren işlenmiş gıdalara karşı temkinli yaklaşın.

Sigara kullanımını bıraktığınızda koroner kalp hastalığı riskiniz bir yıl içinde yarıya inecek ve zaman geçtikçe normal düzeye geri dönecektir.

Sağlıklı vücut ağırlığınızı koruyun; kilo kaybı, özellikle de tuz alımının azaltılmasıyla birlikte, kan basıncının düşmesini sağlar; yüksek kan basıncı, inmenin birinci sıradaki risk faktörüdür ve tüm kalp hastalıkları ve inmelerin yaklaşık yarısının en önemli nedenidir.

Kan basıncınızı, kolesterol ve şeker düzeyinizi, bel-kalça oranınızı ve vücut kitle indeksinizi   ölçtürmek için Aile Hekiminizi ziyaret edin. Genel riskinizi bilirseniz, kalp sağlığınızı iyileştirmek için özel bir eylem planı oluşturabilirsiniz.

Stresten uzak durulmalıdır. Kalp hastalıkları için risk faktörleri sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzıdır.

Kalbinizi korumak ve sağlıklı bir yaşam tarzı seçmek sizin elinizde.”

 

 

 

 

                          

 

 

Editör: TE Bilişim