Bebek Losyonu Bebek Losyonu
Uşak İl Sağlık Müdürü Dr. Sedat Kavas, dünya astım günü nedeniyle bir açıklama yaptı. Uşak İl Sağlık Müdürü Dr. Sedat Kavas, astımın spor yapılmasına engel olmadığını belirtti. Astımlı hastaların doktorlarıyla görüşerek, sportif aktiviteleri belli çerçevelerde yapabileceğini kaydeden Dr. Sedat Kavas, “Astım spor yapılmasına engel değildir. Astımlı hastalar doktorlarıyla paylaşarak ve çevresel tetikleyicilere dikkat ederek yürüyebilirler, hafif koşu yapabilirler, yüzebilirler.  Birçok astımlı hasta performans sporlarını yapabilir” dedi. 
Uşak İl Sağlık Müdürü Dr. Sedat Kavas, 7 Mayıs Dünya Astım Günü nedeniyle bir açıklama yaptı. Her Mayıs ayının ilk Salı gününün “Dünya Astım Günü” olarak, çeşitli farkındalık etkinliklerine sahne olduğunu kaydeden Dr. Sedat Kavas, “Astım konusuna dikkat çekmek ve toplumu bilgilendirmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütünce her yıl Mayıs ayının ilk Salı günü “Dünya Astım Günü”  olarak kabul edilmiştir. Bu yıl 7 Mayıs 2019 tarihinde gerçekleştirilecek olan Dünya Astım Günü’nde; “Astımınızla Sağlıklı Yaşayabilirsiniz ”  sloganı ile tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de, halkın ve sağlık personelinin bilgilendirilmesi ve farkındalıklarının arttırılması sağlanacaktır” dedi. 
Sedat Kavas, “Astım akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve alevlenmeler (ataklar) ile seyreden müzmin (kronik) bir akciğer hastalığıdır. Hava yollarındaki bu daralmanın nedeni mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının şişmesidir. Hastalık tekrarlayan nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı/hışıltı/ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. 3 haftadan fazla süren öksürük, nefes darlığı, göğüste ıslık sesi, göğüste tıkanıklık hissi varsa mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Teşhis, hastalarda yapılan muayene ve nefes ölçüm testleri ile koyulur. Dünyada yaklaşık 300 milyon kadar astımlı hasta olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Astımın görülme sıklığı yıllar içinde giderek artmaktadır. Astım hastalığının ortaya çıkmasında etken olan faktörlere risk faktörleri denir. Astımın neden bazı bireylerde görülüp, bazılarında görülmediği işte bu risk faktörleri ile açıklanabilir. Bu faktörler kişiyle ve çevreyle ilgili olmak üzere iki gruptur. Kişisel risk faktörleri içinde kalıtım yani genetik yapı, cinsiyet ve şişmanlık sayılabilir. Çevresel risk faktörleri ise kalıtsal olarak yatkın bireylerde astımın ortaya çıkması ve ağırlığı üzerinde rol oynar. Bunlar alerjenler, tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, sigara dumanına maruziyet, bazı ilaçlar, iç ve dış ortam hava kirliliği ve beslenme tarzıdır” ifadelerini kullandı. 

ASTIM SPOR YAPILMASINA ENGEL DEĞİL
“Astım tedavisinin amacı hastalığın kontrol altına alınması ve sağlanan bu durumun idame ettirilmesidir” diyen Sedat Kavas, şöyle devam etti: “Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de bu hastalığın tedavisi ile ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzeme bulunmaktadır. Uygun ilaç tedavisi ile, astımlılar iş ve okul dahil günlük yaşamlarına, hastalık nedeni ile herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebilirler. Astım spor yapılmasına engel değildir. Astımlı hastalar doktorlarıyla paylaşarak ve çevresel tetikleyicilere dikkat ederek yürüyebilirler, hafif koşu yapabilirler, yüzebilirler.  Birçok astımlı hasta performans sporlarını yapabilir. Astımda özellikle çocukluk yaş grubunda fiziksel aktivitenin artırılmasının, mümkünse düzenli sporun hastalığın seyrine olumlu katkıları olduğu gösterilmiştir. Bu sayede günlük kullanılan ilaç dozları, randevusuz hekim başvuruları ve astım nedeniyle hastaneye yatışlar, acile başvuruların azaltılabildiği saptanmıştır. Astımlı hastaların doktor tanılı besin alerjileri olmadıkça özel bir diyet yapmalarına gerek yoktur. Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri astımlı hastalar için de geçerlidir. Obezitesi olan astımlı hastalarda doktor ve diyetisyen gözetiminde kilo vermeleri hastalıkların seyrini olumlu etkileyecektir. Ülkemizde astımlı hastaların %10’undan fazlasının halen sigara içmekte olduğu ve %30-40’nın obez olduğu bildirilmiştir. Yapılan araştırmalarda sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin, astımın kontrolünü kolaylaştırdığı gösterilmiştir.”
Editör: TE Bilişim