Bebek Bakıcısı Hizmetleri Bebek Bakıcısı Hizmetleri

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, özel hastanelerden alınan fark ücretlerinde esas ölçünün insaf olması gerektiğini ifade etti. Uşak’ta ve Türkiye’nin bir çok kentinde fark ücretlerindeki afaki artışlar, vatandaşı uzun zamandan beri belini büküyor.

İHA// Kısa bir süre önce tekrar Sağlık Bakanlığı görevine gelen Recep Akdağ, bu konunun üzerine gideceğini ve tüm gelir gruplarının eşit bir şekilde sağlık hizmeti alması için ne gerekiyorsa yapacağını ifade etti. Bakan Akdağ, “ Özel sektörün ölçüsüz bir şekilde büyüdüğü ülkeler var, mesela Şili, ABD. Burada vatandaşın cebinden yaptığı harcamalar inanılmaz yüksek. Dolayısıyla ben bakanlık yapmadığım dönemlerde Harvard Üniversitesi'yle ortak programlar yürüttüm hala yürütüyorum. Dünyadan yaklaşık yüze yakın bakan katıldı yürüttüğümüz programlara. Birçok ülkeye sağlık danışmanlığı yaptık ve gördüğüm şu herhangi bir ülkede özel sektörün hastanecilik hizmetleri içerisindeki toplam hizmet payı yüzde 25'i, 30'u aştığı zaman dar gelirli ve orta gelirli vatandaşın hizmet almasında büyük zorluklar ortaya çıkıyor. Bir örnek vereyim Kanser hastaları, SGK'nın sözleşmeli olduğu hastanelerden ücretsiz hizmet alabiliyorlar, herhangi bir ilave ücret ödemeksizin. Şu andaki uygulama kanserli hastalardan diğer tedaviler için fark alınmazken ameliyatları, cerrahiler için fark alınır” dedi.

ÖZEL HASTANELERİN SÖZLEŞMENİN DIŞINA ÇIKTIĞI DURUMLAR OLUYOR

“Cumhurbaşkanımızın bize talimatı bu konu hakkındaki mağduriyetin giderilmesi oldu, gerekli çalışmalarla bunu en kısa zamanda ortadan kaldıracağız” diyen Bakan Recep Akdağ, şöyle devam etti: “Yıkıcı sağlık harcamasına yol açan hangi durum varsa bunları tek tek gözden geçirip oluşmaması için gerekli tedbirleri alacağız. İnsaf ölçüsü de şudur: Şu anda yüzde 200'e kadar fark alma durumu var sözleşmelerde ama zaman zaman bunu üstüne de çıktığını görüyoruz ya da fark alınamayacak hastalardan fark alındığını görüyoruz, buna asla müsamaha etmeyeceğim. Bizim kurduğumuz sistemin temel mantığı şu: Dar gelirliler hiç prim ödemeden her türlü hizmeti alırlar, yüksek gelirliler de bir taraftan sigortadan istifade ederken öbür taraftan ceplerinden bir miktar para ödeyebilirler.”

Editör: TE Bilişim