BEBEK DOSTU HASTANEDEN EMZİRME HAFTASI ETKİNLİKLERİ 

            Uşak Kamu Hastaneleri Birliği Uşak Devlet Hastanesi Bebek Dostu Hastane olarak,1-7 Ekim Emzirme Haftası Etkinlikleri kapsamında, Uşak halkı için anne sütü ve etkili emzirme teknikleri ile ilgili kalıcı farkındalık oluşturabilmek için “Emzirme Haftası Etkinlikleri” düzenledi.

 Konu ile ilgili bir açıklama yapan Kamu Hastaneleri Birliği Uşak Genel Sekreteri Uzman Doktor Yalçın Atlı, “Kamu Hastaneleri Birliği Uşak Devlet Hastanesi Eğitim Birimi olarak anne sütünün ve etkili emzirmenin; geleceğimiz olan çocuklarımızda olumlu etkilerini pekiştirmek amacıyla bilgilerimizi halkımızla ve özellikle anne ve anne adayları ile paylaşmak istedik” dedi.


Anne sütünün bebek için önemine dikkat çeken Atlı, “Her bebeğin vücut ve ruh sağlığı için en uygun besin, annesinin sütüdür. Her annenin sütü, kendi bebeği için en uygun bileşimi içerisinde ihtiva etmektedir. Başarılı emzirme, annenin bebeğini emzireceğini düşünmesi ve bunu başaracağına inanmasıyla başlar. Hayatın ilk günlerinde ve ilk yıllarında bebeğin bağışıklık sistemi tam olarak gelişmemiştir. Bu nedenle bebeğin, annesi tarafından korunması gerekmektedir. Anne bu koruma görevini, bebeğini emzirmekle sağlar. İlk süt yani ağız sütü, bebeği mikroplardan korumak için yüksek miktarda hastalıklardan koruyucu maddelerle donatılmıştır. Emzirme, gebelik boyunca 20 kat büyüyen rahmin, doğumdan sonra eski boyutuna daha çabuk dönmesini sağlar. Böylece annenin doğum sonu kanamalarını azaltır. Annenin kansızlıktan korunmasını sağlamış olur” şeklinde konuştu.

Emzirmenin önemi konusunda ise şu bilgiler kamuoyu ile paylaşıldı:

 

EMZİRME;

-Anne bebek arasındaki bağı kuvvetlendirir.

-Bebeklerde mutluluk ve güven duygusunu geliştirir.

Kadınlarda tüylenmenin yol açtığı sorunlar ve tüylenmenin çözümü Kadınlarda tüylenmenin yol açtığı sorunlar ve tüylenmenin çözümü

-Bebeğin psikolojik gelişimini de etkiler.

-Bebeğin çene ve diş gelişimini sağlar.

-Anneyi meme kanseri, rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri gibi kadınlara özel kanser türlerinden kısmen korur.

-Anneyi ilerleyen yaşlarda kemik erimesinden korur.

-Şeker hastası annelerde insülin ihtiyacını azaltır.

-Emen bebekler daha zeki ve hastalıklara karşı daha dirençli olurlar.

Ayrıca anne sütü alan kız bebeklerin yumurtalık ve meme kanseri riskinden korunduğu çalışmalarla ortaya çıkarılmıştır.

Anne sütü, bebeklere gereksinimi olan tüm besin ögelerini tek başına ilk 6 ay sağlayabilen en iyi besindir. Sindirimi kolaydır. Anne sütü ile beslenen bebeklerin başka bir ek besine veya suya gereksinimleri yoktur.Çok sıcak havalarda bile anne sütü bebeğin susuzluğunu giderir. Bebeğe su verilecek olursa, bebeğin midesi su ile dolacağından anne sütü almak istemeyecektir. Bunun sonucu olarak da bebek memeyi daha az emecek ve memede süt yapımı azalacaktır. Erken ek besin vermenin bebek için başta alerji olmak üzere birçok riski vardır.

Dünya Sağlık Örgütü’ nün önerdiği ve yürütülen programa göre “Bebeklerin doğumdan hemen sonra emzirmeye başlatılması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve 6. aydan sonra uygun besinlerle beraber emzirmenin 2 yaşına kadar sürdürülmesi” temel mesajdır.”

            Uşak Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Yalçın Atlı, “Uşak sağlık tesislerimizde 1-7 Ekim tarihleri Emzirme haftasında anne sütü ve emzirme ile ilgili stant çalışmaları yapıldı, halk eğitimleri yoğun olarak devam ederken, servislerimizde ve polikliniklerimizdeki annelere lohusa şerbeti ve değişik ikramlar ve hediyeler takdim edildi. Amacımız geleceğimiz olan çocuklarımızın kendileri için en ideal besin olan anne sütü ile beslenmelerini sağlayarak sağlıklı nesiller yetişmesine katkıda bulunmaktır. Bu amaçla Gebe Okulu hastanemiz bünyesinde açılarak etkinlikler ile çalışmalarına devam etmektedir. Haftalık yaklaşık olarak 500 gebe ve anneye ulaşılarak sağlıklı beslenme, Anne sütünün önemi Emzirme Teknikleri, Meme Bakımı, Ek gıdalara geçiş, bebek beslenmesi ve aile planlaması gibi konularda eğitim verilmektedir. Eğitim hizmetlerimiz haftayla sınırlı kalmayıp yıla yaymak için çalışmalarımız sürdürülmektedir” dedi.

Atlı, “Emzirme ve anne sütü hakkında bilgi almak isteyen, emzirme konusunda sorun yaşayan, sütlerinin yetmediğini düşünen anneler Bebek Dostu Hastane olan Uşak Devlet Hastanemize başvurarak bilgi alabilirler” diyerek sözlerine son verdi.

Editör: TE Bilişim