UŞAK’TA ÇOCUK VE ERGEN PSİKİYATRİSİ GÖREVE BAŞLADI

 

Uşak Devlet Hastanesi Ek Hizmet Binası dört yol yerleşkesinde Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı polikliniği kuruldu. Poliklinikte 0-18 yaş arasındaki çocukların ruh sağlığı sorunlarının çözümü ve tedavisi için Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı Dr. Dilay Karaaslan çalışmalara başladı.

 

Çocuğun ruh sağlığının değerlendirilmesi, koruyucu önlemlerin alınması, tanı ve tedavi (terapi ve ilaç tedavisi) aşamalarının her alanında gerekli donanıma sahip tek branş olması itibariyle çok önemli bir rol üstlenen Çocuk ve Ruh Sağlığı Polikliniği hizmet vermeye başladı. Poliklinikte, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı Dr. Dilay Karaaslan, daha önce tedavi olmak için Uşak dışına giden 0-18 yaş arası çocukların tedavisini yapıyor.

 

Bebek Bakıcısı Hizmetleri Bebek Bakıcısı Hizmetleri

Uşak Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzman Dr. Yalçın Atlı, konu ile ilgili yaptığı açıklamada; “Güzel yaşanılası bir şehir olan Uşak iline sağlık anlamında bir yenilik daha getirildiğini” belirtti. Atlı, “Amacımız görevimizin başında olduğumuz müddetçe Uşak’ın güzel insanları için sağlık anlamında yapılabilecek her ne varsa yapmaya kararlı olduklarını bunun için gerekeni yapacaklarını vurguladı. Yeni birimlerin ve hizmet alanlarının hastalara sunulmasının,  yönetime ve personele ekstra sorumluluk yüklediğini kaydeden Atlı, “ Hastanelerde canla başla çalışan yöneticilere ve çalışma arkadaşlarım personellere yürekten teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

 

“BAKANLIK TALEBİMİZİ OLUMLU KARŞILADI”

 

6. Dönem Nisan ayı Devlet Hizmet Yükümlülüğü kurasında ihtiyaçları olan hekim taleplerini Ankara’ya giderek Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna bildirdiklerini ve taleplerine olumlu cevap almaktan duydukları memnuniyeti dile getiren Atlı, kurumada bu güne kadar göstermiş olduğu destekten dolayı çok teşekkür etti.

Uşak’ta Çocuk ve ergen psikiyatrisine çok ihtiyaç olduğunu söyleyen Atlı, “Bu ihtiyacın da hastanelerimizde vatandaşlarla yapılan görüşmelerde dış paydaş kurumlarla ve personellerimizle yaptığımız görüşmelerde bize dile getirilmişti. Özellikle okullarımızda psikiyatri ile ilgili konuda problemleri olan öğrencilerimizin il dışına sevk edilmeleri ve sonra ortaya çıkan yolculuk zorlukları,randevu alma, gidilen ilde konaklama ve tekrar tekrar kontrole gitme derslerin aksaması hem çocuğa hem de ailesine büyük sorun oluşturmakta idi. Tedavi olayım derken yaşatılan bu sıkıntılı sürecin ortadan kalkmasına çok sevindik” ifadesini kullandı.

Atlı, “Uşak Devlet Hastanesi Ek Hizmet Binası dört yol yerleşkemizde çocuk hastalıkları polikliniği bünyesinde Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı polikliniğinde 0-18 yaş arasındaki çocukların ruh sağlığı sorunlarıyla ilgilenileceğini, bebeklik, okul öncesi, okul çağı ve ergenlik dönemlerine ait gelişimsel ve psikiyatrik bozukluklarla ilgili koruyucu ruh sağlığı hizmeti verilecektir. Çocuk psikiyatrisinin gelmesiyle beraber çocuk hastalarımızın beden sağlığı kadar ruh sağlığı ile ilgili problemlerinin de takibi ve tedavisi yapılabilecektir. Artık çok şükür Uşak’ta bu konuda sıkıntısı olan ailelerimizin, hastalarını çevre illere götürmelerine gerek kalmadı” diyerek mutluluğunu da kamuoyu ile paylaştı.

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı Dr. Dilay Karaaslan yaptığı açıklamada; Sağlık, sadece biyolojik olarak değil, psikolojik ve sosyal açıdan da iyilik halini tanımlamaktadır. Bu nedenle çocukların ruhsal ve sosyal açıdan da değerlendirilmesi, desteklenmesi ve ihtiyaç halinde uygun müdahalelerin gerçekleştirilebilmesi gerekmektedir. Çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları, dünyada ve ülkemizde gittikçe daha çok ihtiyaç duyulan ve daha çok araştırılmakta olan bir tıp alanıdır.  Çocuklar erişkinlerin küçük kopyaları değillerdir. Çocuklar ve ergenler büyüme ve gelişme süreci içindedirler. Gelişim ise çok değişkenli ve süreğen bir süreç olduğundan, erişkinler için geçerli ruh sağlığı tanımının dışına taşan özgün bir psikiyatrik gözlem ve değerlendirme gerektirmektedir. Çocuk ruh sağlığının değerlendirilebilmesi için farklı gelişim dönemlerine göre ruhsal yapılanma, biyolojik özellikler, mizaç, aile sistemi, çevresel faktörler ve tüm bu bileşenlerin dinamik etkileşimleri incelenmelidir.

0­18 yaş arası bebek, çocuk ve ergenlerde: Zihinsel ve ruhsal gelişim değerlendirmesi, çocuk ve gençlerin ruhsal gelişimini desteklemeye yönelik anne baba tutumları, davranış bozuklukları, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, öğrenme bozuklukları, okul başarısızlığı ve okul sorunları, yaşıt ilişkisi zorlukları, kardeş kıskançlığı ve kardeş kavgaları, anne,baba, çocuk ve genç arasındaki ilişki sorunları, karşı gelme, aşırı hareketlilik, saldırganlık, konuşma gecikmesi, kekemelik ve konuşma bozuklukları, tuvalet eğitimi zorlukları, çiş ve kaka kaçırma, takıntılar, öfke nöbetleri vb. konularında destek ve tedavi planlanmaktadır” bilgisini verdi.

 

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı Dr. Dilay Karaaslan,”Uşak Devlet Hastanesi Ek Hizmet Binası dört yol yerleşkesinde Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı polikliniğinde 0-18 yaş arasındaki çocukların ruh sağlığı sorunlarının çözümü ve tedavisi için beklediklerini” belirterek herkese sağlıklı ve huzurlu yaşam temennisinde bulundu.

 

 

 

Editör: TE Bilişim