ÇOCUKLARDA KARNE SENDROMU

Uşak İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Kaya, karnesinde düşük not getiren çocuğa anne-babanın vereceği tepkinin çocuğun ruh sağlığı açısından önemli olduğunu söyledi.

Kaya,  tüm velilerden, herkesin çocuğuna olan sevgisini karnesi kötü olsa da göstermesi tavsiyesinde bulundu.

“ZAYIF NOT ALINCA ÇOCUKLARIMIZI RENCİDE ETMEYELİM”

Kaya açıklamasında 2015–2016 eğitim ve öğretim yılının sonuna gelindiğini belirterek, velilere şu uyarılarda bulundu: “Hem çocuklarımız hem de ailelerimiz bir öğretim yılını daha geride bırakmış oldu. Geride bırakılan eğitim öğretim yılının değerlendirilmesinde tek ölçüt olmasa da önemli bir ölçüt olarak görülen karneler alındığında; aileler çocuklarının  notları karşısında çocuğu rencide edici söz ve davranışlardan fiziksel şiddete  kadar farklı tepkiler gösterebilmektedir. Çocuğumuz iyi bir karne getirdiğinde aileler heyecan, memnuniyet, gurur duyma gibi duygular yaşamaktadır. Ailelerin bu olumlu duyguları çocuğu olumlu yönde motive etmektedir. Fakat iyi bir karne karşısında da doğru tutum ve davranışları sergilemek önem arz etmektedir. Çocuğumuzu öncelikle sözel olarak ödüllendirmeli ( aferin, tebrik ederim vb.) , karne hediyesi olarak maddi değeri yüksek hediyeler almaktan kaçınmalıyız.

Karnesinde kötü notları olan öğrenciler ise bu durum karşısında karne sendromu yaşayabilmektedir. Karne sendromu; öğrencilerin başarısız olduğu dersler karşısında ailenin vereceği tepkilerden korkması ve psikolojik olarak etkilenmesidir. Buna bağlı olarak yaşadığı şaşkınlık, korku, endişe nedeniyle birtakım depresif davranışlar sergileyebilir, aileden ve okuldan uzaklaşabilir. Bu nedenle  ailenin zayıf bir karne karşında göstereceği tutum, öğrencinin gelecekteki eğitim hayatında da önemli rol oynar. Çünkü çocuk okulda öğrenim görürken aileden aldığı eğitim ile okuldaki başarısını artırır. Anne babaların doğru tutum ve davranışları da çocuğun okul başarısını olumlu etkiler.Peki, anne babalar  karne döneminde hangi noktalara dikkat etmelidir?

“KÖTÜ BİR KARNENİN ARKASINDAKİ NEDENLER ARAŞTIRILMALI”

 Aile içerisinde yaşanan sorunların yanında, öğrenme güçlüğü ve depresyon gibi birçok sorun zayıf bir karnenin alt sebepleri olabilir. Ayrıca öğrencinin gelişim sürecinde olması da derslerdeki başarıyı düşürürken algılarının başka yönlere kaymasına sebep olabilir. Kötü karnenin nedenleri ve çözüm yolları araştırılırken okulun rehber öğretmeni ve diğer uzmanlardan da mutlaka destek alınmalıdır.

 Anne Babalar Karne Döneminde Çocuklarına Nasıl Davranmalı?

    Aileler Önce iyi notları vurgulamalı, sonra başarısız notları üzerinde durmalıdır.

Bebek Bakıcısı Hizmetleri Bebek Bakıcısı Hizmetleri

Çocuklarının karnesi karşında tepkilerini kontrol etmelidir.

Başarısızlığın altındaki sebepleri incelemelidirler. Bu duruma göre okuldaki rehber öğretmenle ya da bir uzman ile çeşitli metotlar geliştirilerek başarı düzeyi artırılarak Çocuklarını dinlemeli ona birey olarak davranmalı ve yaşadığı sorunları önemsemelidirler.

Öğrencinin karnesini başka ailelerin çocuklarının notları ile kıyaslamamalıdırlar. Bu durum çocuğu rencide ederek, aileden ve okuldan uzaklaşmasına yol açar.

Baskıcı davranışlar sergilenmemeli, tehdit içeren cümleler kurulmamalıdır.

Çocuğun yetenekleri keşfedilmeli ve bu yetenekler doğrultusunda çocuk yönlendirilmelidir.

Çocuğu ders notlarından dolayı eleştirirken yapıcı olmaya çalışılmalı, kötü olan dersleri içinde onu özendirici aktiviteler geliştirilmelidir.

Başarsızlığını yüzüne vurmak yerine nedenleri çocukla birlikte araştırılarak birlikte çözüm üretilmeye çalışılmalıdır.

Anne babalar çocuğun kötü notlarında kendi katkılarının da olabileceğini bilmeli, kendi tutum ve davranışlarını da sorgulayarak değiştirmeye çalışmalıdırlar.

Yaz dönemi ilişkileri geliştirmek ve sağlamlaştırmak için bir fırsat olarak değerlendirilmeli; eğlenme, dinlenme, birlikte vakit geçirme gibi aktiviteler yapılmalıdır. Ailelerin çocuklarıyla kaliteli vakit geçirerek, iyi bir iletişim kurarak ve sorunlara birlikte çözüm arayarak geçirecekleri tatil dönemi okul başarısını da olumlu etkileyecektir.

             Tüm Öğretmen ve öğrencilerimizi kutlar, sağlıklı günler dilerim.”

 

Editör: TE Bilişim