Din Adamları ve İmamlar Yürüyüşe katıldı

Uşak Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından düzenlenen Din Görevlileri ile “Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam” Yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüşe, Uşak İl Müftülüğünde görevli 189 Din görevlisi katıldı.

Bebek Bakıcısı Hizmetleri Bebek Bakıcısı Hizmetleri

“Sağlıklı beslen Yaşamına Hareket kat” sloganı ile düzenlenen yürüyüşe Uşak İl Müftüsü Fuat Altındaş da katıldı. Fatih Mahallesi’nde bulunan Fatih Kuran kursu civarında yapılan yürüyüş sonrası, İl Halk Sağlığı Görevlisi diyetisyenler tarafından, "Yeterli ve Dengeli Beslenme, Hareketli Yaşam, Obezitenin Önlenmesi, Diyabet, Hipertansiyon ve Tuz Tüketiminin Azaltılması" konularında eğitim verilerek, Obezite Birimi tarafından stant açıldı ve din görevlilerine bilgilendirme yapıldı

“SAĞLIKLI BESLEN YAŞAMINA HAREKET KAT”

Uşak Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Hasan Kaya, obezitenin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine değinerek, obaziteyle en etkili mücadelenin fiziksel aktivite olduğuna dikkat çekti. Kaya’nın obezite ve fiziksel aktive ile ilgili verdiği bilgiler şöyle:“Fiziksel aktivite en basit tanımı ile enerjiyi harcamak için vücudun hareket etmesi olarak tanımlanabilir. Bugün insanlar fiziksel aktivitelere katılmanın gerekliliğini daha iyi kavramış durumdadırlar. Son yıllarda tüm dünyada mücadelesi yoğun bir şekilde devam eden, uzun süreli enerji dengesizliği sonucunda oluşan ve birçok hastalığın ortaya çıkmasına zemin hazırlayarak yaşam süresini ve kalitesini olumsuz yönde etkileyen şişmanlığın (obezite) en önemli sebeplerinden biri fiziksel aktivitenin yetersiz olmasıdır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de obezitenin görülme sıklığı gittikçe artmakta, görülme yaşı düşmekte ve sağlık üzerindeki etkileri ciddi boyutlara ulaşmaktadır. Yaşımız ilerledikçe vücudumuzda ne gibi değişiklikler meydana gelir?
 
Kas   dokusunda azalma-yağ dokusunda artma. Ne yazık ki yağlar vücudunuzu hareket ettirmek için kasılan kaslarınız gibi fonksiyon gösteremezler. Yağlar direk olarak vücut ağırlığına eklenerek vücudu daha zor hareket eder hale getirirler. Kemikler yaş ilerledikçe mineral içeriklerini (kalsiyum ve fosfor) kaybederler. Bu durum ileri yaşlarda kemik erimesi (osteoporoz) olarak adlandırılan büyük sağlık problemini ortaya çıkartır. Kemik erimesi kemiklerde kompresyon kırıklarına neden olur. Bu kırıklar genellikle: kalçalar, omurlar ve el bileğinde meydana gelir.Kalp-damar sistemi; akciğerler, kalp ve kan damarlarından oluşmaktadır. Kalp-damar sistemimizdeki en büyük bozulma yaşam tarzımızla olmaktadır. Zamanla kan damarları içinde kalsiyum, kolesterol ve yağlar birikerek tıkanıklığa bu durum ise kalp krizi veya inmeye neden olur. Ölümlerin çoğu bu nedenle olmaktadır.En yavaş bozulmaya başlayan merkezi sinir sistemidir. Reflekslerimiz ve reaksiyonlarımız daha yavaş hale gelir ve biz çeviklik isteyen hareketlerde hız kaybederiz. Düşme veya kayma gibi durumlarda kendimizi korumamız zorlaşır.Düzenli fiziksel aktivitenin faydaları nelerdir?Kas gücü ve vücut esnekliğini geliştirir.Kalp-damar sistemini güçlendirerek dayanıklılığı arttırır.Akıl ve ruh sağlığı açısından da faydalıdır. Düzenli egzersizle kişi gerilimini azaltabilir, günlük baskılardan uzaklaşabilir ve zihnini zinde tutabilir.İdeal vücut ağırlığına ulaşmayı ve yağ dokusunda azalmayı sağlar.Daha iyi mot or koordinasyon sağlar.Çevikliği artırır.”

Editör: TE Bilişim