“ADININ ŞEKER HASTALIĞI OLDUĞUNA KANMAYIN”

Uşak İl Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Hasan Kaya, 14 Kasım “Dünya Diyabet Günü” nedeniyle yaptı açıklamada diyabetin beraberinde getirdiği hastalıklara değinerek, “Diyabet sağlıklı ve düzenli beslenme ile üstesinden gelinebilecek en basit hastalıklardan birisidir” dedi.

Dünyada diyabetli hasta sayısı 382 milyon iken bu sayının 2035 yılında %55 oranında artarak 592 milyona ulaşacağı öngörüldüğünü belirten Kaya, “Bu artışın başlıca nedenleri nüfus artışı, yaşlanma ve kentleşmenin getirdiği yaşam tarzı değişimi sonucu obezite (Şişmanlık) ve fiziksel aktivitenin azalmasıdır. Beslenme ve yaşam tarzındaki yanlışlıklara bağlı olarak son yıllarda çocuklarda ve gençlerde de tip 2 diyabet prevalansı hızla artmaktadır” dedi.                                                                      

“TEDAVİ EDİLMEDİĞİ, TAKDİRDE CİDDİ SAĞLIK SORUNLARI OLUŞUYOR”                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Dr. Kaya, diyabet, insülin hormonunun vücutta bulunmaması ya da azlığından kaynaklanan bir hastalık olduğunu söyledi. Hastalığın vücudun besinlerden yararlanmasını sağlayan normal süreçleri bozduğunu ve kandaki glukoz düzeylerinin çok yükselmesine neden olduğunu vurgulayan Dr. Kaya, “Tedavi edilmediğinde son derece ciddi sağlık sorunları oluşturabilen ve kronik bir hastalık olan diyabet ülkemizde insanlar tarafından ne yazık ki çok fazla ciddiye                                             alınmamaktadır. Özellikle tip 2 diyabet, kişiler belli yaşta başka rahatsızlıkları ile             hastanelere gittiklerinde tesadüfen ortaya çıkmaktadır. Sık susama, acıkma, halsizlik, zayıflık gibi belirtiler çok önemsenmediğinden ve diyabet olunabileceği düşünülmediğinden aramızda teşhis koyulmamış pek çok diyabetli bulunmaktadır. Kişinin diyabetli olma riskini bilmesi iyi bir başlangıçtır. Fazla kilolar, ailede diyabetli olma durumu gibi etkenler diyabet için risk oluşturmaktadır. Kilo verme, egzersiz ve iyi bir beslenme planı da riski azaltabilmektedir. Özellikle risk taşıyanlar ve aşırı kilo alma ve verme, çok susama çabuk acıkma ve halsizlik şikayeti olan kişilerin kan şekeri ölçümünü yaptırarak teşhis ve tedavi yolunda ilk adımı atmaları gerekmektedir. Unutmamalıyız ki bu hastalığa yakalanan kişiler tedaviye önem verdikleri takdirde uzun bir ömür sürebilmekte, aksi takdirde diyabet; kalp, böbrek, göz vb. pek çok organının büyük tahribata uğramasına sebep olmaktadır.Diyabet konusunda farkındalığı arttırmak amacıyla Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Dünya Diyabet Federasyonu (IDF) öncülüğünde; tıp tarihinde bugüne kadar üretilmiş en değerli molekül diyebileceğimiz İnsulin Hormonu’nu bulan Frederick Banting’in doğum günü olan 14 Kasım Dünya Diyabet Günü olarak belirlenmiştir. Geleceğimizi değiştirmek için, bugün harekete geçelim” diyerek sözlerini tamamladı.

Narsistik kişilik bozukluğu olanlar değersizlik hissediyor! Narsistik kişilik bozukluğu olanlar değersizlik hissediyor!

 

Editör: TE Bilişim