Unutma!

Erken Teşhis Hayat Kurtarır

 

Uşak Halk Sağlığı Müdürü Doktor Hasan Kaya, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, Uşak’ta kanseri erken teşhis etmek için her türlü tarama ve tahlilin ücretsiz yapıldığını açıkladı.

Uşak Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan açıklamada, dünyada ve Türkiye'de ölüm sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada kanserin olduğunu belirtildi.Türkiye'de her yıl yaklaşık 97 bin erkek, 62 bin kadın olmak üzere 159 bin kişinin kanser tanısının alındığı vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

1-7 NİSAN KANSER HAFTASI BASIN BÜLTENİ 2016

“Kanser, dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemidir ve toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır. Kanser bir hücre hastalığıdır. Normal yapısı değişmiş hücrelerin, anormal kontrolsüz çoğalması ve yayılmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Kanser vücudun tüm doku ve organlarında gelişebilir. Kansere neden olan iki çeşit tümör vardır. Ortaya çıktıkları yerde kalan, etrafa ve uzak organlara yayılmayan tümörlere iyi huylu tümörler, ortaya çıktıkları bölgeden çevreye yayılan, kan ve lenf damarları ile uzak organlara giderek orada da hastalık yapan tümörlere de kötü huylu tümörler veya kanser denir. Dengesiz beslenme, sigara, alkol, çevresel kirlilik, besinlerdeki katkı maddeleri, çok fazla tuz tüketilmesi, uzun süre güneşe maruz kalmak, radyasyon, hepatit gibi virüslerin yol açtığı bazı hastalıklar ve genetik yatkınlık kanseri oluşturan başlıca nedenlerdir.

 Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kanserden  korunmak mümkün olabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis ile hayat kurtarılmaktadır. Kanserin artan önemi ve maliyeti, kanserin önlenmesi, erken tanı ve tarama faaliyetlerini ön plana çıkarmaktadır. Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken teşhis edildiğinde tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerini göz önüne alırsak korunmanın önemi artmaktadır.

Kanser taraması, kanserin tedavisinin çok daha kolay ve etkili olabildiği erken evrelerde yakalamak için test ve muayene yapılmasıdır. İlimizde bu hizmetler Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve Aile Hekimleri , Toplum Sağlığı Merkezleri ve Valilik Binamız önünde bulunan kanser tarama tırımızla yürütülmektedir.

Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında,

-KETEM'de  (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) 30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV Testi papsmear testi ile serviks (rahim agzı) kanseri, 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimi ile meme kanseri, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerde 2 yılda bir dışkıda gizli kan (G.G.K) tetkiki ile Kolorektal (bağırsak) kanseri taraması ÜCRETSİZ olarak yapılmaktadır.

-İlimizde bulunan tüm aile hekimlerinde, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerde 2 yılda bir dışkıda gizli kan (G.G.K) tetkiki ile Kolorektal (bağırsak) kanseri taraması ÜCRETSİZ olarak yapılmaktadır.

 -Toplum Sağlığı Merkezlerimizde 30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV Testi papsmear testi ile serviks (rahim agzı) kanseri taraması ÜCRETSİZ olarak yapılmaktadır.

Organik Sirke Organik Sirke

- Mobil Kanser Tarama Tırımızda, İlimiz Valilik Binası önünde bulunan pembe tırımızda  40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimi ile ÜCRETSİZ olarak meme kanseri taraması yapılmaktadır. 

 İlgili yaş grubundan halkımız kanserle mücadelede bir adım önde olmak  ve ÜCRETSİZ  tarama yaptırmak için KETEM'e , Aile Hekimlerine ve Valilik Binası Önünde bulunan kanser tarama tırına  başvurabilirler.

Hayatınız bizim için değerlidir. “



Editör: TE Bilişim