Kadınlarda tüylenmenin yol açtığı sorunlar ve tüylenmenin çözümü Kadınlarda tüylenmenin yol açtığı sorunlar ve tüylenmenin çözümü
Uşak Göz Merkezi Hekimlerinden Opr. Dr. Erol Uysal, kataraktın sık görülen bir göz hastalığı olduğunu ve yaklaşık 10 dakika süren bir operasyonla giderildiğini söyledi. En sık yapılan göz ameliyatlarının başında kataraktın geldiğini dile getiren Uşak Göz Merkezi Başhekimi Erol Uysal,  “Katarakt gözümüzün şeffaf merceğinin zamanla o şeffaflığını kaybetmesidir. Katarakt çoğunlukla yavaş gelişen bir durumdur. Şeffaflık kaybolduğu için zamanla bulanık görmeye başlanıyor” dedi.



“Kataraktın belirtilerini hastalar “Kamaşma, görme kalitesinin bozulması, geceleri araba kullanırken ışıkların saçılması, genel olarak bulanık görme, puslu görme şeklinde tarif ediyorlar” diyen Erol Uysal, hastalığın sadece yaşlılarda görülmediğine dikkat çekti. Uysal,  
Sadece yaşlılarda görülmüyor “Yaş gruplarına göre bazen endişelerimiz artıyor. Bazılarının altında başka sebepler aradığımız da oluyor. Örneğin diyabetik hastalarda daha erken yaşlarda katarakt hastalığı görülüyor. Çocuk hastalarda tanı konduysa, metebolik hastalıklara bağlı bazı sendromlar aklımıza geliyor. Bazen cilt hastalıkları, romatizmal hastalıklar yine bu grupta, travma gibi çok yaygın sebepler bunlar” şeklinde konuştu. 



Erken tanının hastalığın tedavisinde en önemli unsur olduğunu kaydeden Uysal, "Eğer çok olgunlaşmış bir katarakt ise gözün içinde dağılıp göz içi iltihabı ya da kataraktın kendisinden kaynaklı göz tansiyonu gelişebiliyor hastalarda. Göz tansiyonu da sinsi bir hastalık körlük ile sonuçlanabiliyor. Yani basit halledilebilir bir problem, gerçekten hastanın başına ciddi problemler açabiliyor. Ya da hasta diyabetik bir hasta ise diyabete bağlı retina hastalığı kötüye gidiyor ama hasta bunun farkına varmıyor. Katarakt bunu maskeleyebiliyor ve hasta bunu katarakttan biliyor. Ya da en zor şekilde sarı nokta hastalığı, çok güncel konulardan biridir. Görme merkezi ile ilgili bir hastalık. Örneğin bu hastalık var ise hastalığın tedavi şansı kaybediliyor. O nedenle, eğer hasta ameliyat olmak istemiyor olsa bile, yakın kontrolü çok önem arz ediyor" dedi. 

Uysal, “Katarak ameliyatı 1 kere yapılır. Ameliyat ortalama olarak 15 dakika sürüyor, bütün dünyada en çok yapılan ameliyat grubu ve en başarılı ameliyat grubudur. Hastaların kataraktla yaşarken aldıkları risklere oranla ameliyat riskleri düşük kalıyor. Zaten hastalar ameliyatın ertesi günü eskiden ne seviye görüyorsa ona ulaşıyor, tabi başka bir hastalıkları yoksa. Yaklaşık 5-7 gün içinde de gündelik hayatlarına dönebiliyorlar. Ayrıca ameliyat karar verildiğinde hastaya özel göz içi lenslerinin planlanması yapılarak hastaların uzaktan ya da tamamen gözlükten kurtulması da sağlanabilmektedir ” şeklinde konuştu. 
 
Editör: TE Bilişim