“Gebeliğin de okulu mu olur?” demeyin bal gibi oluyormuş

Kamu Hastaneleri Birliği Uşak Genel Sekreteri Uzm. Dr. Yalçın Atlı, Kadın Doğum Ünitesi’nde “Gebe Okulu” açacaklarını belirtti. Atlı Uşak’ta ilk kez hayata geçirilecek ve anne adayları için özel olarak oluşturulacak çalışmanın ayrıntılarını yaptığı yazılı basın açıklamasında belirtti.

Atlı yazılı açıklamasında, “Uşak Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Uşak Devlet Hastanesi, Sağlığın korunması ve geliştirilmesine yönelik olarak halk eğitimi ve sağlığına vermiş olduğu önemi bir kez daha gösterdi. Gebe Okulu projesini hayata geçiren ve ücretsiz olarak anne adaylarına eğitim vermeye başlayan okulda eğitimler geniş katılımlı olarak devam ediyor. Uşak Devlet Hastanesi Dörtyol ek hizmet binamızda 2014 yılından beri devam eden “gebe eğitimleri” daha profesyonel hale getirilmiş, gerekli düzenlemeler yapılarak gebelerin eğitim için uygun bir ortam sağlanmış ve eğitim materyalleri sağlanmıştır. Gebe okulunda eğitim başlıklarımız: Gebelik oluşumu, Beslenme, Bakım, Tehlike belirtileri, Gebelik egzersizleri Doğum ve nefes egzersizleri, Loğusalık bakımı Anne sütü ve emzirmenin faydaları Bebek bakımı şeklinde verilmektedir. Eğitim için randevu gerekmemektedir. Eğitimler, açık gruba yönelik, bireysel danışmanlık veya gebenin eşi ile birlikte katılacağı eğitimler şekilde yapılmaktadır. Muayene, tahlil, NST sırası beklerken zamanlarını ayırabilecekleri bir program olup tüm eğitimleri tamamlayan gebelere katılım belgesi verilmektedir. Gebenin doğuma aktif bir şekilde katılması, sağlıklı bir bebek sahibi olması, doğum sürecini rahat geçirmesi için doğum öncesi eğitimler çok önemlidir” dedi.

Uşak'ta bedava yaşlı bakım eğitimi ve sertifikası için tekrar kurs açıldı Uşak'ta bedava yaşlı bakım eğitimi ve sertifikası için tekrar kurs açıldı

“DOĞUMA PSİKOLOJİK OLARAK HAZIRLANIYORLAR”

Amaçlarının, gebelik döneminde yapılan eğitimler, anne adayını doğuma hazırlamakta, aileyi fiziksel ve psikolojik doğum sürecine dahil etmek olduğunu kaydeden Atlı, açıklamasında şu bilgilere yer verdi: “Eğitimlere, Kadın hastalıkları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlarının yanı sıra, konusunda da uzman doktorlar ve sağlık çalışanları, anne adaylarının merak ettiği konularda gerekli bilgilendirmeleri yapacaklar. Ders programı kapsamında gebeleri takip edecek olan bir diyetisyen de kilo takibi ve kontrolü konusunda anne adaylarına rehberlik edecek. Ayrıca diyabet eğitim hemşiresi tarafından gebelerin kan şekeri takip edilerek, eğitimlerde verilecek. Gebe okulu eğitimcisi tarafından egzersizler yaptırılarak anne adaylarının doğuma hazırlanmalarına yardımcı olunacak. Uşak Devlet Hastanesi Gebe Okulu’na ilgi büyüktü. Derse gelen anne adayları, böyle bir eğitimin gerekli olduğunu, ayrıca herkesin de bu eğitimlere katılması gerektiğini belirterek, hastanedeki doktor ve sağlık çalışanlarının ilgi göstermelerinin kendilerini mutlu ettiğini, derslerin hem keyifli hem de öğretici olduğunu söylediler. Biz sağlıklı toplumların inşası için ailelerin sağlıklı olması gerektiği inancı ile öncü olmasını umduğumuz Gebe Okulu projesini hayata geçirerek daha sağlıklı bir geleceğin oluşumuna bir basamak destek sağlamayı amaçlıyoruz. Burada bulunan anne adaylarını tebrik ediyor, fedakarca hizmetlerini yürüten çalışanlarımızın da yüreklerine sağlık, buna benzer eğitimlerin devamının geleceğini halkımız tarafında bilinmesini isterim” ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilişim