UŞAK DEVLET HASTANESİNDE BAŞLADI GÖZ ANJİO  VE TOMOGRAFİ HİZMETİ

 

Görme kaybının en önemli nedenlerinden olan şeker hastalığına bağlı göz tutulumu ve sarı nokta hastalığı başta olmak üzere bir çok retina yani göz sinir tabakası hastalıklarının tanı ve tedavisinde kullanılan ve artık günümüz teknolojisinde vazgeçilmez olan göz anjiyosu, göz tomografisi ve göz lazer cihazı Uşak Devlet Hastanesinde halka hizmet vermeye başladı.

                                                                                    Haber: SALİH KILINÇ

Uşak İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Uşak Devlet Hastanesi il genelinde ve çevre illerden gelen hastalara sağlık hizmeti sunumunda, sağlık alanında dünyada son teknoloji uygulamalara paralel olarak hastanene de modern tıbbın yeni uygulamalarını hayata geçirdi.

Uşak Devlet Hastanesi Göz Kliniğinde uygulanmakta ve artık günümüz teknolojisinde vazgeçilmez olan göz anjiyosu, göz tomografisi ve göz lazeri tedavisi hakkında Op. Dr. Duygu İnci Bozbıyık şu bilgileri verdi:

“Göz anjiyo cihazı (FFA) ile başta şeker hastalığı ve hipertansiyona bağlı göz tutulumu olmak üzere, sarı nokta hastalığı, gece körlüğü, göz tümörleri, retinanın yapısal bozuklukları, damar tıkanıklıkları, göz arkası sinir tabakasının ödemleri ortaya çıkarılabilmektedir. İşlem sırasında hastanın damarından ilaç verilir. İşlem, bu ilaç sayesinde retinanın özel bir kamera yardımıyla fotoğraflanmasından ibarettir. Retina hastalıklarının tedavisinde kullanılan lazer ve göz içi enjeksiyonunun gerekliliğine anjiyo ile karar verilir. Göz tomografisi yani OCT de yukarıda bahsedilen retina hastalıklarının tümünün tanısında kullanılmasının yanı sıra göz tansiyonu (glokom) tanı ve takibinde de günümüzün vazgeçilmez bir tanı aracı haline gelmiştir. Girişimsel olmayan bir test olup çekim işlemi çok kolaydır. Herhangi bir ilaç verilmesine gerek kalmadan ağrısız ve zahmetsiz şekilde çok kısa sürede bu tetkik yapılabilir. Lazer, yaygın kullanılan bir tedavi aracıdır.
En sık iki kullanım alanı şeker hastalığına bağlı göz tutulumu ve sinir tabakasındaki (retina) yırtıklar ve deliklerdir. Tüm şeker hastalarında olmasa da bir çok şeker hastasında lazer tedavisi gerekmektedir. Sinir tabakası yırtıkları da göz muayenesi ile saptandıktan sonra yırtıklar lazer ışınıyla kapatılır ve çok defa ameliyata gerek kalmaz. Lazer tedavisi hasta ve hekim için çok kolay bir tedavidir.
Uygulama hasta oturur pozisyondayken yapılmaktadır. Bir damla ile göz uyuşturulur ve mercekler yardımıyla lazer tedavisi uygulanır. Sinir tabakası yırtıklarında tek seans, şeker hastalarında ise birkaç seans tedavi gerekmektedir.” Op. Dr. Duygu İnci Bozbıyık açıklamasında, “Tüm bu tanı ve tedavi araçları ile ilimizde göz hastalıkları alanında büyük bir aşama kaydedilmiş olup, çevre illere sevk edilmek zorunda olan hastaların birçoğu bu yeni yöntemler sayesinde Uşak Devlet Hastanesinde daha ileri tanı ve tedavi hizmetine ulaşabileceklerdir” şeklinde konuştu

Kadınlarda tüylenmenin yol açtığı sorunlar ve tüylenmenin çözümü Kadınlarda tüylenmenin yol açtığı sorunlar ve tüylenmenin çözümü

“ SAĞLIK SORUNLARINI YERİNDE ÇÖZÜYORUZ”

Uşak Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm.Dr. Yalçın Atlı göreve başladıkları zaman göz uzmanları tarafından kendilerinden talepte bulunulduğunu ve uzmanların taleplerini karşılama sözünü yerine getirmekten duyduğu  memnuniyetini dile getirdi. Atlı, “Hastanemizde uzmanlarımız ve çalışma arkadaşlarımız ile yeni açılan göz anjio merkezimizin etkin ve verimli çalışmasını sağlayacak ortamlar oluşturmalıyız” dedi.

İki yıllık zaman sürecinde hizmet odaklı çalıştıklarını ve kaynakların kullanımı noktasında verimliliği esas aldıklarını tıbbın cihaz ve uygulama alanındaki yeniliklerini tüm hastanelerde getirilmesi için sağlık idarecileri olarak çalıştıklarını kaydeden Atlı, “Halkımızın sağlık sorunlarına yerinde çözümler üreten iyi bir ekip kurulduğunun farkındayız. Uşak‘ta açılacak özellikli sağlık hizmetlerinin artırılması noktasında Bakanlığımızın ve kurumuzun desteğini alarak hizmet sunmaya devam edeceğiz. Bu hizmetin verilmesinde emeği geçen göz hekimlerine, bakım sunan servis hemşirelerine, teknik alt yapı ve donanım noktasında desteklerini esirgemeyen hastane yönetimine çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

 

 

Editör: TE Bilişim