En İyi Uşak Psikolog Merkezi En İyi Uşak Psikolog Merkezi
 HAMİLELİKTE YAPILAN DİŞ BAKIMI SAĞLIKLI BEBEKLER İÇİN ÖNEMLİ

Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğrenim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Özge Kam Hepdeniz, Uşak Diş Hekimleri Odası’nın konuğu oldu. Hepdeniz, Uşak Valisi Seddar Yavuz’un da katıldığı konferansta, “Hamilelikte Diş ve Ağız Sağlığı” konusunda bilgi verdi.

Uşak Diş Hekimleri Odası tarafından Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğrenim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Özge Kam Hepdeniz, “Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı” konulu konferansın konuşmacısı oldu. Oda üyesi diş hekimlerinin katıldığı konferansta, Uşak Valisi Seddar Yavuz da yer aldı.

ANNELERDEKİ SAĞLIKLI DİŞLER ÇOCUKLARI DA ETKİLİYOR

Hepdeniz,Hamilelik döneminde diş ve ağız sağlığına dikkat eden hamilelerin çürük yapan mikroorganizmaları bebeklerine bulaştırmadığını belirtti. Hepdeniz, “Hamileler üzerinde yaptığımız çalışmalarda, ağız-diş sağlığı eğitimi verilen, büyük çürüklü dişlerinin dolguları yapılan ve diş macunlarında da bulunan florür ile dişlerine yerel uygulamalar yapılan çalışma grubu gebeleri ve bu uygulamaların yapılmadığı kontrol grubu hamileler üzerinde yürütüldü. Sonuç olarak çalışma grubu gebelerimizin bu uygulamalar sonrası ağızlarında çürük yapan mikroorganizma sayısının azaldığını ve doğumdan sonra bebeklerine bu mikroorganizmaları bulaştırmadığını tespit ettik. Üzücü bir sonuç olarak da kontrol grubu hamilelerimizde doğum yaptıktan sonra ağızlarında bulunan çok sayıda çürük yapıcı mikroorganizmaları bebeklerine bulaştırdıklarını belirledik. Bu nedenle anne adaylarının ağız sağlığına verdiği önem doğacak çocukların ağız sağlığı açısından da önemli" bilgisini verdi.

BEBEKLERİN DİŞLERİ DE ÇÜRÜR      

Yrd. Doç. Dr. Hepdeniz, ağız sağlığına dikkat etmeyen hamilelerin doğacak çocuklarının ağız ve diş sağlığını        da tehlikeye attıklarını ifade ederek, ağzında çok sayıda diş çürüğüne yol açan mikroorganizma bulunan bebeklerin dişleri çıkmaya başladığında, söz konusu mikroorganizmaların direk dişlere saldırdığını, bu bebeklerin süt dişlerinin kısa sürede çürüdüklerini anlattı.        

Anneler ve anne adaylarının kendi ağız-diş sağlığı bakımına özen göstererek, çocuklarının ağız-diş sağlığına önemli bir katkıda bulunacaklarına işaret eden Hepdeniz, "Henüz dişleri bile ağızda bulunmazken bu mikroorganizmaların dişlere saldırmaya hazır ağızda beklemeleri ağız-diş sağlığı açısından büyük tehlikeyi göstermektedir. Her anne çocuğu için en iyisini ister" diye konuştu.        

Hepdeniz, birincil korumanın en ucuz, en güvenilir, en akılcı ve en çağdaş yaklaşım olduğunu ifade ederek, araştırmaların bunu ortaya koyduğunu belirtti.   Hepdeniz, bebeklerin diş gelişiminin anne karnında 3. veya 6. ayda başladığını da hatırlatarak, hamilelerin ağız bakımlarına özen göstermelerinin yanı sıra çocuklarının sağlıklı dişlere sahip olması için özellikle A, C ve D vitaminleri, protein, kalsiyum ve fosfor yönünden zengin gıdalarla beslenmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi. 

Editör: TE Bilişim