Kulaklarınıza bir şey sokmayın, temizlemeye çalışmayın! Kulaklarınıza bir şey sokmayın, temizlemeye çalışmayın!

Uşak Çölyak ve PKU Farkındalığı Artırma Derneği’nin girişimleri sonucu, glütensiz yiyecek üreten bir firma ünlü bir alış veriş merkezinde gülütensiz gıda satış reyonu açtı. Stant açılışına, Uşak Çölyak ve PKU Farkındalığı Artırma Derneği üyesi 66 çölyak hastası ve 4 PKU hastası katıldı. Dernek Başkanı Döndü Türkmen, kendisinin de fenilketönüri hastası olduğunu belirterek, derneklerinin hızla büyüdüğünü dile getirdi.

“HİÇ BİR ZAMAN GÖNLÜMCE YİYEMEDİM”

Uşak Çölyak ve PKU Farkındalığı Artırma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Döndü Türkmen, bugüne kadar asla gönlünce yemek yiyemediğini söyledi. Türkmen, “Dernek olarak, Uşak Belediyesinin katkılarıyla ilk farkındalığımızı Ekim ayında yarattık. Şu an 4 PKU hastası ve 66 çölyak hastasını bünyemiz altında topladık. Ailemizi genişletmek ve sıkıntılarımızı en aza indirgemek istiyoruz.  Uşak’ta yaşayan tüm çölyak ve PKU hastalarına sesleniyorum. Gelin birlikte olalım. Sıkıntılarımız dağ olmadan eritelim. İçimize dert etmeyelim” çağrısı yaptı. Kendisinin de doğuştan bir fenilketönüri hastası olduğunu kaydeden Türkmen, çektiği sıkıntıları şöyle dile getirdi: Fenilketönüri, kalıtsal ve metobolik bir hastalıktır. Et ve et ürünleri, hayvansal gıdalar, kuru baklagiller süt ve süt ürünleri yasaktır. Bu ürünleri tüketirsek geri dönüşümsüz beyin hasarlarına neden olur.” Doğduktan bir ay sonra kendisine, “Fenilketönüri” teşhis konduğunu belirten Türkmen, Tedavime başlandığımda bana ilk konan diye anne sütü emmemek olmuş. Sürekli pahalı ve bulmakta güçlük çekilen ek gıdalarla büyümüşüm. Sonra okula başladım. Arkadaşlarım kantinden her istediklerini gönlünce alıp yerken, ben bir köşede ağlardım. Bazen, “Yeter artık, ben de yemek istiyorum” diyerek kaçak bir şeyler yemeye çalışırdım. Evimize misafir kabul edemezdik. Ben diyetli olduğum için akrabalarım bile yanımda rahatça yiyip içemedikleri için gelmek istemezlerdi. Yetişkin bir insan olduğumda, arkadaşlarımla gezerken, onlar avm ve pastanelerde gönlünce yiyip içerken ben sadece meşrubat tüketebiliyordum. Benim tüketme gereken glütensiz yiyecekler hiçbir yerde bulunmuyordu.  Benim yaşadığım sıkıntıları, diğer çölyak ve PKU hastaları yaşamasın diye bu derneği kurdum. Şimdi örgütlenmenin ve bu hastalıklardan muzdarip insanlarımızın dertlerine çare bulmaktan çok mutlu oluyorum” ifadesini kullandı.

ÇÖLYAK NEDİR? : İnce bağırsağın, glüten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllar glüten içerir. Çölyak hastaları glütenli yiyecekler tükettiklerinde bağırsak mukozasında alerji nedeniyle villus çıkıntıları ve kıvrımları tahrip olarak azalır ve küçülürler. Böylece bağırsak yüzölçümü gittikçe azalır ve alınan gıdalar emilemez hale gelir. Sonuçta beslenme yetersizliği, arkasından da hastalık belirtileri ortaya çıkar. 

Editör: TE Bilişim