Kadın Hastalıklarında Kapalı Ameliyat Tercih Ediliyor

Kadınların korkulu rüyası olan kadın hastalıklarının(jinekolojik) cerrahileri artık ‘kapalı’ ameliyat yöntemi ile çok daha kolay hale geldi. Hem estetik hem de konfor açısından büyük kolaylıklar sağlayan kapalı ameliyat yöntemi, bir çok kadın hastalıklarında uygulanabiliyor. Uşak Devlet Hastanesi Başhekim yardımcısı Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmet Serdar Akkuş, endometriozis ve uygulanan tedavilere yönelik merak edilenler hakkında bilgi verdi.

Akkuş, “Endometriozis en çok görülen kısırlık nedenlerinden biridir. Bilinmeyeni çok olan bir hastalık, bilineni çok az. İlk kez 1920 lerde saptanmış ve nedenini bilmediğimiz grupta olan bir hastalıktır. Genellikle belirtisi olmadığından ancak uzun süre çocuk sahibi olunmadığında teşhis edilir. Cerrahi tedavi gerektiren hakkında halk arasında pek çok yanlış inanış vardır. Bunlardan biri Endometrois ile birlikte yumurtalık veya rahmin de alınması gerektiği söylentisidir. Oysa Uşak Devlet hastanesinde uygulanan kapalı ameliyat yöntemleri sayesinde ciddi kistler bile yumurtalık veya rahme zarar vermeden alınabiliyor” dedi

KANIYOR VE ÇOK AĞRI VERİYOR

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmet Serdar Akkuş Endometriozis hastalığına yönelik açıklamasına şöyle devam etti.’’ Endometriozis rahim içini döşeyen, endometrium denilen dokunun rahim dışı organlarda yerleşmesidir. Bu dokular adet kanamasıyla birlikte kanayarak şikayetlere neden olur.  En sık, %60 75 oranında, yumurtalıklarda görülmektedir. Yumurtalıklar (çikolata kisti) karın içini döşeyen periton zarı, tüpler, barsaklar, mesane,  eski ameliyat izleri vs. gibi vücuttaki diğer uzak alanlarda da görülebilir.

Hastalıkla ile ilgili belirtiler Şiddetli adet sancısı, şişkinlik, karın ağrısı ve karın alt kısmında rahatsızlık hissi, adet düzensizliği, adet öncesi lekelenme,  kanlı idrar, idrar yaparken ağrı, büyük abdest yaparken ve cinsel ilişkide ağrı, kısırlık, bazen de  hastalarda hiç şikayet olmayabilir.

Endometriozisin nedeni kesin olarak bilinmemektedir. İleri sürülen görüşler: Adet sırasında rahim içi dokunun tüpler aracılığıyla karın boşluğuna geri akarak karın içine yerleşmesi ve östrojen hormonu miktarının artmasıyla bazı hücrelerde değişiklik oluşması .Rahim içi dokusunun kan veya lenf yoluyla yayılması, gelişimde genetik yatkınlık ve bazı çevresel etmenler  rol oynayabilir.

 Endometriozis 30’lu yaşlarındaki kadınlarda en sık olarak görülür, ama üreme çağındaki tüm kadınlarda oluşabilir. Menopozdan sonra adet kanamalarının sonlanmasıyla birlikte şikayetler ortadan kalkar, ancak karın içinde yapışıklıklar oluştuysa barsak tıkanması gibi sorunlar çıkabilir.

 Sık, fazla ve uzun adet görenler erken adet görmeye başlayanlar, geç menopoza girenler, do ğuştan rahim anormallikleri olanlar, ailesinde endometriozis olanlar (3 kat yüksek risk), et ve yağ, tüketimi fazla olanlar, fazla kafein tüketenler, zayıf, uzun boylu, sarışın ve kumral olanlarda risk daha fazladır.

Endometriozis 10 kadından 1’inde görülür. Ağrılı adet, ağrılı ilişki, sürekli kasık ağrısı olan 10 kadından 7’sinde, kısırlık sorunu olan 10 kadından 3 4’ünde endometriozis saptanır.              Endometriozis, neden olduğu ağrı ve diğer şikayetlerle İş yaşamını, Sosyal hayatı ,Cinsel hayatı olumsuz etkiler. Gebe kalmayı güçleştirebilir.

“”HEMEN KADIN DOĞUM UZMANINA BAŞVURUN”

Uşak'ta grip salgın! Günde 100 hasta bakan aile hekimleri var Uşak'ta grip salgın! Günde 100 hasta bakan aile hekimleri var

Adet sancısı, kısırlık gibi sorunlarda vakit kaybetmeden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulmalıdır. Doktorunuz size bazı sorular soracak, muayene edecektir. Gerek görüyorsa ultrasonografi yapacaktır. Ultrasonografide yumurtalıklarda yerleşen endometriozis (çikolata kisti) ve diğer bölgelerdeki endometriozis odakları ile yapışıklıklar görülebilir.         Doktorunuz ileri görüntüleme yöntemleri olan bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntülemeyi (MR) veya bazı kan testlerini isteyebilir. Kesin tanı için karın içinin ince bir boru ile görüntülendiği laparoskopi yapılması gerekebilir. Bu sırada endometriozisin şiddeti de tespit edilir.

 İlaç (Tıbbi tedavi) Amaç: Estrojen hormonu düzeyini düşürmek ve endometriozisi baskılamak. İki yıl sonra endometriozis %50 oranında tekrarlayabilir. Cerrahi tedavi ile amaç Yapışıklıkları açmak, endometriozis odaklarını ortadan kaldırmak, yumurtalık kistlerini çıkarmak.  Ameliyattan sonraki 5 yıl içerisinde olguların bir kısmında tekrar operasyon gerekebilir. Endometriozis ilaç kullanımıyla (tıbbi tedavi) veya cerrahi ile tedavi edilebilir. Cerrahi, Laparoskopi ile Laparatomi ile (karın boşluğu açılarak). Genellikle daha az kesi olan laparaskopi (kapalı) ilk tercihtir.

Uşak Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde uyguladığımız Laparoskopik(kapalı) cerrahi açık ameliyatların tüm dezavantajlarını ortadan kaldırır ve karında küçük kesi ile kapalı olarak her türlü kistin alınmasına olanak sağlar. Laparoskopik cerrahi ile rahim dikilebilir ve kesi olmaksızın ameliyat gerçekleştirilebilir.Jinekolojik ameliyatların % 95'i laparoskopik cerrahi sistemle yapılabilir.Bu yöntemde ağrının daha az olması, ameliyat izinin daha az olması, hastanede daha az yatma süresi,enfeksiyon riskinin azalması,karın içi yapışıklıkların daha az olması,iyileşmenin çok hızlı olması,Normal yaşama ve işe çok daha erken dönebilme imkanı vermesi Laparoskopik (kapalı) cerrahinin hastalara avantajlarıdır.

 Genç yaşlarda cerrahiden kaçınılırken; çocuğu olan, 35 yaş üstü kadınlarda cerrahi yapılması tercih edilebilir.  Cerrahi yapılan hastalarda 1 yıl içerisinde kendiliğinden gebelik oluşmadıysa yardımla üreme tedavilerine geçilmelidir.  İleri dönemde endometriozisi olanlarda cerrahi yapılmadan hemen yardımla üreme tedavileri uygulanabilir.

Dr. Mehmet Serdar Akkuş, Uşak Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları Kliniği olarak yeniledikleri laparoskopi cihazı ile tüm Uşak ve çevresinden gelen hastalara hizmet vermeye başladıklarını kaydederek, hastaların genellikle aynı gün taburcu olabildiğini söyledi.

 Genç yaşlarda cerrahiden kaçınılırken; çocuğu olan, 35 yaş üstü kadınlarda cerrahi yapılması tercih edilebilir.  Cerrahi yapılan hastalarda 1 yıl içerisinde kendiliğinden gebelik oluşmadıysa yardımla üreme tedavilerine geçilmelidir.  İleri dönemde endometriozisi olanlarda cerrahi yapılmadan hemen yardımla üreme tedavileri uygulanabilir.”

 

Editör: TE Bilişim