Uşak'ta bedava yaşlı bakım eğitimi ve sertifikası için tekrar kurs açıldı Uşak'ta bedava yaşlı bakım eğitimi ve sertifikası için tekrar kurs açıldı
 KOAH ÖLDÜRÜR

Uşak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Kaya, yaptığı açıklamada, “Kronik Tıkayıcı Akciğer Hastalığı'na (KOAH)” dikkat çekerek, dünyada her yıl 2,7 milyon, ülkemizde de 26 bin insanın KOAH yüzünden yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Dünya KOAH Günü dolayısıyla, Uşak İl Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, KOAH'ın nefes yollarında iltihaplanmaya bağlı, ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğu belirtildi.    

KOAH’IN EN BÜYÜK NEDENİ SİGARA                   

KOAH tüm dünyada 4. ölüm nedeni olan, her yıl 2,7 milyon kişinin ölümüne yol açan ve yaygınlığı giderek artmakta olan kronik hava yolu hastalığı olduğunu kaydeden Uşak İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Kaya, “Ülkemizde de 5 milyon kişinin bu hastalıktan etkilendiği ve her yıl 26 bin vatandaşımızın bu hastalıktan öldüğü tahmin edilmektedir. Buna karşın her 10 hastadan 9’u bu hastalığa sahip olduğunun farkında değildir. Halbuki hastalık erken dönemde teşhis edilebilirse durdurulabilmektedir” dedi.

KOAH’ın en önemli ve sık görülen nedeni aktif olarak sigara içicisi olmak ya da pasif olarak dumana maruz kalmak olduğunu belirten Kaya, “Diğer nedenleri ise; mesleki olarak toz, duman ve gazların solunması, akciğeri koruyucu bir faktörün doğuştan eksikliği, hava kirliliği, hava yollarının aşırı duyarlılığı ve sosyal etkenlerdir. Solunan toz, duman, gazlar ve sigara dumanı yollarına ulaşarak şişlik ve iltihap oluşturmakta, aynı zamanda akciğerdeki hava keseciklerinin de yapısını bozmaktadır. Bu iltihap, mikroplarla ortaya çıkan bir iltihap değildir. Hava yollarında oluşan şişlik ve iltihaba bağlı olarak balgam miktarı artmakta ve üretilen fazla balgam, hava yollarında şişlik, kas kütlesinde artış, kıkırdak kaybı gibi nedenlerle büyük ve özellikle de küçük hava yollarını daraltır. Tüm bunların sonucu olarak hava akım hızı azalır. Hastalığın en önemli belirtileri sinsi başlayan ve giderek şiddetini arttıran nefes darlığı, kronik öksürük ve balgam çıkarmadır. Bu yakınmalar, hastalık şiddetinin arttığı ve “alevlenme ya da atak” olarak adlandırılan dönemlerde daha da belirginleşir ve hastaneye yatış gerektirebilir. Sigara içiyorsanız, öksürüğünüz varsa, balgam çıkarıyorsanız, yaşıtlarınızla aynı hızı tutturmakta zorlanıyorsanız ve nefesiniz daralıyorsa KOAH olabilirsiniz” ifadesini kullandı.

NEFES KONTROLÜ YAPTIRIN VE SPOR YAPIN

Toplumun KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirdiğine değinen Kaya, “ Oysa basit ve ağrısız bir test olan “nefes ölçüm testi” ile kişinin KOAH olup olmadığı kolayca saptanabilmektedir. KOAH’ın erken tanısı, hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azaltacaktır. Bu nedenle, 40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içmekte olan veya meslek icabı ya da çevresel ortam gereği tozlu ortamlarda bulunan kişilerde müzmin seyirli öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde kişinin bir göğüs hastalıkları hekimi tarafından görülüp ”nefes ölçüm testini” yaptırması gerekir.

Önemli bir halk sağlığı sorunu olan KOAH konusunda, kamuoyunu bilgilendirme, bilinçlendirme ve bu konuda harekete geçmeye çağırmak için 19 Kasım 2014 tarihinde gerçekleştirilecek olan “Dünya KOAH Günü” nün  bu yılki teması “yürüyüş” olarak belirlenmiştir. Hedefimiz KOAH’ın her yıl daha fazla kişi tarafından bilinmesi ve risk faktörü taşıyan kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurularının artırılmasıdır.

Daha sağlıklı bir yaşam için, KOAH olmamak için, KOAH’ınızın ilerlememesi için yürüyün. Her gün bir adım daha fazla” diyerek sözlerine son verdi.

 

                                                     

 

 

Editör: TE Bilişim