Kulağın iç yapısında meydana gelen bozulmalar nedeniyle ortaya çıkan: Kulak Mantarı

Kulak, işitmeyi sağlayan dış, orta ve iç kulak olmak üzere üç bölgeden oluşan bir duyu organıdır. Bu üç bölgede de işitme mekanizmasında göreve sahip olan önemli yapılar bulunmaktadır. Dış kulak olarak adlandırılan bölgede kulak kepçesi bulunur. Orta kulakta ise çekiç, örs ve üzengi olarak adlandırılan küçük boyuttaki kemikler bulunur. Kulağın en iç kısmında ise yani iç kulakta en önemli yapılardan olan salyangoz ve kulak daireleri bulunur. Bu yapıların tamamı birbiri ile ilişki halindedir ve işitmede önemli görevlere sahiptir. Kulak mantarı nedenleri nelerdir, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir şeklindeki soruların cevabı için yazımızın devamını okuyabilir bilgi sahibi olabilirsiniz.

Eğer kulağın dış bölgesinde yer alan asidik ortamın yapısı bozulur ise kulak mantarı olarak adlandırılan bir durum ortaya çıkar ki bu klinik tablo kulak akıntısı, renk değişimi ve kaşıntı ile karakterizedir. Bu durum birçok faktöre bağlı olarak görülen bir durumdur. Özellikle yüzme, kulağın yeterlice temizlenmemesi ve kirli suyun kulağa kaçması gibi nedenler yaygın bir şekilde kulak mantarına neden olmaktadır.

Dış kulakta meydana gelen iltihabi hastalıkların büyük çoğunluğu kulak mantarına bağlı olarak gelişmektedir. Bu klinik tablo en çok Aspergillusspp. olarak adlandırılan mantar topluluklarına bağlı olarak görülmektedir.

En İyi Uşak Psikolog Merkezi En İyi Uşak Psikolog Merkezi

Kulak Mantarının Belirtileri Nelerdir ?

Kulak mantarı hastalığında kulak ve çevresinde diğer iltihabi hastalıklarda görülen belirti ve bulgular ortaya çıkar. Kulak mantarında en sık görülen belirti ve bulgular şu şekilde sıralanabilir;

  1. İltihap
  2. Kulakta rahatsız edici çınlama
  3. İşitme problemleri
  4. Denge kaybı
  5. Kulakta ve çevre diğer dokularda ağrı
  6. Kulak kanalında şişlik
  7. Kulak kanalından gelen akıntı
  8. Kulaklarda uğultu ve dolgunluk hissi
  9. Kulak derisinin soyulması
  10. Kulakta ve çevre dokularda ödem oluşumu
  11. Kulakta şişkinlik

gibi belirtiler kulak mantarında yaygın bir şekilde görülmektedir.

Kulak Mantarının Nedenleri Nelerdir ?

Kulak mantarı kulağın herhangi bir bölgesinde meydana gelebilmektedir. Ancak genellikle bu klinik tablo dış kulak yolunda görülmektedir.

Kulak yolunda küçük ve sık konumlu tüyler bulunmaktadır. Bu tüylerden çeşitli salgılar salgılanır ve dışarıdan gelebilecek olan mikroorganizmalara karşı bir bariyer görevi görür. Daha sonra bu salgılar tekrardan kulak yolundan buradaki tüyler yardımı ile dışarı atılır. Ayrıca bu salgı kulağın iç kısmının asidik pH’da kalmasını sağlayarak içeri giren mikroorganizmaları öldürür. Eğer bu asidik salgının yapısı bozulursa kulak florasındaki mantarlar aşırı miktarda ürer ve kulak mantarına sebep olur. Bu duruma neden olan faktörler şu şekilde sıralanabilir;

  1. Kulağın pamuklu kulak çöpü ile temizlenirken tahriş edilmesi
  2. Kulağın nemli ve sıcak ortama maruz kalması
  3. Yıkanırken veya yüzerken kulağa su kaçması
  4. Kulağın uzun süre kulaklık vs. ile kapalı tutulması
  5. Uzun süre denizde veya havuzda kalmak gibi nedenler kulak mantarının oluşması için risk oluşturmaktadır.

Kulak Mantarının Tedavisi Nasıldır ?

Kulak mantarının tedavi edilebilmesi için kesin tanının konulması gerekmektedir. Kesin tanı konulduktan sonra altta yatan nedenlere göre tedavi planlaması yapılır ve yaşam tarzında değişikliklere gidilir. Kesin tanının konulması için de hasta şikayetlerinin iyi bir şekilde değerlendirilmesi, otoskop incelemesi, kültür incelemesi ve kulak akıntısının mikroskop altında incelenmesi ile kesin tanı konulmaktadır.

Kulak mantarının tedavisi altta yatan nedenlere göre değişiklik göstermektedir. Ancak kulak mantarı genel olarak bakteriyel ajanlara bağlı olarak görüldüğü için antibiyotik tedavisi genellikle yeterli olmaktadır. Kullanılan ilaçlar ise hastanın genel sağlık durumuna göre ve kulaktaki enfeksiyonun klinik seyrine göre değişiklik göstermektedir.

Kulak tedavisinde genel olarak kulak damlaları kullanılmaktadır. Bu damlalar kulak mantarının nedenine göre antibakteriyel ya da antifungal olabilmektedir. Kullanılan bu damlalar kulak mantarı teşhis ve tedavi sürecine göre planlanmakta ve uygulanmaktadır. Hastaların bu tedavi süresince yaşam tarzında değişikliklere de gitmesi gerekmektedir. Çünkü üstüne düşülmeyen bu hastalık daha ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.

Kulak mantarı tedavisinde antibakteriyel ve antifungal kulak damlalarının yanı sıra asetik asit içerikli çözeltiler de kullanılabilmektedir. Bu tedavi yöntemi sayesinde kulağın asidik yapısı tekrar eski haline gelir ve hastalığın etkenlerine karşı koruma sağlar. Hastalar üzerinde yapılan çalışmalarda bu tedavi yönteminin oldukça etkili olduğu ortaya çıkmıştır.

Bunun yanı sıra hastaların kulak mantarı tedavisini desteklemek için ağrı kesici ilaçlar da uygulanabilmektedir. Tedavi tamamlandıktan sonra hastaların kulak mantarına neden olan faktörlerden uzak durması gerekmektedir. Çünkü kulak mantarı hastalığı tekrarlama olasılığı yüksek olan bir hastalıktır.

Editör: TE Bilişim