Şişmanlık, kalp, damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı ve benzeri kronik rahatsızlığı olan bireylerin bu dönemde beslenmelerine daha da özen göstermeleri, aşırı yağlı etler yerine az yağlı etleri tercih etmeleri gerekir.

Zaten kış ayları süresince fiziksel aktivitenin kısıtlanması, havaların soğuması ile bazal metabolizma hızının yavaşlaması, bayram kutlamalarının yakın tarihlere denk gelmesi kilo alınması adına risk faktörleri yaratmaktadır. Tüm bunlar yetmezmiş gibi bayram ziyaretlerinde ikram edilen besinleri de hesaba alırsak, obezite ve beraberinde 40'ı aşkın hastalık için davetiye çıkarılmış olacaktır.

 

Medical Park Uşak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ceren DÖĞERLİ; ‘’Kurban Bayramı ile beraber kırmızı et ve tatlı tüketimiz artmakta, yağ ve kolesterolde ani yükselişlere neden olmaktadır. Bayram süresince beslenmemize dikkat etmezsek; sindirim sistemi sorunları, tansiyon, kabızlık, reflü,  mide ağrısı, kalp çarpıntısı, besin zehirlenmesi gibi sorunlarla karşılaşabiliriz. Kan lipit düzeyleri yüksek kişiler kırmızı et tüketimine dikkat etmeli. Benzer şekilde sakatatlar da yüksek oranlarda kolesterol içerdiklerinden dikkatli tüketilmelidir.’’dedi ve Kurban Bayramı arifesinde ailenizle birlikte nice güzel bayramlar geçirebilmeniz dileğiyle şu tavsiyelerde bulundu.

·         Güne mutlaka hafif bir kahvaltı ile başlayın, uzun süre aç kalmaktan her zaman kaçının.

·         Gün boyunca 3 ana öğüne ek en az 2-3 ara öğün ile metabolizmanızı desteklemeye çalışın.

·         Evden çıkmadan önce (çorba, meyve, yoğurt, salata gibi) enerji içeriği düşük bir şeyler atıştırmak veya ara öğünlerin yapılması sunulan ikramların cezp ediciliğini azaltacaktır Böylelikle gidilen yerlerde "hayır" deme şansına sahip olunabilir.

·         Bayram boyunca tüketilen et, hamur işi, tatlı vs. posadan fakir besinlerdir. Bol sebze ve salata ile 3-5 porsiyon kadar meyve tüketmeyi ihmal etmeyin, Gün içerisinde 8-10 su bardağı kadar su içmeye özen gösterin böylece kabızlık problemi yaşama riskinizi azaltmış olursunuz.

 

Etleri Pişirme ve Saklama Yöntemleri Çok Önemli

 

·         Özellikle mide ve bağırsakları ile ilgili problem yaşayan bireyler, taze etlerdeki enzim aktivitesinin henüz başlamamış ve eti yumuşatmamış olmasına bağlı sindirim sıkıntısı yaşayabilirler, bu nedenle eti buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra tüketmeliler.

·         Bir öğünde fazla yemek yediğinizi düşünüyorsanız diğer öğünde olması gerekenden daha az yiyerek denge kurabilirsiniz. Günlük et tüketim miktarı kilo başına 1-1,5 gramı geçmeyecek şekilde olmalıdır.(örn: 80 kg bir birey günlük 80gr-120gr arasında et tüketimi sağlamalıdır.)

·         Pişirme yöntemleri sebebiyle etlerde protein, vitamin ve mineral kayıpları gözlenir. Etlerin yağda kavrulması veya kızartılması besin öğesi kayıplarının artmasına sebep olur. Etlerin buğulama, ızgara ve haşlama şeklinde pişirilmesi sağlık açısından daha doğrudur.

·         Etlerin yağlı kısımları yerine yağsız kısımlarını tercih edin. Etin içine iç yağı, kuyruk yağı, tereyağı gibi yağlar koyulmamalıdır. Eti sadece kendi suyu ile pişirin.

·         Başta karaciğer olmak üzere organlarda zehirli maddelerin birikimi olduğundan organ etlerini, sakatat kısımlarını tüketmeyin.

·         Sofrada çeşitlilik olsun, et dışındaki besinlerden de bulundurun. Beraberinde bol salata ve biraz pilav yiyebilirsiniz. Tabağınızın yarısını sebze ve salata ile doldurun, diğer yarısını ise 2-3 parça et, 3-4 yemek kaşığı pilav, makarna, bulgur ile tamamlayın. Pilav makarna veya çorba tercih ettiğinizde ekmek tüketmeyin.

·         Etin hemen üzerine çay - kahve içmek de etin içindeki demirin vücut tarafından kullanımını azaltır. O nedenle çay kahve tüketiminin yemekten 2-3 saat sonra olması daha sağlıklıdır.

·         Ihlamur, adaçayı, rezene sindirime iyi gelir. Mide ve tansiyon sorununuz yoksa her gün 2 adet sade soda içebilirsiniz.

 

 

 

 

 

Bayramda sindirim sorunları çekenler için yemeklerden 30 dakika sonra içilebilecek rahatlatıcı bir çay

Uşak'taki kanser hastaları PET çekimi için başka şehirlere gitmeye gerek duymayacak Uşak'taki kanser hastaları PET çekimi için başka şehirlere gitmeye gerek duymayacak

ü  Karahindiba (1tutam),                 

ü  Rezene (1tutam),

ü  Ihlamur (1 tutam)

ü  Kakule (2 adet)

ü  Limon (1/4 adet)

ü  Kabuk tarçın (1 adet)

ü  Biberiye (1 tutam),

ü  Nane (3-4 adet)                                    

 

 

1 lt.  kaynamış suya ilave edip,4-5 dakika bekletip ılık olarak içebilirsiniz.(isteğe bağlı 1 çay kaşığı bal ilave edilebilir.)

 

Editör: TE Bilişim