Maaş promosyonları il ilgili süreç doğru işlemiyor

Türk Sağlık Sen Uşak Şube Başkanı Kazım Karahan, İl Halk Sağlığı ve sağlık Müdürlükleri ile banka arasında yapılan promosyon anlaşmaları hakkında, bilgi edinme yasası ve taleplerine rağmen sağlık çalışanlar bilgi verilmemesinden ve sürecin doğru işlememesinden yakındı.

Bilindiği üzere her iki yılda bir Kamu Görevlileri ile Kamu işvereni arasında Ağustos ayında Toplu Sözleşme görüşmesi yapıldığını belirten Karahan, “Bu ağustos ayında da Toplu Sözleşme yapılacak olmasından dolayı Sağlık Çalışanlarının geçmişte yaşamış olduğu Toplu Sözleşme hezimetinden ve onun İl bazında buna benzer basiretsizce yapılan maaş promosyon anlaşmasından bahsetmek istiyorum. İl Sağlık Müdürlüğü,Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Yapı Kredi Bankası arasında yapılan maaş promosyon anlaşması sürecini Sağlık Çalışanları olarak hepimiz yakından takip ettik ve sürecin doğru işletilmediğine, birtakım iş ve işlemlerde personele bilgi verilmediğine, ve özellikle talepte bulunmamız halinde bile sanki dünyada eşi benzeri olmayan bir anlaşmaya imza atılmışcasına bilgi edinme yasası ve başbakanlık genelgesi hiçe sayılmış ve sır küpü anlaşma metni sadece yetkili sendika banka ve kurum yetkililerinin bildiği hatta diğer İl Müdür Yardımcılarının yetkili sendikanın diğer yöneticilerinin dahi bilmediğini düşündüğümüz  ve hiç görmediğimiz muamma anlaşma metninde nelerin olduğunu bilmemekteyiz” şeklinde konuştu.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI ZARARDA”

Geçtiğimiz ay hangi maddenin anlaşmada yer almadığını Sağlık Çalışanlarının  net bir şekilde öğrendiğini kaydeden Karahan açıklamasına şu sözlerle devam etti:

“ Eklenmeyen bu madde sayesinde Sağlık Çalışanları yaklaşık 280-300 TL zarardadırlar. Kredi kartı yıllık kart aidatı alınmaz ibaresinin eklenmemesi sonucu yıllık 90-100 TL kart aidatı ekstrelerine yansıyan Sağlık Çalışanları olarak bizler netice itibari ile zaten cüzi bir rakama anlaşma imzalanmasında mağdur iken, mağduriyetimiz biraz daha artmış oldu.

Söz konusu maaş promosyon anlaşması neticesini Başbakanlık Genelgesi ile Kurum personelinin görebileceği yerlerde teşhir etmesi gerekirken bilgi edinme yasasını bile hiçe sayan bu zihniyet acaba başka hangi madde veya maddeleri eklemeyi unutmuş yada unutmuş gibi yapmıştır.

Malum sarı sendikada her zaman olduğu gibi bu durumda da kılını bile kıpırdatmamış basiretsizliğinin tescilini bir kez daha ispat etmiştir. Neticesinde ise Sağlık Çalışanlarına ve üyelerine başınızın çaresine bakın demekten başka ellerinden bir şey gelmemiştir.

“TARAFINIZI BELLİ EDİN”

Tıpkı 2013 yılında yapılan Toplu Sözleşmedeki enflasyon farkının unutulduğu gibi, burada da  kredi kartı aidatı konusu es geçilmiştir. Şimdi size soruyorum malum sendika siz çalışanın yanında mısınız ? Yoksa çalışanın hak ve hukukunu bırakıp, başkalarının yanında mı saf tutuyorsunuz.

Tıpkı önceki genel Başkanınız gibi “devlet memuru iş güvencesinin kaldırılması gerekir diye kendi üyeleri de dahil bütün Kamu Çalışanlarının iş güvencesini tartıştıran zihniyet maaş promosyon anlaşma metnini sağlık çalışanlarının bilgisinden kaçırarak neyi hesaplamaktadır?

Şimdi size soruyorum malum sendika siz çalışanın yanında mısınız, yoksa tarafınız başkalarının yanımı ?

Kulaklarınıza bir şey sokmayın, temizlemeye çalışmayın! Kulaklarınıza bir şey sokmayın, temizlemeye çalışmayın!

Hak ve hukuku toplu sözleşme masasında bırakırken eliniz ve vicdanınız hiç mi titremedi?

Sözüm ona yüzyılın anlaşması dediğiniz o anlaşma gerçekten de yüzyılın anlaşması olarak mı imzaladınız? Yoksa birilerinin siyasi ikbal ve istikbali uğruna çalışanların hak ve hukukunu masada bıraktınız mı?

Yıl 2015, ağustos ayı geldi çattı. Geçmişin muhasebesi yapıldığında hiç de iç açıcı olmadığı görülüyor. Geçmişten ders almalıyız ve bu toplu sözleşmede bütün sendikalar olarak birlikte hareket etmeli, mevcut siyasi irade karşısında Kamu Çalışanını Onurlu bir şekilde temsil etmeliyiz.”

 

Editör: TE Bilişim