Bebek Bakıcısı Hizmetleri Bebek Bakıcısı Hizmetleri
Uşak Göz Merkezi’nden Opr. Dr. Erol Uysal, görme bozukluklarının çocukların okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ailelerin bu konudaki taramaları ihmal etmemesini istedi.

Okul çağındaki çocukların görme problemleri nedeniyle okulda öğretmenlerin tahtada yazılı olarak gösterdiği konuları net anlayamadığını belirten Uşak Göz Merkezi hekimlerinden Opr. Dr. Erol Uysal, “Bazı aileler, görme bozukluklarını sadece kalıtsal nedenlere bağlıyor ve çocuklarında her hangi bir problem olmayacağını düşünüyorlar. Bu çok yanlıştır, görme problemleri aile büyüklerinde yoksa, çocuklarda da olmayacak diye bir kaide söz konusu değildir. Görme bozukluklarının bilinen ve bilinmeyen çok farklı sebepleri vardır. Ailelere düşen en temel görev, çocuklarının okul ve oyunlardaki başarısı için göz taramalarını ihmal etmemek ve yılda en az 1 sefer mutlaka kapsamlı muayenedir” dedi.



Okul öncesi görme bozukluklarının tedavi edilmemesi halinde çocukların öğrenme kabiliyeti, okula uyum süreci ve kişiliklerinin olumsuz etkileneceğine dikkat çeken Uysal, "Ailelerin çocuklarının eğitim hayatındaki başarısı için bu konuda önlem alıp gerekli tetkikleri yaptırması gerekiyor. Görme problemleri, okul öncesi çocukların yüzde 5 ile 10'unu, okul çağındaki çocukların ise yüzde 20 ile 30'unu etkiliyor. Çocukların derslerdeki düşük başarıları, öğrenme kabiliyetlerinden değil, görme bozukluklarından kaynaklanıyor olabilir" dedi.



Uysal, şöyle söyledi: “Çocuklarda en sık görülen hastalıklar arasında göz kayması, göz tembelliği, gözyaşı kanalı tıkanıklığı, miyop, hipermetropi, şaşılık, astigmatizma ve konjonktivit yer alıyor. Erken tanı yapılmaz ise çocuğun tahtayı yeterince iyi görememesi, okurken satır atlaması, cümleleri eliyle takip etmesi, bir gözünü daha öne alarak kitaba bakması, televizyonu yakından seyretmesi, gözlerde sulanma ve ödevlerini yaparken zorlanması gibi durumlar okul başarısını olumsuz etkiliyor".


 
Editör: TE Bilişim