Son 10 yıldır giderek yaygın hale gelen özel sağlık kurumları, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan elde ettiği kazancı artırmak için farklı yöntemler geliştirmeye devam ediyor. Uşak’ta da faaliyet gösteren özel hastanelerin yoğun bakım servislerinde yatan hastaların, bulundukları süre kamuya göre daha uzun oluyor.

Burada hastanın iyileşmesinden çok, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınacak ödeneğe göre hareket ediliyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz ve isminin saklı kalmasını isteyen yetkililer, “Özel hastaneler, bu işi bir kazanç kapısı haline getirdi ve Uşak dahil Türkiye’nin her kentinde yoğun bakımlarda kapasiteler arttı. Burada amaç devletten gelen paranın katlanarak artması. Maalesef devletin iyi niyetle ortaya koyduğu bu fırsatlar, birileri tarafından halkın sağlığı ile oynanarak suiistimal ediliyor” dediler. Konuyla ilgili daha önce Radikal Gazetesi’nden çıkan bir haber de yetkilileri doğrular nitelikle ifadelere yer verdi.  Söz konusu haberde, “Yoğun bakım ihtiyacı olan SGK’lı hastaların, özel hastaneler için en karlı hasta profili olması bazı simsar doktorlara kazanç kapısı oldu sözlerinin altı çiziliyor. Peki yoğun bakımdaki sistem nasıl işliyor? İşte işin uzmanlardan çarpıcı notlar:

Uşak'taki kanser hastaları PET çekimi için başka şehirlere gitmeye gerek duymayacak Uşak'taki kanser hastaları PET çekimi için başka şehirlere gitmeye gerek duymayacak

ARTIK TÜM HASTALAR, BİRER MÜŞTERİ HALİNE GELDİ

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan daha fazla pay kapmak için hastalara, anjiyo, gereksiz yere kalp ameliyatları veya tahliller yaptıran özel hastaneler, son dönemlerde ağırlığı yoğun bakım servislerine verdi. Uşak’ta faaliyet gösteren büyük bir özel hastanede, bazı hastaların gereksiz yere yaklaşık 90 gün yoğun bakım ünitesinde kalması dikkat çekti. Yoğun bakımda kalan hastaların derecesine göre SGK’dan kişi başı günlük, 400 ila 1200 TL arasında ücret alan özel hastaneler, devletin iyi niyetini kötüye kullanmaya başladı. Yatak kapasiteleri her geçen gün artan özel hastaneler, normal serviste kalan hastalar için devletten ancak ilk 10 günlük ücreti talep edebiliyor. Ayrıca normal serviste kalanlar kendi ceplerinden de hastaneye yatak parası ödüyor. 

UŞAK’TAKİ ÖZEL BİR HASTANE DAHA ÖNCE YOĞUN BAKIMDA ŞİDDET İDDİASIYLA GÜNDEME GELMİŞTİ

Öte yandan Uşak’ta faaliyet gösteren büyük çaplı özel hastane, 2013 yılında yoğun bakımda kalan hastaya şiddet iddiasıyla gündeme gelmişti. Özel hastanenin yoğun bakım ünitesinde kalan 79 yaşındaki Hatice Ö., hemşire F.A. tarafından darp edildiğini öne sürülerek, yakınları tarafından Uşak Devlet Hastanesi’ne nakledilmişti. Olayla ilgili soruşturma başlatılmıştı. 

Editör: TE Bilişim