PAZARYERİNDE KARBONMONOKSİT ÖLÇÜMÜ YAPILDI

Uşak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Kaya, sigarayı bırakma çalışmaları kapsamında pazaryerinde yaklaşık 100 kişiye karbonmonoksit ölçümü yapıldığını belirtti.

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Uşak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Kaya, sağlıklı yaşam stantları kurarak çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

 Dünyada en çok ölüme neden olan 10 hastalıktan 6’sının sebebinin sigara olduğunu ifade eden Dr. Kaya, “Tütün kullanımı, başta kanserler, kalp ve akciğer hastalıkları olmak üzere 50’den fazla sağlık problemine yol açan önemli ve önlenebilir bir halk sağlığı sorunudur. Tüm dünyada 15 yaş üzeri nüfusta her üç erişkinden biri yaklaşık 1,5 milyar kişi tütün kullanmaktadır. Dünya genelinde tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yılda yaklaşık 6 milyon kişi ölmekte ve  tütün kullanımı bu şekilde devam ettiği takdirde 2030 yılına gelindiğinde bu sayının 8 milyonu geçmesi beklenmektedir” dedi.

EN GÜZEL KORUNMA HİÇ İÇMEMEK

Organik Sirke Organik Sirke

Ülkemizde ise 15 yaş üzeri nüfusta yaklaşık 15 milyon kişinin tütün kullandığını ve sigara içme yaşının çok aşağılara düştüğünü kaydeden Kaya, “Türkiye’ de tüm ölümlerin % 23’ü tütüne bağlı hastalıklar sebebiyle olmakta ve eğer önlem alınmazsa sigaraya bağlı olan yılda 100 bin ölümün, 2030 yılına gelindiğinde yılda 240 bin olması beklenmektedir.  Tütün kullanımının en yaygın şekli sigaradır ve sigarayla mücadele yıllardır sağlık politikalarımızın ana unsurlarından birini teşkil etmektedir. Bu kapsamda yürütülmekte olan Ulusal Tütün Kontrolü Programı dahilindeki en önemli uygulama 19 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe girmiş olan “%100 Dumansız Hava Sahası” dır. Tütün ile mücadelenin “sigaraya hiç başlamamak”, “içenlerin bırakması” ve “pasif etkilenimden korunmak” gibi üç temel bileşeni bulunmaktadır. Sigara, içenleri olduğu kadar çevresindeki kişileri de etkiler. Sigara içilen bir ortamda bulunmak ve bu ortamdaki kirli havayı teneffüs etmek pasif sigara kullanımı olarak ifade edilir. Pasif sigara kullanımı da aktif sigara kullanımının sebep olduğu hastalıklara  aynı oranlarda neden olur.” İfadesini kullandı.

“10 YIL İÇERİSİNDE HİÇ İÇMEMİŞ GİBİ OLURSUNUZ”

İlimizde sigara ile mücadele çalışmalarımız kararlı bir şekilde devam ettiğini belirten Kaya açıklamasına şu sözlerle devam etti: “Toplumumuzun ve yarının teminatı olan çocuklarımızı ve gençlerimizi sigaranın zararlarından korumak amacıyla 7 Tütün Denetim ekibimiz il ve ilçelerde gece ve gündüz etkin bir şekilde hizmet vermektedir. Sigara ile mücadele çalışmalarına vatandaşlarımızın da destek vermelerini bekliyor, özellikle kapalı alanlarda sigara ihlali tespit etmeleri halinde "Alo 184 "  ihbar hattına bildirmelerini istiyoruz.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından tütün mücadelesi kapsamında 1987 yılından bu yana 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak anılmaktadır. Bu yıl 9 Şubat günü, sigaradan kurtulmak isteyen bireyler için önemli bir başlangıç günü olabilir.

Sigara, sebep olabileceği tüm olumsuzluklara rağmen bırakıldığı andan itibaren vücut kendi kendini tamir etmeye başlar ve 10 yıl içinde hiç sigara içmemiş bir insan vücudu haline gelebilmektedir. Ancak sigarayı bırakmak için kanser yada kalp hastası olmayı beklersek vücudun kendini tamir etmesi için yeterli vaktimiz olmayabilir. Bir bağımlılık olan sigara içiminden kurtulmak için bireysel çabalar çok önemlidir. Ancak bir hastalık olarak kabul edilen bu davranıştan kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteği de çok değerlidir. Vatandaşlarımız “Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı” nı telefonla arayarak ya da sigara bırakma polikliniklerine başvurarak sağlık çalışanlarının destek ve yardım hizmetlerine rahatlıkla ulaşabilirler.

Uşak halkına Ulusal Tütün Kontrolü Programı dahilindeki çalışmalara vermiş oldukları ilgi ve desteklerden dolayı teşekkür ederiz.”

 

Editör: TE Bilişim