Pulmoner Rehabilitasyon Haftası Kutlanıyor

Nefessizlik hissi çok korkutucu olabilir. Bu da nefes darlığının kötüleşmesine neden olabilir. Bunu önlemek için birçok kişi daha az hareket eder. Oysa bu çözüm değildir. Hareketliliğin kısıtlanması sizi güçsüz, yorgun ve daha fazla nefes darlığı ile karşı karşıya bırakır. İşte tüm bu sorunlardan kurtulmanın çaresi, “Pulmoner Rehabilitasyon”

Uşak İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Kaya, “Pulmoner Rehabilitasyon” Haftası nedeniyle yazılı olarak yaptığı basın açıklamasında şu bilgilere yer verdi:

“Günümüzde kronik solunum yolu hastalıklarının tıbbi tedavisinin standart bir bileşeni olarak kabul edilen, “Pulmoner Rehabilitasyon, kronik solunum yolu hastalarının fiziksel ve psikolojik durumlarını düzeltmeyi ve sağlığı geliştirici kalıcı davranışları sağlamayı hedefleyen, hasta değerlendirmesini takiben bireysel olarak belirlenen egzersiz eğitimi, davranış değişikliği ve eğitim gibi yaklaşımları içeren, kapsamlı uygulamalar bütünüdür. 

Halkımızın ve sağlık görevlilerinin pulmoner rehabilitasyona yönelik bilgilendirilmesi ve bilincin artırılması amacıyla düzenlenen Pulmoner Rehabilitasyon Haftası etkinlikleri bu yıl 9-15 Mart 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

Uzun süreli akciğer, solunum probleminiz olduğunda, nefes darlığı hissetmeksizin hareket etmeniz veya normal günlük aktivitelerinizi yapmanız güçleşir. Çok kolay yorulduğunuzu ve sıklıkla tükendiğinizi hissedersiniz. Pulmoner rehabilitasyon nefes darlığınızla başa çıkabilmeyi, aynı zamanda daha güçlü ve sağlıklı hissetmenizi sağlar.

Pulmoner Rehabilitasyon kimlere uygulanır? 

Süreğen nefes darlığı, günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlanma, yaşam kalitesinde azalma veya egzersiz kapasitesinde kısıtlılığı olan kronik solunum sorunlu tüm olgulara hastalık şiddetinden bağımsız olarak pulmoner rehabilitasyon uygulanabilmektedir. Rehabilitasyon ünitelerinin özelliklerine bağlı olarak pulmoner rehabilitasyon hastanede, düzenli hastane ziyaretleri ile ayaktan ya da evde her yaştan hastaya uygulanabilmektedir.  KOAH (Kronik obstruktif akciğer hastalığı) başta olmak üzere astım, bronşektazi, interstisyel akciğer hastalıkları, kistik fibrozis, göğüs duvarı hastalıkları, nöromusküler hastalıklar, akciğer nakli öncesi ve sonrası, akciğer kanseri, obezite ilişkili tüm akciğer hastalıklarında pulmoner rehabilitasyon programı başarı ile uygulanabilmektedir.

Pulmoner rehabilitasyonun içeriği nelerdir?

Bebek Losyonu Bebek Losyonu

Pulmoner rehabilitasyonda en önemli ve temel bileşen egzersiz eğitimi olmakla birlikte, bireyin gereksinimleri doğrultusunda diğer bileşenler de (hasta ve ailesinin eğitimi, vücut kompozisyonunun değerlendirilmesi gerekli olgularda beslenme desteği, psikososyal destek, nefes darlığı ile baş edebilme yöntemleri, iş-uğraşı tedavisi, enerji koruma yöntemleri vb) pulmoner rehabilitasyon programlarında yer almaktadır.

Solunum hastalıklarında egzersiz neden gereklidir? 

Kronik akciğer hastalarında nefes darlığı ve/veya yorgunluğun neden olduğu günlük yaşamdaki hareketsizlik; kemik ve kas içeriğinin, kalp ve akciğer fonksiyonlarının, hareket yeteneğinin gittikçe azalmasına neden olur. Egzersiz ile kas kuvveti artar, kas dayanıklılığını ve direncini arttırarak daha uzun mesafeler yürünebilir, kas ve eklemler daha iyi hareket eder, gevşemeyi sağlar, daha güçlü ve enerjik hissedilir, kalbin çalışması iyileşir, nefes darlığı azalır. Tüm bu nedenlerden dolayı egzersiz yapılmalıdır.

Pulmoner rehabilitasyon programına ulaşım imkânı yoksa, hastanın kendi kendine yapabileceği çok şey vardır. Öncelikle göğüs hastalıkları uzmanına danışarak yapabilecekleri hakkında bilgi edinir. Yaşam kalitesini sigarayı bırakarak, ilaçlarını doğru kullanmayı öğrenerek ve düzenli egzersiz yaparak artırabilir. “

 

Editör: TE Bilişim