SAĞLIKTA ŞİDDET SON BULMALI

Geçtiğimiz hafta Uşak’ta sağlık çalışanlarına art arda yaşanan üç ayrı şiddet olayına bir tepki de Türk Sağlık Sen Uşak Başkanı Kazım Karahan’dan geldi. Özellikle 112 Acilde  çalışan sağlık çalışanlarının fiziki ve sözlü şiddete uğradığını, sağlık görevlilerin can güvenliğinden endişe duyduğunu dile getirdi.

İki ayrı 112 Acil ekibinin ve Baki Kanat Aile Sağlık Merkezi’nde (ASM) bir hemşirenin sözlü ve fiziki şiddete uğramaları, sağlık çalışanlarını isyan ettirdi. Türk Sağlık Sen Uşak Şube Başkanı Kazım Karahan’da yaptığı basın açıklamasında, “Sağlık çalışanlarının can güvenliğinden emin bir şekilde hizmet vermesini engelleyen, çalışana adeta bugün eve sağlam dönebilecek miyim tedirginliğini yaşatan sağlıkta şiddet artık katlanılamaz bir hal almıştır” şeklinde yakındı.

Sağlık çalışanı her yerde şiddete maruz kalıyor

Beyaz kod verilerine göre son iki yıla göre sözlü veya fiziksel şiddete uğrayan sağlık çalışanı sayısı 20 binin üzerinde olduğunu kaydeden Karahan, “ 2014 yılında her  ayda 976 şiddet olayı beyaz koda bildirilmiştir. Sadece resmi rakamlarda bile her ay bin şiddet olayın gerçekleşmesi vahametin boyutunu açıkça göstermektedir. Sağlık Çalışanları sadece hastanelerde, ASM’lerde değil ambulanslarda da acil sağlık hizmeti sunarken sokaklarda şiddete uğramaktadırlar.  Yaptığımız ankete göre 112’lerde çalışanlarınyüzde 88’i, görev sırasında fiziki ve sözlü şiddete uğruyor. Yüzde 86’sı ise vakaya giderken can güvenliğinden endişe duymaktadır” dedi.

 

“Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddeti anlamak mümkün değildir”

Karahan açıklamalarına şöyle devam etti:

“Ne yazık ki bu insanlık dışı şiddet olaylarından biride ilimizde yaşanmıştır. 112 Ambulans çalışanlarımız vaka yerinde saldırıya uğramışlardır. Acil sağlık hizmetleri gibi insan yaşamının saniyelerle hayata tutundurulduğu bir hizmeti sunanlara saldıranlar bize göre cinayete tam teşebbüs suçu işlemektedirler. Şifa veren ele saldıran, şiddeti bir yol ve yöntem olarak gören bu saldırganın cezalandırılmasını istiyoruz.  Ne zaman tedbir alınacak, ne zaman sağlık çalışanları güvenli bir çalışma ortamına kavuşacak bekliyoruz. Savaşta matarasındaki suyu düşmanıyla paylaşan bu milletin evlatları, kendilerine en zor zamanında şifa dağıtan sağlık çalışanlarına “şiddet uygulamalarını anlamak mümkün değildir. “

Önlemler kağıt üzerinde kalmasın”

Bebek Losyonu Bebek Losyonu

Türkiye'de Soma ve Ermenek örneklerinde olduğu gibi hep facialardan, felaketlerden ve cinayetlerden sonra ne oluyormuş neler yapabiliriz? Şeklinde bakıldığını belirten Karahan, “ Fakat o bakışın ömrüde ne yazık ki kısa oluyor. Her şey bir başka faciaya, felakete ve cinayete kadar unutuluyor. Artık sağlık çalışanları şiddete uğramasın istiyoruz. Hükümetin, idarecilerin kısacası artık devletin sağlık çalışanını duymasını istiyoruz. Alınan önlemler kağıt üzerinde kalmasın. Süslü laflar, hamaset kokan nutuklar sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin çözümü olmadı, olamaz. Caydırıcı önlemlerin bir an önce alınması gereklidir.  Biz Türk Sağlık-Sen olarak şiddete uğrayan sağlık çalışanımıza ve üyelerimize tekrar geçmiş olsun diyor ve onların her zaman yanlarında olduğumuzu ifade ediyoruz. Biz artık devlet göreve diyor ve şiddete çözüm, şiddeti uygulayanlara ağır ceza istiyoruz” şeklinde sağlık çalışanlarının taleplerini dile getirdi.

Editör: TE Bilişim