Ünal’dan Ramazanda Beslenme Önerileri

Uşak İl Sağlık Müdürü Dr.Alper Cem Ünal Ramazan Ayı'nda beslenme hakkında kamuoyunu bilgilendirdi.

Bebek Losyonu Bebek Losyonu

Ramazanda Beslenme Önerileri

 “Sıcak günlerde karşıladığımız Ramazan Ayı, uzun süren oruç saatleri ve değişen yeme düzeni ile daha özenli olmamız gereken bir süreci de beraberinde getiriyor. Sağlığımızı koruyabilmek için iftar sofralarında yiyecek seçimine en temel ve gerekli olanlardan başlamalı ve İftarımızı üçe bölerek aralıklarla yapmalıyız. Ortalama 16 saat boyunca aç kalan bünyenin iftar ile birlikte yiyecek hücumuna uğraması ile sağlık sorunları da kendini göstermektedir. Bu durum mide sorunlarına ve kilo alımına yol açmaktadır. Uzun süren açlık dönemlerinin vücutta yarattığı olumsuzlukları en aza indirmek için beslenme tarzımızda bazı değişiklikler yapmalıyız.

“SAHURA KALKIN”

Ramazan'da pek çok insan sahura kalkmadan oruç tutmaya çalışmakta, zaten uzun olan açlık süresi sahura kalkmadan daha da uzatılırsa bireylerde halsizlik, tansiyon düşmesi, konsantrasyon bozukluğu, hipoglisemi (şeker düşmesi) gibi bir takım sağlık sorunları görülmektedir. Bu nedenle sahura kalkılmalı ve sahurda besin seçimi konusunda dikkatli davranılmalıdır.

Yiyeceklerin midede uzun süre kalarak tok tutması gereklidir, bu nedenle sahurda posalı besinlerin tüketimine ağırlık verilmelidir. Bunun için uygulamamız gerekenlerden bazı örnekler verecek olursak Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekleri tercih etmeliyiz, Bolca kurubaklagil tüketmeliyiz ve çiğ yenebilen sebzeleri çiğ tüketmeliyiz. Çorbalarınızı posa içeriği yüksek mercimek, nohut ve diğer baklagiller kullanarak hazırlayın, Mümkün olduğunca pirinç pilavı yerine posa içeriği daha yüksek olan bulgur pilavı tüketin, Yemeklerinizi mümkün olduğunca buharda haşlanmış sebzelerle servis yapınız.

 

Sahurda çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmalıyız ve sıcak havalarda, aşırı sıvı kaybına bağlı olarak görülebilecek sağlık problemlerini önlemek için bol sıvı almalıyız. Bu nedenle sahurda su, komposto, hafif tuzlu ayran, meyve suları, açık çay gibi içecekleri ağırlıklı olarak tüketmeliyiz. "Yumurta, süt, yoğurt, peynir, kurubaklagiller, zeytin, peynir, esmer ekmek, çiğ sebzeler, süt veya yoğurt, meyve veya taze sıkılmış meyve suları, reçel, komposto, kurubaklagil çorbaları, etli veya etsiz sebze yemeği, esmer ekmek sahurda yenilebilir."

MİDEYE YÜKLENMEYİN

Vücudun alışılmış düzeninin dışına çıktığı bu dönemde, Birden yemek yemenin boş midede yol açabileceği sağlık sorunlarını engellemek için, mideye yüklenmemek gerekir. iftar yemeklerimizi yavaş yavaş ve küçük porsiyonlar halinde tüketmeliyiz. Orucumuzu açtıktan sonra kan şekerini birden yükseltmeyecek, sıvı içeren hafif bir öğün tercih ederek 20-30 dakikalık dinleme sürecinin sağlıklı kalmak için gerekli olduğunu unutmamalıyız. "Örnek olarak 1 bardak suyla oruç açıldıktan sonra 1 kase çorba ve birkaç dilim tam tahıllı ekmek tüketilmeli ve 20-30 dakika dinlenerek ana yemeklere geçilmelidir." Ramazan menülerinin akıllı seçimlerle sağlıklı kalmayı sağlayacak şekilde oluşturulması çok önemlidir. Ana yemeklerde et grubundan, ızgara ya da fırında yağı alınmış et-derisiz tavuk, hindi, balık; ekmek grubundan bulgur pilavı veya bakliyatlar ile bunun yanında sebze yemeği tüketilmeli, Ramazan ayını kilo almadan geçirmek isteyenler için Ana yemekten 1-2 saat sonra meyve yada ağır tatlılar yerine az olmak şartıyla güllaç, sütlaç gibi sütlü tatlılar tercih edilmelidir. 

Editör: TE Bilişim