UŞAK DEVLET HASTANESİNDE ÖN KOL ATAR DAMARI İLE BY PASS.

Koroner bypass ameliyatı kalp hastalarına ikinci bir şans veriyor. Ameliyatın kendisi, sonrasındaki yeni yaşam düzeni kalp hastalarının en çok merak ettiği konuların başında geliyor.Kalp ve Damar Cerrahisi Op. Dr.Aydın Koç, koroner bypass ameliyatı ile ilgili en çok merak edilenleri ve Uşak Devlet Hastanesinde ilk olarak yapılan koldan alınan arter (atardamar) grefti ile yapılan ameliyat hakkında bilgi verdi. Bu atardamarlar, tıkanma şansı az olan damarlar olduğu için bu hastalar çok uzun süre yaşam sürdürebiliyorlar ve ek kalp hastalıklarına maruz kalma olasılıkları giderek azalıyor. Korunan ve sağlıklı yaşam sürenlerin by-passları, uzun yıllar açık kalması sağlanabiliyor.

Kalp ve Damar Cerrahisi Op. Dr.Aydın Koç yaptığı açıklamasında; ‘’Bypass'ıntürkçe karşılığını köprüleme olarak ifade edebiliriz. Damarın tıkalı olan kısmının ilerisine yeni bir damar ilave ederek, o bölgeye kan götürmek amaçlanır. Böylece hastanın hem göğüs ağrısı şikayeti hem de kalp krizi geçirme riski azaltılır. Bu by-pass damar sayısı tıkalı damarın sayısına göre 1 ile 8 arasında olabilir. Çoğunlukla 3-4 damar bypass yapılır ve 3-4 saat süren ameliyat süresi vardır.Kalp damar (koroner arter) hastalığının ileri döneminde stenttakılamayan hastalarda tedavi seçeneğimiz koroner bypass ameliyatlarıdır. Bu ameliyatta tıkanan damarların daha ilerisindeki sağlam damar alanına bacaktan çıkarılan toplar damarlar  ve göğüs duvarından hazırlanan göğüs atardamarı bağlanarak  bypass yapılmaktadır. Tıp alanında bilimsel yapılan araştırmalar bypass ameliyatlarında kullanılan atardamarların, toplar damarlara göre tıkanma suresinin ve ömrünün daha uzun olduğunu göstermiştir. Arter(atardamar)  tartışmasız üstünlüğü nedeniyle  bir çok kalp merkezinde özellikle genç hastalarda mümkünse bypass da atardamarlar kullanılmaya başlamıştır.

 Uşak Devlet Hastanesindeki kalp damar cerrahisi merkezimize başvuran 46 yaşında kihastamız MevlutAlakuş’un bypass ameliyatında  göğüs atardamarı dışında  koldaki radial arter(atardamar) çıkarılarak tüm bypassları atardamar ile yapılmıştır. Tam atardamarvaskularızasyon(damarlanma) denen bu yöntem ile hastalarımız hem operasyon sonrası bacak yarası sorunu yaşamayacak hemde yaşam sureleri dahada uzamış olacaktır.

Hastaları ameliyattan sonra erken dönemde rahatsız edecek şey solunum sıkıntısı ve öksürüktür. Onun için solunum hazırlığına ameliyattan önce başlanmalıdır. Sigaranın bırakılması, fazla kiloların atılması, solunum egzersizlerine başlanması hastanın erken dönem konforu için önemli adımlardır. Erken hastanın erken hareketlendirilmesi ameliyat sonrası derin ventrombozu(pıhtı) dediğimiz toplardamar tıkanıklığı, akciğerlerde oluşan  ciddi komplikasyonları önlemede önemli rol oynar. Bu nedenle yoğun bakımda birinci günden itibaren yatakta kol ve bacak hareketleri, oturma, solunum egzersizlerine başlanmalıdır. Genellikle birinci günün sonunda veya 2. gün hasta servis yatağına alınır. İlk günlerde en önemli sorun hastanın sırt üstü yatma zorunluluğudur. Ameliyat esnasında göğüs kemiği boydan boya ikiye bölünüp sonra tel dikişlerle yaklaştırılmaktadır. Kemiğin kaynaması yaklaşık 6 haftada olmaktadır. İlk günlerdeki uygunsuz hareketler kemiğin oynamasına ve hastanın tekrar ameliyata alınmasına neden olur. Bu nedenle hastanın ilk günlerde yatakta oturur duruma gelirken iki kola eşit kuvvet vererek karyolanın ayak tarafına bağlanan bir ip aracılığıyla hareket etmesi gerekmektedir. Ayrıca bu 6 hafta içinde kronik bronşitli ve şişman kişilerin göğüs korsesi kullanmaları önerilmektedir

Organik Sirke Organik Sirke

Bypass ameliyatları günümüzde artık %1-3 gibi oldukça düşük ölüm riski ve ilaç tedavisi ve stentlere göre daha konforlu ve daha uzun yaşam süreleri ile başarı ile uygulanmaktadır.’’

Uşak Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Yalçın Atlı,Uşak devlet hastanesi kalp damar cerrahi kliniğinde yatan Mevlut Alakuş’u ve diğer ameliyat olmuş hastaları ziyaret etti. Uzm. Dr. Yalçın Atlı, “Hastanemizde sağlıkta hizmet kalitesi her geçen gün artıyor.Fiziki sorunlarımız büyük ölçüde çözüldü diyebiliriz. Fiziki mekanların yanı sıra, tıbbi kadroda niteliği artırmaya özveriyleçalışıyoruz. Hastanemizin bünyesine işinde iyi ve özverili hekimleri bünyemize katıyoruz, onları çalışma açısından sürekli destekliyoruz. Göreve başladıktan sonra kentte yapılmayan bir çok ameliyatın ve tıbbi hizmetin gerçekleştirilmesi için ne gerekiyorsa yaptık. Bu sayede Uşak halkının memnuniyeti de artmaya başladı. Uşak halkına layık oldukları sağlık hizmetini vermek için ekibimizle elimizden geleni yapacağızdiye konuştu. Kalp damar cerrahi ekibini de kutluyorum ” dedi. Uzm. Dr. Yalçın Atlı, Hastamız Mevlüt bey ve diğer hastalara geçmiş olsun ve Allah ‘dan acil şifalar dileklerinde bulunarak onlarla sohbet etti.

Editör: TE Bilişim