Uşak Devlet Hastanesi’nde yenilikler bitmiyor

Uşak Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanları tarafından başarılı bir ameliyata imza atıldı. Ameliyatı gerçekleştiren Uşak Devlet Hastanesi Üroloji Kliniği uzmanlarından Op. Dr. Sait Özbir varikosel ve yaptıkları mikrocerrahi (mikroskopik) varikosel ameliyatı hakkında bilgi verdi.

Uzman Dr. Yalçın Atlı’nın Kamu Hastaneleri Birliği Uşak Genel Sekreteri olmasın9ın üzerinden yaklaşık üç yıl geçti. Atlı, göreve başladığı tarihten bu yana hergün ekibiyle birlikte bir yeniliğe imza atarak, Uşak halkının sağlık hizmetlerinde memnuniyetini en üst sıraya çıkardı.

Uşak Devlet Hastanesi’nde son yenilik ise mikrocerrahi (mikroskopik) varikosel ameliyatının başarıyla gerçekleşmesi oldu. Uşak Devlet Hastanesi Üroloji Kliniği uzmanlarından Op. Dr. Sait Özbir varikosel ve yaptıkları mikrocerrahi (mikroskopik) varikosel ameliyatı hakkında şu bilgileri verdi:

“Varikosel kısırlığa nende oluyor”

“Varikosel, Testislerdeki toplardamarların çeşitli nedenlerle genişleyerek varisleşmesidir. Testislere giden toplar damarlardaki genişleme ve buna bağlı kan akımında geriye doğru kaçışa sebep olur. Testiste ısı artışına ve sperm hücrelerinin kalitesinin bozulmasına ve daha ilerisinde kısırlığa neden olabilir. Varikosel hakkında bilinenler:

1) Varikosel en sık karşılaştığımız ve tedavisi ile en iyi netice elde ettiğimiz erkek kısırlığı nedenidir. Teşhisi el ile yapılan muayene ile konulur.

2) Varikosel teşhisi konulan hastaya yardımcı üreme teknikleri öncelikle önerilmemelidir. Varikosel sperm yapısını bozduğu için eşin yumurtasını dölleme gücünü azaltmakta; dölleme gerçekleşse dahi düşük olma ihtimali artmaktadır. Ayrıca tüp bebek uygulamasının bebekte doğumsal anomali ve hastalık risklerini arttıran, anne açısından da çeşitli riskleri barındıran bir yöntem olduğu hatırlanmalıdır.

Uşak'ta bedava yaşlı bakım eğitimi ve sertifikası için tekrar kurs açıldı Uşak'ta bedava yaşlı bakım eğitimi ve sertifikası için tekrar kurs açıldı

3) Varikosel tedavisinin en başarılı ve komplikasyon riski en düşük yöntemi mikrocerrahidir. Diğer ameliyat tekniklerinde ise hidrosel ve atardamar yaralanması ihtimali daha fazladır.Varikosel aynı zamanda ağrı da yapabilir. Ağrının ameliyat sonrası geçeceği garanti edilemese de mikrocerrahi yöntem ile ağrıyı tedavi etme başarısı daha yüksektir.

MİKROCERRAHİ (MİKROSKOPİK) VARİKOSEL AMELİYATI;

Genellikle spinal anestezi altında uygulanır. Kasık bölgesine yapılan 2-3 cm’ lik bir kesiyle testisin damarlarına ulaşılır. Sonrasın da mikroskop görüntüsü altında genişlemiş olan toplardamarlar; atardamarlardan ve lenfatik damarlardan ayrılarak bağlanır. Bu sayede hidrosel ve testis küçülmesi gibi istenmeyen komplikasyonlardan veya toplardamarların yetersiz bağlanmasıyla oluşabilecek olumsuz yan etkilerden kaçınılır. Kısırlık nedeniyle mikroskopik varikoselektomi ameliyatı yapılan hastalarda başarı %90’lara dek varabilirken, klasik yöntemlerle bu oran yaklaşık % 25 seviyelerinde kalmaktadır. Hastaların yaklaşık %30’unda, varikosel tekrar edebilmektedir. Bu vakalar özellikle mikroskopik yöntemle tedavi edilmelidir. Aksi halde bu hastalar eskisi gibi kalabilmekte veya daha kötü neticelerle karşılaşabilmektedir.

Mikroskopik varikoselektomi operasyonundan sonra testisteki ısı miktarı azalmakta, zehirli maddelerin testislere geri kaçışı engellenmekte ve böylece sperm sayı ve hareketliliğinin artması ve daha düzgün şekle sahip spermlerin üretiminin meydana gelmesi ile sonuçlanmaktadır. Bu sayede kısırlık tedavisinde önemli bir aşama kaydedilmektedir.

Hastalarımıza ameliyat sonrasında cinsel ilişki için belirli bir süre beklenmeli, ayrıca çok fazla ayakta kalınmamalı ve aşırı yükleri kaldırmaktan kaçınılmalıdır. Bu konuda hastaya özgü süreler belirlenebileceğinden doktorunuzun tavsiyelerine uymanız önerilir. Ayrıca operasyondan 3 ay sonra kontrol muayenesi yapılarak hastadan spermiogram istenir. Yaklaşık % 80 hastada sperm sayı ve hareketlerinde düzelme izlenir, yaklaşık 2 yıl içinde ameliyatın sonuçlarının belli olması öngörülebilir.”

Özbir, “Uşak Devlet Hastanesi Üroloji Kliniği uzmanları olarak hastalarımıza yönelik bu tip ameliyatları yapıyoruz. Hastalarımızın ve ailelerinin sağlık hizmeti almak için büyükşehirlere ve başka hastanelere gitmelerine gerek kalmadan Uşak Devlet Hastanesi Üroloji Kliniğinde rahatlıkla tedavilerini olabilirler” diyerek,. Tüm Uşak halkına sağlıklı ve huzurlu bir yaşam dileklerinde bulundu.

Editör: TE Bilişim