Organik Sirke Organik Sirke
 Türk Kızılayı Ege Bölgesi Kan Merkezi Müdürü Dr. Gökay Gök, Ramazan ayı nedeniyle kan bağışı oranının yüzde 50 düştüğünü belirterek “Ekibimiz hiç kan bağışı için çalışmasa ve hiç bağış yapılmasa 6-7 günlük kan stoğumuz var demektir. Kan bağışı yüzde 50 düşüşle devam ederse kan stoğu Ramazan ayının sonunda biter” dedi. Söz konusu iller arasında Uşak'ta yer alıyor.  
Ramazan ayında her yıl yaşanan kan bağışı sıkıntısı bu yıl da değişmedi. Hem Ramazan ayı hem de sıcaklar aynı döneme denk gelince kan bağışı oranlarını yüzde 50 düşürdü. Oruçlu kişilere kan bağışında bulunmaları önerilmese de, uzmanlar oruç açıldıktan sonra kan vermenin sağlık açısından sıkıntı oluşturmadığını belirtiyor. Her Ramazan’da ve yaz aylarında Türk Kızılay’ı olarak kan bağışının artması için gece gündüz çalıştıklarını kaydeden Türk Kızılayı Ege Bölgesi Kan Merkezi Müdürü Dr. Gökay Gök, buna rağmen kan bağışı oranlarının düştüğünü söyledi.
Bölge müdürlüğü olarak İzmir, Manisa, Uşak, Denizli, Aydın ve Muğla'da bulunan 155 hastanenin kan talebini karşıladıklarını ifade eden Gök, şöyle konuştu: “Günlük 1100-1500 ünite sadece kanın kırmızı kısmı olan eritrosite talep var. Her gün 800-1000 ünite plazmaya ve her gün 500-700 ünite trombosite ihtiyaç var. Ekibimiz hiç kan bağışı için çalışmasa ve hiç bağış yapılmasa 6-7 günlük kan stoğu var demektir. Eğer bu stok daha da aşağıya inerse vatandaşları son bir kez daha krizle karşılaşmamak için uyarmam gerekir. Kriz kelimesini sevmiyorum çünkü olmayacağına inanıyorum. Vatandaşların kan bağışı yaparak kriz yaşatmayacaklarını ve kimseyi mağdur etmeyeceklerine inanıyorum. Kan bağışı yüzde 50 düşüşle devam ederse kan stoğumuz Ramazan ayının sonunda biter.”

“13 BİNDEN 7 BİN ÜNİTE KANA DÜŞTÜ”
Kan bağışı oranının artması için 6 ilde 460 personelin gece gündüz, cumartesi pazar Ramazan demeden çalıştığını dile getiren Gök, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ramazan öncesi duyurularda bulunsak da, bu kadar çalışsak da kan bağışı oranı yüzde 50 düştü. Ramazan’dan önce bölge müdürlüğünün stoğu 13 bin ünite iken şuan 7 bin üniteye düştü. Eğer böyle devam ederse Ramazan sonunda stoksuz çalışmak zorunda kalırız. Yani gün içerisinde ne kadar kan toplanırsa o kadar talebi karşılayabiliriz. Karşılayamazsak o kadar hasta ve hasta yakını sokakta eskiden olduğu gibi kan istek kağıdı elinde kan aramak zorunda kalır. Bu da bize yakışmaz. 11 ay talebin tamamını karşılarken, mübarek Ramazan ayında ve Ağustos ayında ‘Kan yok’ demek bize yakışmaz.”

“BU STOKA İHTİYACIMIZ OLACAK”
Bölgeyi kapsayan illerin turizm kentleri olması nedeniyle yaz aylarında nüfusun arttığını belirten Gök, yerli ve yabancı turistlerin de acil kana ihtiyacı olabileceği konusunda vatandaşlara uyarıda bulundu. Ramazan ayına girmeden bir ay önce valiliklere ve il müftülüklerine yazı gönderdiklerini ifade eden Gök, sözlerine şöyle devam etti: “Bizi destekliyorlar. Hocalarımız cemaate kan bağışı konusunda mesaj veriyorlar. Teravih sonrası camilere kan bağışı standı kurulacak. Yarın bu stok biterse ameliyatlar ertelenirse, acil durumda bir kişiyi kaybetmek istemiyorsak görevimiz olan duyuruyu yapmak zorundayız. Hepimiz bir gün hasta ve hasta yakını olacağız. Bu kana, bu stoğa ihtiyacımız olacak.”

ORUÇ AÇTIKTAN SONRA KAN VERİLEBİLİR
İzmir İl Müftü Yardımcısı Ekrem Saylam da kan vermenin orucu bozmadığını ancak oruçluyken kan vermenin sağlık açısından tavsiye edilmediğini söyledi. Saylam, vatandaşlara oruçlarını açtıktan sonra rahatlıkla kan verebileceklerini belirtti.
Editör: TE Bilişim