Kadınlarda tüylenmenin yol açtığı sorunlar ve tüylenmenin çözümü Kadınlarda tüylenmenin yol açtığı sorunlar ve tüylenmenin çözümü
Uşak İl Sağlık Müdürü Dr. Sedat Kavas, geçtiğimiz hafta çeşitli etkinliklere yer verilen kanser haftası kapsamında, önemli farkındalık faaliyetlerde bulunduklarını ve önümüzdeki günlerde bu çalışmaların devam edeceğini söyledi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Uşak İl Sağlık Müdürü Dr. Sedat Kavas, “Kanser ülkemizde ve dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alması nedeniyle önemli bir toplum sağlığı sorunudur. Günümüzde kanserin yüzde 30-50’si önlenebilir. Bu, kansere neden olan risk faktörlerinden kaçınma ve erken teşhis ile mümkündür.         Kanser türlerinin uyarılarını erken keşfetmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi erken tanı şansını arttırmaktadır. Ülkemizde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için uygun olarak tarama programları yürütülmektedir” dedi. 



KETEM’DE ÜCRETSİZ TARAMA İMKANI VAR
Özellikle kadınların kanser taramalarını ihmal etmemeleri gerektiğini kaydeden Uşak İl Sağlık Müdürü Dr. Sedat Kavas, “Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında, 30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir  HPV Testi ile serviks (rahim ağzı) kanseri, 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimi ile meme kanseri, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerde 2 yılda bir dışkıda gizli kan (G.G.K) tetkiki ile Kolorektal (bağırsak) kanseri taraması ÜCRETSİZ olarak yapılmaktadır. İlgili yaş grubundan halkımız tarama yaptırmak için Kanser Erken Teşhis,Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezi ve Aile Hekimlerine başvurabilirler. Mobil Mamografi Sağlık Tarama Aracımız 19 Mart 2019 tarihi itibariyle Eşme İlçesinde faaliyete başlamıştır.  Yıllık planımız dahilinde mobil mamografi aracımız ile tüm ilçelerde 40-69 yaş arası kadınlara hizmet götürülmesi hedeflenmektedir” dedi. 



Kanser hakkında farkındalık oluşturmaya devam edeceklerini bildiren Sedat Kavas, “Kanser hakkında kamuoyunu bilinçlendirmek, taramanın önemini vurgulamak ve erken teşhisle önlenebilir bir hastalık olduğu hakkında toplumda farkındalık yaratmak amaçlarıyla ilimiz genelinde çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Bu kapsamda; “Ulusal Kanser Kontrol Programında bulunan meme kanseri, rahim ağzı kanseri, bağırsak kanseri taramaları konularında 28 Şubat - 02 Mayıs 2019 tarihleri arasında 10 hafta boyunca her Perşembe günü İl Milli Eğitim Müdürlüğünde görevli yaklaşık 1800 bayan öğretmene eğitim verilmesi hedeflenmiştir. Eğitimlerin beşinci turunda 827 İl Milli Eğitim personeli katılımı sağlanmıştır. Eğitimler ilgi ve dikkatle takip edilmektedir” dedi. 



Editör: TE Bilişim