Uşak Çölyak ve PKU El Ele Derneği, kentteki çölyak hastası çocuklar ve yetişkinler için glutensiz tarhana yapılmasını sağladı. Uşak’taki bir kadın girişimci tarafından KOSGEB projesi kapsamında hazırlanan glütensiz tarhana, analiz yapılmak üzere ilgili kurumlara iletildi. Analiz sonuçlarının iyi gelmesi durumunda, glutensiz tarhana, kentte ve yurttaki diğer çölyak hastalarının kullanımı için tavsiye edilecek. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Uşak Çölyak ve PKU El Ele Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ömre Ümran Aydın, tarhananın içinde barındırdığı ürünler ve baharatlar nedeniyle çok zengin bir besin olduğunu ve çölyak hastalarının bundan mahrum kalmaması için kentte üretimi yapılan özel tarhanayı analiz ettirdikten sonra, uygun olması durumunda üyelere tavsiye edeceklerini ifade etti.

En İyi Uşak Psikolog Merkezi En İyi Uşak Psikolog Merkezi

Çölyak hastalarının beslenmeyle ilgili çok büyük sıkıntılar çektiğini ve bu nedenle dezavantajlı bir grup olduğunu dile getiren Ömre Ümran Aydın, glutensiz tarhana fiyatlarının yüksek olması nedeniyle, bir çok dar gelirli üyesinin tarhana temininde sorunlar yaşadığını anlattı.

Glutensiz tarhana yapan bazı işletmelerin bulunduğunu ve fiyatının normal ürüne göre yaklaşık 3 kat daha pahalıya satıldığını ifade eden Ömre Ümran Aydın, “Uşak’ta daha önce glutensiz tarhana yapan bazı işletmeler vardı ve yeni bir kadın girişimcimiz daha bu zincire eklendi. Ürünü çok temiz ve hijyenik bir ortamda hazırlıyorlar ve testi geçmesi durumunda, glutensiz tarhanayı üyelerimize tavsiye etmeyi düşünüyoruz. Amacımız, maddi anlamda sıkıntı yaşayan bazı üyelerimizin, glutensiz ürünlere daha uygun fiyatlara ulaşması. Bu noktada, diğer şirketlerinden de fiyatlarda çölyak hastalarına özgü bazı düzenlemeler yapmasını istiyorum. Hasta olmadığı halde glutensiz ürün tercih edenlerle, çölyak hastalarına aynı fiyat uygulaması olmamalı. Çölyak hastalarına pozitif ayrım yapılması ve toplumda yüzde 12’leri bulan bu gruba özgü indirimler yapılarak, yükleri bir nebze olsun hafifletilmeli” dedi.

Editör: TE Bilişim