USAKPORT.COM// Uşak Çölyak ve PKU El Ele Derneği ve Uşak Belediyesi tarafından, çölyak hastalığına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla bir kortej düzenlendi ve 15 Temmuz Şehitleri Meydanı’nda glutensiz undan yapılan lokma döküldü. Uşak Belediye Başkanı AK Partili Nurullah Cahan, Uşak Çölyak ve PKU El Ele Derneği Başkanı Ömre Ümran Aydın, dernek üyeleri ve vatandaşlar katıldı.Yürüyüşte "Çölyak engel değildir" sloganına vurgu yapıldı.



Uşak Belediye binası önünde başlayan yürüyüş, 15 Temmuz Şehitleri Meydanı’na kadar devam etti ve buraya kadar çölyak hastalığıyla ilgili afişler ve pankartlar açıldı. Aynı zamanda çocuklar çölyak hastalığına dikkat çekmek için bazı sloganlar atarak ilerlediler.




Çölyak hastalarının sorunlarıyla ilgili kısa bir açıklama yapan Uşak Çölyak ve PKU Elele Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ömre Ümran Aydın, hastalık hakkında bilgiler verdi. Kendisinin de bir çölyak hastası olduğunu ve bununla yaşamaya güçte olsa alıştığını dile getiren Ömre Ümran Aydın, derneğinin özellikle çölyak hastası olan çocuklara yol göstermek ve onlara daha sağlıklı bir gelecek sunmak için kurulduğunu ifade etti.



Bugüne kadar Uşak’ta ve Türkiye genelinde önemli işlere imza attıklarını kaydeden Ömre Ümran Aydın, glutensiz buğday üretimi yapan tarla kurduklarını, yine çocukların diğer normal bireyler gibi canlarının çektiği atıştırmalıklara ulaşmasını sağladıklarını ve birlikteliği sağlayan faaliyetler düzenlediklerini dile getirdi.

Uşak Valiliği ve Uşak Belediyesi’nden bugüne kadar dernek faaliyetleri için destekler gördüklerini söyleyen Ömre Ümran Aydın, “Yerel yönetimin desteği ile çölyak hastası bireylerin sorunlarını ve sıkıntılarını daha da aşağılara çekmek istiyoruz. Bu noktada çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bize destek olan tüm yöneticilerimize katıklarından dolayı teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.


 
BAŞKAN CAHAN: HEP YANLARINDA OLACAĞIZ
Yürüyüşe eşlik eden Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan da çölyak hastalarının sorunlarına dikkat çeken dernek yöneticilerini ve üyelerine teşekkür etti. Her bireyin çölyak hastası olma ihtimalinin bulunduğunu belirten Başkan Cahan, “Bazı durumlar ve hastalıklar bize her uzak geliyor, fakat bunlar yaşamın içindeki gerçeklerdir. Çölyak hastalığı, illa bizde görülmedi diye bu şekilde hayatını sürdürenlere sırtımızı dönemezdik. Bizde olmasa belki bir yakınımızda olabilir diye düşündük. Derneğin çölyak hastaları nezdinde yaptığı çalışmalara belediye olarak elimizden gelen desteği verdik. Onlara yer temini ve malzeme noktasında yasalar çerçevesinde belli katkılarımız oldu. Önümüzdeki günlerde Uşak Belediyesi olarak üzerimize düşeni yapmaya ve çölyak hastalarımızın dilediğince yaşamını sürdüreceği bir ortam oluşturmaya devam edeceğiz” dedi. Öte yandan çölyak hastaları için hazırlanan glutensiz undan lokma, vatandaşa ikram edildi.
 
ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?

Alınan gıda, ince bağırsakta bileşenlerine ayrıştırılıp bağırsak mukozası üzerinden kana karışır. Vücudumuzun yeterince gıda alabilmesi, ince bağırsakta çok sayıda bulunan ve villus çıkıntıları olarak adlandırılan kıvrımlar tarafından sağlanır. Çölyak Hastaları Glutenli yiyecekler tükettiklerinde bağırsak mukozasında alerji nedeniyle villus çıkıntıları ve kıvrımları tahrip olarak azalır ve küçülürler. Böylece bağırsak yüzölçümü gittikçe azalır ve alınan gıdalar emilemez hale gelir. Sonuçta beslenme yetersizliği, arkasından da hastalık belirtileri ortaya çıkar.

Çölyak hastalığı bağırsaklarda besin maddelerinin sindiriminin ve emiliminin bozulmasına yol açan bir hastalıktır. Çölyak hastalığı olan insanlar; buğday, arpa, çavdar ve bir dereceye kadar da yulafta da bulunan bir protein olan 'Gluten' e karşı hassasiyet gösterirler.

Bu kişiler Gluten içeren gıdalarla beslendiklerinde ince bağırsaklarında oluşan immunolojik reaksiyonlar sonucu hücrelerde iltihap ve hasar oluşturur. Oluşan bu hasar sonrasında besin maddelerinin sindirimi ve emilimi bozulacağından, ishal ve zamanla vücutta bazı maddelerin eksikliği ortaya çıkar.

Çölyak hastalığı genetik bir hastalıktır ve hastaların yüzde10 kadarında ailede çölyak hastalığı olan başka bireyler vardır. Çift yumurta ikizlerinde yüzde30 oranında görülürken, tek yumurta ikizlerinde görülme oranı yüzde70'tir.

Bebek Losyonu Bebek Losyonu
Editör: TE Bilişim