Uşaklı Ramazan Tatil Demeden Kan Bağışına Devam Ediyor

Kızılay Ege Bölgesi Kan Merkezi Müdürü Gökay Gök, Ramazan ayıyla birlikte kan bağışlarında büyük düşüş görüldüğünü belirterek, ay sonunda stokların tamamen tükenebileceğini ifade etti. Öte yandan Kızılay Uşak Kan Merkezi ise kan alımlarında hedefleri tutturmanın mutluluğunu yaşıyor.

Ege Bölgesi’nde Ramazan ve tatil ayları olması nedeniyle kan bağışında büyük düşüş yaşanırken, Uşak’ta kan bağışçıları sayısında bir azalma olmadığı bildirildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Gök, her yıl Ramazan ayında kan bağışında düşüşü gözlendiğini, bu yıl tatil sezonuna rastlaması nedeniyle düşüşün daha fazla hissedildiğini belirtti. Kızılay Uşak Kan Merkezi Sorumlusu Dr. Umut Bilgin Koçak ise, Temmuz ayında hedefledikleri sayıya ulaşacak durumda olduklarını açıkladı.

“BAYRAMDA KAN BULUNMAYABİLİNİR”

Ege Bölgesi'ndeki kan merkezlerinde Ramazan öncesi 13 bin ünite eritrosit olan kan stokunun 8 Temmuz itibarıyla 7 bin üniteye gerilediğini belirten Gök, "Bağışlar artmaz stoklar bu hızla gerilemeye devam ederse Ramazan sonunda stoklarımız tükenebilir. Vatandaşlarımızdan özellikle 11 ayın sultanı ramazanda kanlarını esirgememelerini istiyoruz. Kan vermek orucu bozmaz. Oruçluyken olumsuz etkilenirim diye düşünen vatandaşlarımız özellikle sabah saatlerinde kan verebilir. Ya da ramazan ayı için hazırladığımız gezici kan merkezlerimiz iftar sonrası da hizmet veriyor. Buraya bağışta bulunabilirler" dedi.

Ramazan ayı süresince din görevlilerinin hutbelerinde kan bağışının önemine dikkati çektiğini, bunun faydasını gördüklerini anlatan Gök, en fazla kan veren kitlenin serbest meslek sahipleri, öğretmen, öğrenci ve işçilerden oluştuğunu, eğitim seviyesi yüksek olan meslek gruplarında istenen oranda bağış alamadıklarını kaydetti.

UŞAKLI RAMAZAN VE TATİLDE DE KAN BAĞIŞI YAPIYOR

Türk Kızılay’ı Ege Bölge Müdürü Dr. Gökay Gök, nüfusa oranla Ege’de en fazla kan bağışının Uşak’ta yapıldığını açıkladı. Kızılay Uşak Kan Merkezi Doktoru Umut Bilgin Koçak ise, başta kadınlar olmak üzere tüm Uşak’a bu birincilik için teşekkür etti., Aydın, Denizli Manisa, Muğla ve Uşak illerini kapsayan bölgede 7 kan bağışı merkezinde toplanan kan ile Ege Bölgesinde 155 hastanenin kan ihtiyacı karşılanırken, 2013 yılında yetersiz kalan bağışlar yüzünden stoklarda bir buçuk günlük kan kaldığı öğrenildi. Bölge Müdürü Gök, “2013 yılında 400 bin ünite kan toplanması gerekirken, 301 bin 958 ünite kan toplanabildiğini ve bu sayının yetersiz olduğunu” açıkladı.

Bebek Bakıcısı Hizmetleri Bebek Bakıcısı Hizmetleri

UŞAK EGE’NİN YÜZ AKI

Türk Kızılay’ı Ege Bölge Müdürü Dr. Gökay Gök’ün verdiği istatistiklere göre; İzmir’de 2013’te 75 bin, Manisa’da 33 bin, Aydın’da 26 bin, Denizli’de 27 bin, Uşak’ta 14 bin kişi kan bağışında bulundu. Bu bağışlar illerin nüfus oranına göre kıyaslandığında, Uşak, en çok kan bağışında bulunan il olarak lider konumunda bulunuyor. Uşak nüfusunun yüzde 4,3’ü kan bağışında bulunurken bu oran Denizli’de 2,9, Aydın’da 2,7, Manisa’da 2,5 ve İzmir’de ise 2,1 oldu.Gök “Ege Bölgesi’nde kan bağışında bulunanların toplam sayısı 231 bin, bunların içinde sadece 30 bini kadın. Maalesef kadınlar, kan bağışı konusunda çok geride bulunuyor.” dedi.

“TEŞEKKÜRLER UŞAK”

Ege bölgesinde nüfusa göre kan bağışında Uşak’ın lider olmasını değerlendiren Türk Kızılay’ı Uşak Kan Merkezi Doktoru Umut Bilgin Koçak, “Teşekkürler Uşak” diyerek bu konudaki memnuniyetini dile getirdi. Uşak Valiliği, Belediye Başkanlığı, sivil toplum örgütlerinin kan bağışı konusunda duyarlı olmasının Uşak’a liderlik getirdiğine dikkat çeken Koçak, “Uşak’ta toplu kan bağışında bulunacak askeri birlik yok. Uşak’ı kan bağışında lider yapan unsur, tamamen sivil unsurlardır. Bu bana göre çok önemli bir konudur. Bu liderliği Uşak’a getiren bir diğer önemli unsur da kadın ve özellikle genç kızlarımızın kan bağışı konusunda çok hassas davranmalarıdır. Özellikle Uşak Üniversitesi’nde tahsil gören kızlarımızı kutluyorum” şeklinde konuştu.

 İlkler şehri Uşak’ın bir evladı olmaktan gurur duyduğumu da ayrıca belirtmek isterim” diyen Koçak, “Kızılay Uşak Kan Merkezi olarak, bize bağışlanan kan sayısında azalma olmadı. Şu ana kadar yapınla bağışlarla, Uşak Kan Merkezi olarak temmuz Ayı için hedeflediğimiz, bin 450 ünite kan sayısını tutturacak gibi görünüyoruz. Gündüz, 08.30 ile 16.00 arası Dörtyol kan Merkezimizde ve Atatürk Anıtı önünde, akşam 16.00- 01.00 saatleri arasında Atatürk Anıtı ve Atapark’ta kurulu çadırda kan bağışı kabulü yapıyoruz. Uşak’ta sıkıntı olmasa da tüm Türkiye de kan temin etme sıkıntısı yaşanıyor. Saygıdeğer Uşaklı hemşerilerimizi sağlık durumları müsaitse kan bağışında bulunmaya davet ediyorum” dedi.

 

 

Editör: TE Bilişim