Uşak’ta ilk kez kapalı kalp ameliyatı yapıldı

En İyi Uşak Psikolog Merkezi En İyi Uşak Psikolog Merkezi

Uşak Devlet Hastanesi Göğüs kalp damar kliniğinde ilk olarak perikardio-plevral pencere açılma ameliyatı (wats) kapalı ameliyat tekniği başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Hastalar açısından ciddi ve önemli bir ameliyat, kalp ile kalbi çevreleyen zar arasında biriken ve kalp yetmezliğine neden olan sıvı göğüs boşluğundan ince kamera ile girilerek kalp akciğer arasına pencere açılarak bir buçuk litrelik sıvı kapalı ameliyat tekniği boşaltıldı.

Ameliyatı gerçekleştiren Kalp Damar Cerrahisi uzmanı Op. Dr. Aydın Koç, hastalık ve yapılan ameliyat ile ilgili bilgi verdi. Koç açıklamasında; Kronik  perikardiyalefüzyonlar (Kalp zarı içinde sıvı) bazı klinik durumlarda önemli ölüm nedeni olabilmektedirler. Hastalık kalbin ve büyük damarların etrafını saran perikard zar içinde normalde 15-50 mlt olması gereken sıvının aşırı artması ve kalbe bası yapmasına bağlı olarak oluşur. Sonuçta iştahsızlık, halsizlik, nefes darlığı, çabuk yorulma, ayaklarda şişme gibi kalp yetmezliği bulguları oluşmaktadır. Hastalar hiçbir şikayeti olmadanda yaşayabilmektedirler. Hastalığın tanısı kardioloji hekimlerince yapılan EKO sırasında konur. Hastalığın en önemli sebepleri arasında  kanserler, enfeksiyon ve daha önce geçirilmiş olan kalp ameliyatları sayılabilir. Hastalar şikayetleri  olmasa bile ani kalp yetmezliği ile kaybedilebilirler. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmesi  gereken bir hastalıktır. Dedi.Kalp Damar Cerrahisi uzmanı Koç açıklamasına şöyle devam etti;Biriken sıvının boşaltılması ve özellikle tekrar birikmemesini sağlamak gerekmektedir. Sıvının iğneyle boşaltılması, ilaçlarla kalp zarını yapıştırılması, radyasyon tedavisi ve ameliyatla boşaltılması gibi tedavi seçenekleri mevcuttur. Bizim hastamız  50 yaşında, 120 kilo ağırlığında ciddi akciğer ve kalp yetmezliği olan bir bayan hasta olup, 2011 yılından beri tedavi görmekteydi.  Birkaç kez sıvısı iğneyle boşaltılmasına rağmen tekrar birikmiştir. Biz bu hastaya son yıllarda belirli gelişmiş merkezlerde uygulanmakta olan kamera ile akciger boşluğu içinden sıvının boşaltılarak sonrasında birikecek olan yeni sıvınında akciğer tarafından emilebilmesine olanak  sağlayan göğüs duvarından iki küçük delikten yapılan  ile perikardio-plevral pencere açılması ameliyatını yaptık. Çok kısa sürüp deneyimli ekibimiz tarafından yapılan bu ameliyat sonrası hasta 1. gün hemen yoğun bakımdan çıkmış, şikayetleri tamamen düzelmiş ve 4. gün taburcu olmuştur. Vücudun da büyük bir ameliyat yarası olmayıp 2 adet 1.5 cm likkesisi mevcuttur. Gelecekte yaygınlaşacak olan bu yöntem Uşak Devlet Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi ekibi tarafından başarı ile uygulanabilmektedir. Perikardiyal pencere( Wats) cerrahi ile girişimin; kısa ameliyat süresi ile hızlı ve belirleyici tanı koyma daha az ağrı, daha az hastanede kalış süresi, solunum fonksiyonlarında sınırlı azalma, hastanın normal aktivitesine daha hızlı dönmesigibi nedenlerden dolayı açık ameliyata göre daha avantajlı olması işlem sonrası nüks ihtimalinin yüksek olduğu olgularda ve malignite şüphesi olup da  konulmasında sıkıntı yaşanan olgularda tercih edilen bir yöntemdir.dedi

Uşak Devlet Hastanesi Yöneticisi Uzm. Dr. Abdurrahman Yılmaz   açıklamasında; Böyle önemli ve donanımlı üst düzey hastanelerin yaptığı ameliyatların Uşak devlet hastanesinde yapılmasının bizden sağlık hizmeti alanlar ve hastanemiz açısında çok büyük bir hizmettir.Uşak halkı için sağlık alanında yeni tıbbi cihazların alımı ve ünitelerin açılması için yönetim olarak çalışıyoruz. Başta bize sürekli destek olan motive eden Genel  Sekreterimiz Yalçın Atlı’ya ve bu Ameliyatı gerçekleştiren Op.Dr. Aydın Koç, Op.Dr. Erol Bahtiyar, Op.Dr. Ömer Tan ve tüm ameliyathane ekibine teşekkür ederim .dedi.

Editör: TE Bilişim