Uykunuz kontrol altına alınıyor

Uyurken horluyor musunuz? Sabahları ağzınız kuru ve başınızda ağrı ile mi uyanıyorsunuz? Uyku abnesi rahatsızlığınız var mı? Çocuğunuz uykusunda altını ıslatıyor mu? Tansiyonuz düşüyor, cinsel yaşamınızın kalitesi bozuluyor mu? Tüm bunların tedavisi, yeni açılan Uşak Devlet Hastanesi uyku laboratuarında yapılıyor. 

Uyku esnasındaki solunum bozukluklarıyla ilgili birçok hastalıkların teşhis ve tedavisi amacıyla Uşak Devlet Hastanesi ana hizmet binası Göğüs Hastalıkları Kliniği bünyesinde 3 yataklı toplam 6 odadan oluşan Uyku Bozuklukları Laboratuarı kurularak hizmete başladı. Uyku laboratuarı, en son teknolojik cihazlar ile donatıldı. Laboratuarda  hastaların konforu için tüm detaylar düşünüldüğü de gözden kaçmadı. Hastaların kaldığı 5 yıldız otel konforundaki odalar 24 saat kamera ile izleniyor.  Hastanın 24 saat gözlendiği sistem odasından hastaya ait tüm bulgular takip ediliyor. Ayrıca her odada da banyo ve wc bulunmakta olup, TV sistemi ile internet erişimi de bulunuyor.

Konuyla illgili açıklama yapan Uşak Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Yalçın Atlı, “Uşaklı hastalarımızın il dışına gitmemesi için ne gerekiyorsa yapacağımızı hep dile getirdik. Uyku laboratuvarı hizmetini almak içinde birçok Uşak’lı hastalarımızın başka illere gitmek zorunda kaldığını biliyoruz. İnşallah bundan sonra bu hizmeti devlet hastanemizde verebileceğiz. Bu cihazların kurulumu aşamasında yetkililer ilk defa böyle üst düzey ve hastaların konforu düşünülerek bir uyku laboratuvarı ile karşılaştıklarını söylediler ve ilgimize teşekkür ettiler. Uyku laboratuvarında hastanın vücudunun çeşitli yerlerine elektrotlar yerleştirilerek uyku esnasında beyin elektrik aktivitesi (EEG), göz hareketleri (EOG), kas hareketleri (EMG), vücudun oksijen miktarı, karın ve solunum kaslarının hareketleri, kalp atım hızı (EKG) değerleri kayıt altına alınıyor.Bu alınan veriler daha sonra konunu uzman hekimlerce değerlendiriliyor. Gerekli görülürse daha ileri tetkikler isteniyor ya da medikal, cerrahi, radyofrekans yöntemi gibi yöntemlerle tedavi ediliyor” dedi. 

Kendi sorumluluğunda açılan Uyku laboratuarı ile ilgili bilgi veren Göğüa Hastalıkları uzmanı Dr.Seval Acar açıklamalarda bulundu.  Acar laboratuar hakkında şu bilgileri verdi:

“Uyuma sorunu yaşayan, uykuda nefesi tıkanan hastaların hastalıklarıyla ilgili teşhis ve tedavilerine hastanemizde başlandı. Toplumda özellikle erkeklerin yüzde 30'una yakın bölümünde uyku ve horlama sorunları yaşanmaktadır. Ancak toplumda genel olarak bu oalay bir hastalık olarak görülmemektedir. Oysa bu sorun, özellikle trafik kazalarında fark edilmemekte, fakat önemli bir rol oynamaktadır.”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Seval Acar vakalarla ve servisteki uygulamaları ile ilgili olarak da şunları söyledi: "Uykudaki solunum bozuklukları sık görülen bir durumdur. En çok karşılaştığımız durum ise uyku apnesidir. Yapılan çalışmalar, yetişkinlerin yüzde 2 ila 5'inin uyku apnesi olduğunu gösteriyor. Uyku apnesi hastaların nefesleri uyku sırasında 10-30 saniye süre ile durur. Nefesteki bu kısa kesilmeler, her gece 400 kereye kadar ulaşabilir. Uyku apneli hastalar, uyku sırasında yeterince oksijen alamaz. Uyku apnesinin nedeni, uyku sırasında üst solunum yolunda tam veya tam olmayan bir tıkanmanın gelişmesidir. Bunun nedenleri şişmanlık, büyük bademcikler, büyük dil, burun kemiği eğriliği ve çene anormallikleri olabilir."

Bu hastalığın ileri yaşlardaki şişman erkeklerde yoğun olduğunu kaydeden Dr. Acar, hastalığın belirtileri ve tedavisiyle ilgili olarak da şunları kaydetti:

"Alkol, sigara ve bazı ilaçlar bu riski artırabilir. Uyku apnesinin en önemli belirtileri, işte, araba kullanırken veya konuşurken uykuya dalma, ayrıca uykuda iken nefesin daralmasıdır. Bazen bunu ilk kez yatak arkadaşları fark edebilir. Uyku apnesinin erken tanı ve tedavisi önemlidir. Çünkü uyku apneli hastalar, sistemik hipertansiyon, miyokard enfarktüsü, beyin kanaması, kalp yetmezliği ve direksiyon başında uyumaları sonucu gelişen trafik kazaları açısından risk altındadır. Yapılan çalışmalarda ağır uyku apnesi olan hastaların trafik kazası açısından diğer sağlıklı kişilere göre 2-7 kat daha fazla risk altında olduğu gözlenmiştir. İşte bu hastalığın tanısını, Göğüs Hastalıkları Polikliniğimizde oluşturduğumuz laboratuardaki polisomnografi cihazı ile bir gecelik kayıt ile öğrenebiliyoruz. Bu kayıtlar, göğüs hastalıkları, nöroloji ve kulak burun boğaz uzmanı hekimlerden oluşan uyku komisyonunca değerlendiriliyor. Kurulun gerekli görmesi halinde daha ileri tetkikler isteniyor ya da bu bilgilere göre tedavi düzenleniyor.

Kurul kararına göre tedavi cerrahi, medikal ya da radyofrekans gibi yöntemler kullanılarak gerçekleştiriliyor. Bademcik ve geniz eti, burunda septumdeviasyonu ve polip gibi problemler cerrahi yöntemlerle giderilirken, konka küçültme, damak ve dil köküne yapılacak uygulamalar radyo frekans yöntemiyle yapılıyor. 

İşte uyku laboratuvarına başvurmanız için bazı belirtiler:

ü  Gece ağzınız açık uyuduğunuz, horladığınız ve zaman zaman soluğunuzun durduğu söyleniyorsa,

ü  Sabahları yorgun, baş-boğaz ağrısı ya da ağız kuruluğuyla uyanıyorsanız,

ü  Sıklıkla omuz ve sırt tutulması problemleriniz oluyorsa,

ü  Sabahları ter içerisinde uyanıyorsanız,

ü  İşte, okulda veya trafikte konsantrasyon eksikliği yaşıyorsanız, uykunuz geliyor ve sürekli esniyorsanız,

ü  Mide yanmalarınız ve ekşimeleriniz oluyorsa,

ü  Tansiyonunuzda artma oluyor ve tedaviye direnç gösteriyorsa,

ü  Kalp çarpıntınız varsa ve giderek kilo alıyorsanız,

Organik Sirke Organik Sirke

ü  Kendinizi mutsuz ve çevrenizden soyutlanmış hissediyorsanız,

ü  Cinsel yaşam kalitenizde düşme varsa,

ü  Çocuğunuz altını ıslatıyorsa.

ü   

Kendinizde bu belirtileri gözlemliyorsanız Uşak Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Polikliniğimize başvurarak, uzmanların gözetiminde laboratuardaki polisomnografi cihazı ile bir gecelik kayıt ile öğrenebilir ve tedavi olabilirsiniz
Editör: TE Bilişim