MANTAR SON YEMEĞİNİZ OLABİLİR

Mantar Zehirlenmelerine Dikkat!

Uşak İl Sağlık Müdürlüğü, mantar zehirlenmelerine karşı uyardı. İl Sağlık Müdürü Dr. Alper Cem Ünal, son günlerde yaygınlaşan mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyararak, doğadan toplanan mantarların tüketilmesinin, ölümle sonuçlanabilecek zehirlenmelere yol açabileceğini söyledi.

Narsistik kişilik bozukluğu olanlar değersizlik hissediyor! Narsistik kişilik bozukluğu olanlar değersizlik hissediyor!

Mantar zehirlenmelerinin özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görüldüğünü ifade eden Ünal, “Bunun sebebi ormanlardan mantar toplayıp yeme alışkanlığının yaygın olması ve zehirli ve zehirsiz mantarların yan yana yetişmesi sonucu zaman zaman zehirsiz mantarların çeşitli faktörler sonucunda dış görünüşünde herhangi bir değişiklik olmadan zehirli hale gelmesidir. Ülkemizde her yıl çok sayıda mantar zehirlenmesi meydana gelmekte ve bunların birçoğu maalesef ölümle sonuçlanmaktadır” şeklinde konuştu.

“HEMEN SAĞLIK KURULUŞLARINA BAŞVURUN”

Zehirlenme belirtilerinin kısa bir süre içersinde kendisini gösterebileceğini dile getiren Dr. Ünal, “Mantar yiyen bir kişide bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı ile birlikte karaciğer ve böbrek bozuklukları rahatsızlıkları görülebilir. Sonucunda koma ve ölümün de söz konusu olabileceği bu belirtilerin görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” dedi.

Doğru zannedilen yanlışlara dikkat!

Halk arasında zaman içerisinde zehirli - zehirsiz mantarların ayırt edilmesi hususunda yaygın hale gelmiş birçok yanlış inanış olduğuna dikkat çeken Dr. Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Halkın doğru zannettiği, ‘Çayırlarda veya ağaçlar üzerinde yetişenler zehirsizdir, yoğurt ile yemek zehirlenmeyi önler, kurutulmuş mantarın yenmesiyle zehirlenme olmaz, koparılınca iç kısmının rengi mavileşirse zehirlidir, zehirli mantar gümüş kaşıkla pişirilirse kaşık kararır, tuzlu veya sirkeli suda kaynatarak pişirmek mantarın zehir özelliğini ortadan kaldırır’ gibi inanışlar tamamen yanlıştır.”

Uşak İl Sağlık Müdürlüğü olarak olarak mantar zehirlenmelerine karşı halkı uyarma faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Ünal, vatandaşları bu konu kapsamında bilinçlendirerek, ölümle sonuçlanan zehirlenme vakalarının önüne geçmek istediklerini açıkladı.

Uşak İl Sağlık Müdürü Dr. Alper Cem Ünal’ın konu ile ilgili tam açıklaması şöyle:

ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİR

Doğadan mantar toplayıp yeme alışkanlığının yaygın olduğu ülkemizde her yıl çok sayıda kişi mantar zehirlenmesi nedeni ile hayatını kaybedebilmektedir. Mantar zehirlenmesi; doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir.

Mantar zehirlenmeleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görülür. Doğada yetişen onbinlerce mantar türü bulunmaktadır. Yabani mantarların zehirli olup olmadıklarını şekline, rengine vb. bakarak anlamak mümkün değildir.

Mantar zehirlenmesinin belirtileri, mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Bu yüzden mantar zehirlenmelerini iki gruba ayırabiliriz.

Birincisi kısa kuluçka devreli zehirlenmelerdir. Bu tür zehirlenmeler mantarı yedikten 2-3 saat içinde ortaya çıkmaktadır ve genellikle sindirim bozukluğu tipindedirler.

Belirtileri

Bulantı ve kusma ile terleme Sersemlik, Uykuya meyil, Tansiyon düşüklüğü, Bulanık görme, Yüz ve boyunda kızarma, Nabızda artış, Ağızda metal tadı görülebilir.Ölümcül sonuca yol açan zehirlenmeler ise 8-12-24 saat sonrasında baş gösterebilir. Bu tür zehirlenmelerin panzehiri bulunmamaktadır ve hasta çoğu zaman kaybedilmektedir.

Belirtileri

Bulantı, Kusma, İshal, Ateş, Nabız artışı, Karın ağrısı, Karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir. Sonuçta koma ve ölüm de söz konusu olabilmektedir.

Mantar zehirlenmesine maruz kalan kişiye kesinlikle bir ilaç veya süt, yoğurt gibi ürünler verilmemelidir. Mantarın yoğurtla birlikte tüketilmesi, pişirilmesi, sirkeli ya da tuzlu suda bekletilmesi/kaynatılması, taze, konserve yada kurutulmuş olması zehrinin yok edilmesi için yeterli değildir. Mantarın zehri hiçbir şekilde yok edilemez.

Mantar zehirlenmelerinin engellenmesi için, doğal alanlarda yetişen mantarlar kesinlikle yenmemeli, bunun yerine kültür mantarı tercih edilmelidir. Satın alacağınız mantarın ambalajlı olmasına ve etiketinde üretim yeri, üretim izni, üretim tarihi gibi bilgilerin yer almasına dikkat edilmelidir.     

 

Editör: TE Bilişim