Chrey'nin Omoda5, Tiggo 7 Pro ve Tiggo 8 Pro 2024 fiyatları ne kadar? Chrey'nin Omoda5, Tiggo 7 Pro ve Tiggo 8 Pro 2024 fiyatları ne kadar?

Fatma Ünal'ın haberi

İran'ın başkenti Tahran'da üstad Sezai Karakoç hakkında panel düzenlendi. Tahran Büyükelçiliği ve Yunus Emre Vakfı'nın ortaklaşa düzenlediği panelde Türkiye'den davet edilen Arif Ay, Şaban Abak ve Doç Dr. Münire Kevser Baş, Karakoç'un fikir ve sanat eserlerini tanıtıcı konuşmalar yaptı. "Hikmet Burcunda Bir Şair; İnsan-ı Kâmil Burcunda Bir yazar: Sezai Karakoç" başlığıyla düzenlenen paneli EİT'e üye ülkelerin büyükelçileri, akademisyenleri, şair ve yazarları ilgiyle takip ettiler. Panele Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nde Türkçe kursuna katılan 600 civarındaki kursiyer öğrenci de büyük ilgi gösterdi.

Çağın Mevlanası, Yûnusu...

Sezai Karakoç paneli, Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Ümit Yardım'ın takdim ve açış konuşmasıyla başladı. Panelde şair Arif Ay konuşmasında Karakoç'un şiiri hakkında genel bir değerlendirme yaparken O'nun çağımızda yaşayan Yûnus Emre ve Mevlana Celaleddin-i Rumî olduğunu, bu durumun gelecek yüzyıllarda yaşayanlarca daha açık görüleceğini söyledi. Doktorasını Sezai Karakoç üzerine yapmış olan (Karakoç Düşüncesinde Temel Kavramlar-Lotus Yayınları-2008) Yıldırım Bayazıt Üniversitesi öğretim üyesi Münire Kevser Baş ise düşünce eserleri ile sanat eserleri arasındaki tematik ve duyuşsal birlikteliğe dikkat çekti. Karakoç'un çağımızda insanlığın, özellikle dünya Müslümanlarının yaşadığı büyük buhrandan çıkış yolları gösterip ışık tutan büyük bir mütefekkir olduğunu hatırlatan Baş, şiirinin de "bir mütefekkirin şiiri" olduğunu söyledi. Kevser Baş'ın ikinci kitabı Karakoç Şiirinde Metafizik Vurgu ise İnsan Yayınları'nca geçtiğimiz yıl basılmıştı.

"İSLAM BİRLİĞİ" İÇİN ÇABALADI

KARAKOÇ'UN, ilk kez 1967 yılında kitaplaşan "İslam Toplumunun Ekonomik Strüktü­rü" adlı çarpıcı eseriyle EİT'nin fikir öncülüğünü yaptığı kabul edilmektedir. "Diriliş" dergisinin 1966-67 yıllarındaki sayıların­da yayımlanan bu yazılarda "İslam Birliği", "İslam Ortak Pazarı", "İslam Ortak Para ve Kambiyo Birimi" gibi kavramlar Türkiye'de ilk kez Sezai Karakoç tarafından seslendirilmişti. EİT ilk kez 1974'te Türkiye, İran ve Pakistan tarafından kurulmuş, 1991 sonrası Azerbaycan, Öz­bekistan, Kazakistan, Türkme­nistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Afganistan'ın da katılımıy­la, Asyalı 10 İslam ülkesinin "ortaklık" kuruluşu olmuştu.

www.dunyabizim.com

Editör: TE Bilişim