Tarihi Kentler Birliği üyesi olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, sınırları içindeki cami, hamam, okul, kilise, külliye, çeşme, köprü, kale, deniz feneri, mezarlık, tümülüs, gar binası, fabrika, türbe, ağaç, mağara, sivil mimarlık örnekleri ve benzeri toplam bin 844 korunması gerekli kültür varlığıyla tarihi açıdan önemli bir potansiyele sahip.

Sırrı Paşa Konağı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin restore ederek kentin tarihi kültürüne yeniden kazandırdığı önemli eserlerden. 19. yüzyıla ait konakta tamamen yok olan ve hasar gören ahşap malzemeler ve özel süslemeler kurulan atölyede hazırlandı. Çalışmalara KOMEK kursiyerleri de katkı sundu.

Türkiye’nin Kentsel Dönüşüm Sürecinde, QUA Granite gücü Türkiye’nin Kentsel Dönüşüm Sürecinde, QUA Granite gücü

Büyükşehir Belediyesi 19. yüzyılın ikinci yarısında İzmit Mutasarrıfı Sırrı Paşa'nın yaşadığı Sırrı Paşa Konağı'nı restore ederken özellikle ilk iki katındaki yangın nedeni ile tamamen yok olan süslemeleri ve kalem işlerine de özel önem verdi. Sıva, bez ve ahşap üstü işlemelerin bulunduğu konakta her biri konusunda tecrübeli sanatkârlar tarafından yapılan işleme ve süsleme çalışmaları titiz bir şekilde gerçekleştirildi.

19. yüzyıla ait bir sivil mimarlık örneği olan Sırrı Paşa Konağı, İzmit Mutasarrıfı Selim Sırrı Paşa tarafından İzmit Hacı Hasan Mahallesi Yeni Çeşme Sokak'ta yaptırıldı. Planını bizzat Mutasarrıf Selim Sırrı Paşa'nın çizdiği, Körfez'e yönelik manzarası olan konağın iç duvarları; çeşitli manzara resimleri ve zengin kalem işleriyle süslendi. Konak, zemin kat, 1 normal kat, 1 ara kat bir de cihannüma olmak üzere toplam 4 katlı olarak, ahşap karkas yapı tekniğinde inşa edildi.

Yapı, haremlik ve selamlık olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Konakta ve konağın müştemilatında, Fransa'dan özel olarak getirilen bazı malzemeler kullanıldı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Sırrı Paşa Konağı restorasyon uygulamasıyla "Tarihi Kentler Birliği 2011 Uygulama Ödülü"nü kazandı.

Editör: TE Bilişim