ADD Gönülsüz de olsa İhsanoğlu’nu Destekliyor

ADD Uşak Şubesi Başkanı Arif Güvenir, Ankara da yapılan ADD Şube Başkanlar Kurulu Toplantısında Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, CHP-MHP-DSP-DP ve BTP’nin ortaklaşa çatı adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nu destekleme kararı alındığını açıkladı. Güvenir açıklamasına ilginç bir ekleme yaparak, “Ancak bilinmelidir ki, aday belirleme sürecine ilişkin yapılan yanlışlıkların hesabı da, istenilen sonuç alınsın yada alınmasın, seçim sonrasında ilgili parti yöneticilerinden sorulacaktır. Bu bir yurttaşlık görevidir” ifadesini kullandı.

10 Ağustos Pazar günü yapılacak olan ve ilk kez halkın seçeceği cumhurbaşkanı adaylığı konusunda saflar netleşmeye başladı. Önceki gün MUSİAD Uşak Şube Başkanı Nuri Arslan’ın Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a tam destek açıklmasının ardından ADD Uşak Şube Başkanı Arif Güvenir, de ADD Şube Başkanlar Kurulu tarafından,  CHP-MHP-DSP-DP ve BTP’nin ortaklaşa çatı adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nu destekleme kararı alındığını açıkladı.

Geçtiğimiz Pazar günü Batıkent Ankara Şubesinde yapılmış olan şube başkanları danışma toplantısı düzenlendiğini kaydeden ADD Uşak Şube Başkanı Arif Güvenir, ADD şube başkanları danışma toplantısı sonuç bildirisinde, “, CHP-MHP-DSP-DP nin ortaklaşa çatı adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nu destekleme kararı alındığını” açıkladı. Oldukça ilginç görüşlere yer verilen bildirinin tam metni şöyle:

“Genel Merkezimiz tarafından, bugüne kadar farklı zamanlarda nasıl bir Cumhurbaşkanının Atatürk'ün koltuğuna oturmaya aday olabileceği konusunda açıklamalar yapılmıştır.

19.06.2014 tarihli açıklamamızda; Cumhurbaşkanının yapacağı yemine sadık kalması gerektiği, siyasi partilerin aday belirleme sürecinde Derneğimizin görüşünü almamasının son derece düşündürücü olduğu, seçim sürecinde Cumhuriyetin niteliklerini tartışmaya açacak adayların tarafımızdan desteklenmeyeceği ve seçimde taraf olacağımız vurgulanmıştı.

28.06.2014 tarihli 2 Numaralı basın açıklamamızda ise, derneğimizin nasıl bir Cumhurbaşkanı istediği, seçime ilişkin tavrımızın ne olacağı, Cumhurbaşkanı adayını belirleme görevi ve sorumluluğunun TBMM'deki milletvekillerinde olduğu, Derneğimizin görüşünü almayan siyasilerin bu sürecin doğal sorumlusu olduğu, bu nedenle toplumu rahatlatacak çalışmayı onların yapması gerektiği vurgulanmıştı.

Derneğimiz tüm bu süreçte, siyasi partilerden bağımsız olarak, toplumun güveni doğrultusunda aday isimleri üzerine bir açıklama yapmamış, ancak kuruluş ilkelerimize uygun değerlendirmeler de bulunarak Cumhurbaşkanı adayı niteliklerinin ne olması gerektiğini halkımızla paylaşmıştır. Adaylar netleştikten sonra yapılan 3 numaralı basın açıklamamızda ise, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nun 11. maddesindeki “diğer kamu görevlileri” tanımlaması ve Anayasa'nın 128-1 de düzenlenmiş olan “diğer kamu görevlileri” tanımlaması birlikte değerlendirilmiş ve adaylar arasında bulunan, halen başbakanlığı yürütmekte olan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu görevden istifa etmesi gerektiği belirtilmişti.

6 Temmuz 2014 tarihinde yapılan danışma toplantısında bu konular ayrıntılı biçimde ele alınmış, Cumhurbaşkanlığı konusunda önümüzde olan 4 seçenek:

1-AKP'nin adayı

2-PKK- BDP-HDP'nin adayı

Uşak Sol Partili Ahmet Aydemir: Yerli üretici bitti, ithal canlı hayvan Uşak'a da girmiş durumda! Uşak Sol Partili Ahmet Aydemir: Yerli üretici bitti, ithal canlı hayvan Uşak'a da girmiş durumda!

3-CHP-MHP-DSP-DP ve BTP'nin adayı.

 4- Boykot  şeklinde tartışılmıştır.

Bu seçenekler, 30 Mart 2014 tarihinde yapılan yerel seçimlerin sayısal verileri, Cumhurbaşkanı seçiminin olası tüm olumsuzlukları ve önümüzdeki genel seçimlerin önemi ile birlikte değerlendirilerek, Cumhuriyeti bölmeyi ve dönüştürmeyi amaçladığı açıkça belli olan adaylara karşı sandığa yoğun katılımın sağlanması konusunda görüş birliğine varılmıştır.

Üstelik, siyasi iktidarın, Cumhurbaşkanlığı oy pusulaları için ihaleye çıkılırken, nedeni belirsiz bir referandum için de ihaleye çıktığı haberleri basında yer almıştır.

Bu durum karşısında, Kurucu Genel Başkanımız Prof. Dr. Muammer Aksoy'un 1989 yılında Turgut Özal'ı hedef alarak söylediği, “Pek yararlı olacak bir cumhurbaşkanını bulmaktan daha önemli olan, çok zararlı olabilecek bir kişinin Cumhurbaşkanı seçilmesini önlemektir.” sözleri ne yazık ki bugün için de geçerlidir.

Bu dönemde Atatürkçülere düşen görev, sandığa giderek demokratik, laik, cumhuriyet yıkıcıları ve bölücülere karşı birlik olmaktır. Ancak bilinmelidir ki, aday belirleme sürecine ilişkin yapılan yanlışlıkların hesabı da, istenilen sonuç alınsın yada alınmasın, seçim sonrasında ilgili parti yöneticilerinden sorulacaktır. Bu bir yurttaşlık görevidir.

Derneğimiz partiler üstü bir çalışma anlayışına sahiptir, CHP-MHP-DSP-DP nin ortaklaşa çatı adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nu destekleme kararı alındığını açıkladı.Örgütsel disiplin ve bütünlüğümüz, önümüzde bizleri bekleyen büyük mücadelelere hazırlık açısından son derece önemlidir. Saygıyla duyurulur.”

                                                           Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı
Editör: TE Bilişim