Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan, 1 yılın değerlendirmesini yaptı. Cahan, bu dönemde mali sıkıntılarla uğraştıklarını ve projeler için ön hazırlık dönemini tamamladıklarını söyledi. Salih Kılınç'ın sorularına yanıt veren Belediye Başkanı Cahan, vatandaşa şu mesajları verdi: 

1 Uşak Belediye Başkanı olduğunuzda neler hissettiniz?

30 Mart 2014 akşamında öncelikle bizlere görevi layık gören halkımıza teşekkür etme gereksinimi hissettik. Bu nedenle halkımız ile buluşarak minnetimizi gösterdik. Ayrıca bize görevi nasip eden Allahü Teala’ya  hamd ettik ve şükrettik. En önemlisi halkımıza hizmet etme gibi kutsal bir yükümlülüğü omuzlarımızda hissettik.  Halkımıza hizmet etme borcumuzu en iyi şekilde yerine getireceğiz

2 Başkanlık makamında geçen 1 yılda icraatlarınızı anlatır mısınız?

Bir yıllık zamanda öncelikle büyük projelerin köşe taşlarına koyarak icraat noktasına geldik.  En büyük projelerimizden olan Kent Park Projesi’nde bölgenin yapılandırılması adına adımlar attık. İlgili bakanlıklar ile görüşmelerimizi tamamladık. Önceliklerimiz arasında yer alan okullarımızın taşınması için Orman ve Su İşleri Banaklığı’ndan 100 dönümlük alanın tahsisini gerçekleştirdik.  Daha sonra alanda bulunan okulların taşınması için Milli Eğitim Bakanlığı’ndan söz aldık.  Projemizin icraata dönmesi anlamında ise Meteoroloji Müdürlüğü’nün tahsisini alarak yıkımını yaptık. Bu sayede ilk startımızı vermiş olduk. Yakın zamanda adliye binasını boşaltıp yıkacağız.

İlimizin önemli projelerinden birisi de Kentsel Dönüşüm Projesiydi. Bu proje yılların bitirilemeyen projesiydi.  Projeye önem vermemiz nedeniyle TOKİ Başkanımızı ziyaret ettik. Ziyaretimizde ise ihale tarihi alarak ihalenin gerçekleşmesine neden olduk. Şimdi alanda vinçler ve iş makineleri çalışmaya başladı. Proje 2 yıl gibi bir sürede bitecek ve şehrimize 450 milyon TL yatırım girmiş olacak. Bu bir yıla bunu sığdırdığımız için çok mutluyuz

Dokuzsele Deresi Projesi’nde de ciddi bir çalışma yaptık. Derenin ıslah projesi bir köy yeri projesinden farklı değildi. Bunu revize ettirdik. Burada görsel bir güzelliği yakalama adına şantiye alanı şu anda kuruluyor. Bir ay içinde başlayacak çalışmaların üzerinden bir yıl geçmesiyle birlikte proje sona erecek. Dokuzsele  Deresi’nin şehrimize yakışır hale getirmek çok önemliydi.

Sanayici esnafımızın sorunlarını da biliyorduk. Özellikle seçim döneminde Yeni Sanayi Sitesi ve Bir Eylül Sanayi Sitesi esnafımız ile yaptığımız istişarelerde yer sorununu öğrendik ve gördük. Dar gelirli esnaf kardeşlerimizin kira öder gibi dükkan sahibi olmaları için 530 dönümlük cezaevi arkasında sanayi alanı tespit ettik. Kayıtlara başladık ve 700 civarında kayıt gerçekleşti. Burada da TOKİ Başkanımız ile görüştüğümüzde tıpkı Dokumacılar Sitesi Projesi gibi bir çalışma yapılacağı müjdesini tekrar aldık. Bunu da bir yıla sığdırdığımız için çok mutluyuz.

İlimizde termal ile ilgili çalışmalar da yaptık. Biz göreve geldiğimizde 18 apart vardı. Yaptığımız çalışmalar neticesinde 24 adet daha apartı daha ilimize kazandıracağız. Termalin işleyişi ile ilgili de sıkıntılar vardı. Apartların kömür ile ısıtılması ve havuzların su kaçırması gibi sıkıntıları tadilat ile tamamen bitirdik. Termalimizin kafeterya ihalesi ile daha  güzel bir hale getireceğiz. Yapacağımız çalışmalar ilimizin termalini en üst noktaya getirecek

Bir yıl içine mahalle konaklarını sığdırmanın da mutluluğunu yaşıyoruz. Bu konuda ilk adımı Karaağaç Mahallesi’nde Zümrüt Cami yanında yer alan 3 Nolu Sağlık Ocağı’nı yıkarak attık. Buradaki çalışma ihale aşaması ile devam edecek. Bütün mahallelerimizde mahalle konaklarımız olacak.

Taziye evi projemiz için ihaleye çıktık yaz ayında taziye evimiz bitecek.

Bunun yanında bitin şehirde yer alan park ve bahçeleri ve yollar ile ilgili çalışmalarımızı tamamladık. Kısa sürede şehrimizde bu konuda sıkıntı kalmaması için oluşturduğumuz ekipler çalışmalarını hızlandıracak.

Kentimizin Pazar yeri problemlerini çözmek için de harekete geçtik. İlk olarak Kemalöz Mahallemizin kullanacağı 10 dönümlük bir alanda kapalı Pazar yeri için ihalemizi yaptık ve yer teslimini sağladık. İlk temeli atıldı ve hızlı bir şekilde inşa edilecek. Bu alanımız SSK Pazar yerinin iki katı büyüklüğünde olacak. Fatih Mahallesi’nde de Pazar yeri çalışmaları sürüyor. Ayrıca yeni toptancı hal binası çalışmaları da devam ediyor

Alt yapı ile ilgili hazırlıklarımızı yaptık. İlimizde sel ile ilgili problemleri çözeceğiz.

Belediyemize ait olan UTAŞ’ın daha aktif hale getirmek için çalışmalarımızı yaptık. Şirketimizin yapısını değiştirerek işinde uzman ve belirli bir kariyeri sahip arkadaşlarımızı yönetime getirdik. İlk icraat olarak doğal taş ocağımızı canlandırdık. Ayrıca beton santrali kurduk.  Kurduğumuz santral inşaat sektörüne katkı sağlamakla beraber dengeleyici vazifesini görmektedir. UTAŞ aracılığıyla 15 büyük kamyon 2 büyük dozer ve 2 asfalt yama makinesi aldık. Şehrimizdeki tüm yollar ile ilgili problemleri UTAŞ desteği ile kısa sürede bitireceğiz. UTAŞ artık yüksek kar yapan bir kuruluş haline geldi.

Sosyal projelere de önem verdik. Evde bakım hizmetlerine başladık. Uşak’ta evinde yalnız yaşayan, hasta fakir ve fukara vatandaşlarımızın evlerini temizliyoruz. Bu özelliklere sahip 200 vatandaşımızın evi her hafta temizleniyor. Biz Uşak Belediyesi olarak herkesin dostu ve sırdaşı olma adına verdiğimiz sözleri gerçekleştiriyoruz.

3 Bir yıl içinde hedeflediğiniz icraatları gerçekleştirebildiniz mi?

Bir yıl içersinde ana ölçekte hedeflediğimiz projeleri gerçekleştirdik. İlk yılımızı fen işleri ve park ve bahçelerde yapılandırma dönemi olarak gördük. Bunun yanında büyük projelerimizin ilk temellerini atma dönemi olarak ön görmüştük. Mali sıkıntılarımız söz konusuydu. Bir yılda mali ödeme dengesini gözeterek hareket ettik.  Belediyemize daha sağlam bir yapıya kavuşturduk. Bundan sonra yaptığımız çalışmaların meyvelerini alacağız.

4 Uşak için en büyük hayaliniz (projeniz) nedir?

En büyük hayalim kentimizin sosyal ve kentleşme açısından marka olabilmesi ve bu bağlamda söz verdiğimiz projelerin gerçekleşmesidir. Bu konuda ilimiz için yapılması gereken ne gerekiyorsa yapacağız.

5 Belediye Başkanı olmanız aile yaşantınızı olumlu ya da olumsuz nasıl etkiledi

AK Parti Uşak Milletvekili Güneş: Takdiri ilahi AK Parti Uşak Milletvekili Güneş: Takdiri ilahi

Genel itibari ile 2001 yılından bu yana aktif olarak siyasetin içindeyiz. Her zaman yoğun bir tempoda olduk.  Başkanlık görevi ile beraber ailemize zaman ayırma açısından biraz sıkıntımız var. Onun haricinde çok fazla değişim olmadı

6 Sık sık dile getirdiğiniz modern ve  çağdaş Uşak oluşması yolunda kent dinamikleriyle yani valisi, iş adamı, gazetecisi ve halkıyla sizce gerekli sinerji oluşturuldu mu?

Bir yılda ortak aklı harekete geçirdiğimizi söyleyebiliriz. Sayın valimizle bürokratlarımızla gayet uyum içersindeyiz. İşadamı gazetecimiz ve halkımız ile Uşak’ı ilgilendiren konularda bir ve beraberiz.  Bu konuda çeşitli toplantılar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. İlimizin köklü sorunlarında sinerji merkezleri oluşturuyoruz.

7 Belediye Başkanı olmanızla birlikte süreçte partinizle ilgili herhangi bir sıkını yaşadınız mı?

Belediye Başkanı adaylık ve olma sürecinde hiçbir sıkıntımız olmadı. Gerek milletvekillerimiz gerek parti teşkilatlarımız ile ahenk içinde çalışmalarımız sürüyor.

8 Geçen bir yıl içinde Uşak basını ile ilişkileriniz istenilen seviyede oldu mu?

Uşak basını ile ilişkilerimiz gayet seviyelidir. Biz basını ahlaklı seviyeli ve düzgün yapan bütün basın kuruluşlarımız ile çalıştık. Uşak’ın basının ekonomik ve sosyal olarak en iyi noktalarda olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle birlikte götürebileceğimiz tüm projelerimizde yan yana olduk. Bundan sonra da bu şekilde çalışmalar devam edecek.

9 Belediye Başkanı olarak Uşak basınını nasıl değerlendiriyorsunuz.

Uşak basını, siyasi ve belediye başkanları aynı şartlarda çalışıyor diyebiliriz. Basınımız 24 saat esası ile hava koşullarına bakmaksızın haberi ulaştırmak zorundadır.  Biz siyasiler ve belediye başkanları da 24 saat çalışmak zorundayız. Bu şartlar göz önüne alındığında düzeyli bir şekilde basınımız ile birlikteyiz. Bunun istisnaları olabiliyor. Ama biz istisnalara önem vermiyoruz. Bundan sonraki süreçte de basınımız ile aynı şekilde çalışmalar devam edecek. Basınımız da birlik ve beraberlik içinde olursa daha iyi konuma gelebilir.

10 Sosyal projeler hakkında bilgi verir misiniz?

Sosyal projeler anlamında güzel çalışmalar yaptık. Bunlardan birisi USRİUM projesidir. Proje kapsamında ilk çalışmamızı Dikilitaş Mahallesi’nde yaptık. Mahallemizde evlerimizin hepsine girerek hanelerin tüm özelliklerini bilgisayar ortamında kaydettik. Bundan sonra  ise bütün mahallelerimizde bu çalışmayı yapacağız. Özellikle yaşlılar, engelliler, çalışamayanlar ve dar durumda olanlara destek vereceğiz. Bilgi merkezlerimiz ile halkımızın sosyo ekonomik yapısını görüp onları daha iyi hale getirmek için çaba vereceğiz

Evde bakım hizmetleri de sosyal politikalarımızdandır.

Engelliler platformunu oluşturarak bütün engelli STK’ları ile sürekli kentimizden beklentileri istişare ediyoruz.

Yardım yönetmeliğimizi çıkarttık. Yönetmeliğimiz yardımların adaletli dağıtımında etkin olacak.

11 Belediye olarak spora ve sporcuya destek oluyor musunuz?

Belediyemiz spora önem veren bir yapıdadır. Özellikle şehrimizin tanımında çok büyük katkı sağlayan basketbol takımımıza destek verdik. Futbol takımımız konusunda da etkin bir destek sağladık. Ama belli bir seviyeye kadar iyi bir şekilde gelmemize rağmen şanssızlıklar ve hakem hataları ile istediğimizi alamadık.  İlerleyen süreçte tüm spor dallarında katkılarımız devam edecek ve ilimizi spor şehri yapacağız. Belediyemiz bünyemizde kurduğumuz spor müdürlüğü de aktif bir şekilde çalışarak mahallelerimizde spor potansiyelini ortaya çıkaracak.

12 Eşiniz başkanlık görevinde size yeterince destek oluyor mu?

Eşim başkanlık görevimde son derece bana yardımcı oluyor. Zamanından ve işinden fedakarlık yaparak her zaman yanımda bulunuyor. Öğretmen olarak çalışmasına rağmen mesleğinin geri kalan zamanlarında sosyal projelerimizde destek veriyor. Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır örneğini en iyi eşimde görüyorum

13 Hangi takımı tutuyorsunuz

Öncelikle Uşak Sportif takımımızı destekliyorum. Daha sonra Fenerbahçe.

14 Burcunuz nedir

Oğlak burcuyum

15 En son hangi kitabı okudunuz ve sevdiğiniz yazar hangisidir.

En sevdiğim yazar Necip Fazıl Kısakürek ve en son okuduğum kitap Talha Uğurluel’in “Kanuni’nin Akıl Oyunları” dır.

16 Boş zamanları nasıl değerlendiriyorsunuz.

Boş zamanlarımızda aileme ve anneme vakit ayırıyorum

17 Nelerden hoşlanırsınız

Yeni yerleri, tarihi ve kültürel yerleri görmekten, ayrıca bu konular ile ilgili sohbet etmekten hoşlanırım. Doğayla iç içe olmaktan, kitap okumaktan ve türkü dinlemekten de hoşlanırım.

Editör: TE Bilişim