Ağır milliyetçi Özkan Yalım, Kanadalılara ait altın madeni için tek kelime etmedi Ağır milliyetçi Özkan Yalım, Kanadalılara ait altın madeni için tek kelime etmedi

Uşak Belediye Ekmek Fabrikası, Belediye otoparkları, Kayaağıl termal tesisleri ve kafeteryalar UTAŞ’a devredilerek özelleştirildi. CHP ve MHP grupları özelleştirmelere, “Red” oyu verirken AK Partili üyelerini oyları ile karar kabul edildi. MHP’lilerin, “İstihdam krizi çıkar” eleştirilerine tepki gösteren Başkan Cahan,” 2009 seçimleri sonrası, MHP’nin işçileri nasıl kapı önüne koyduğunu gördük” şeklinde cevap verdi.

Uşak Belediye Meclisi Kasım Ayı 11. Oturumu Huzurpark Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Gündemin 37. Sırasında yer alan, “İlave 13. Maddede, “Belediye Meclisi’nin 12.11. 2014 tarihli toplantısında, ‘Plan ve Bütçe Komisyonu ile Hukuk Komisyonuna havale edilen Belediye’nin ortağı olduğu, UTAŞ’a sermaye artırımı yapılmasının Plan ve Bütçe Komisyonu ile Hukuk Komisyonu raporlarının karara bağlanması” görüşüldü. Hukuk Komisyonu raporunun oy birliği ile alındığını belirten Başkan Cahan, Plan ve Bütçe Komisyonun CHP’li üyesi Mustafa Güngör ve MHP’li üyesi  Orhan Tamer’in rapora “Ret” AK Partili üyeler, Mehmet Emin Akyay, Zeki Ercel ve Mehmet Demirhindi’nin, “Kabul” oyu verdiklerini açıkladı.

Birleştirilmiş komisyon raporlarına göre; Kayağıl Termal Tesisleri, Belediye otoparkları, Uşak Kent Tarihi Müzesi, Atlı Binicilik Merkezi, Huzurpark Sosyal Tesisleri, Akse Çamlığında bulunan kafeteryaların,Tiritoğlu Parkı’ndaki Çayzade Çay bahçesi, ve Uşak Belediyesi Ekmek Fabrikası’nın 10 yıllığına belediye şirketi UTAŞ’a devredilmek sureti ile özelleştirme kararı alındığını açıkladı.

“BELEDİYE TESİSLERİ ARPALIK OLMASIN”

Komisyon raporları hakkında eleştirilerde bulunan CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Güngör, “Sosyal Belediyecilik anlayışımız gereği, bu işletmeleri yine belediyenin işletmesinden yanayız. UTAŞ’ın işletmesi zor görünüyor. CHP Grubu olarak, UTAŞ’ın sermayesi ve kapasitesinin ekmek fırını işletmek için yetersiz olduğunu düşünüyoruz. UTAŞ’ın işlettiği fırın şu anki fiyatlardan ekmek üretirse zarar edebilir. Bir fırıncı çıkıp, “Haksız rekabet var” diye şikâyet etse, UTAŞ ekmek fiyatını diğer fırıncılarla aynı fiyata çıkarmak zorunda kalır. Belediyenin UTAŞ’a devrettiği tesisler, birilerinin arpalığı olmasından endişe ediyoruz. Burada, kayırmacılık yapılıp, fazla istihdam edilmesinden endişe duyuyoruz. Ayrıca, UTAŞ’a niçin 10 yıllığına devrediliyor? Bizim görev süremiz 5 yıl. Bizden sonraki belediye yönetimi ve meclisi bağlayıcı kararlar almak da doğru değil” şeklinde eleştirilerde bulundu.

“MHP’NİN İSTİHDAMINI DA GÖRDÜK”

MHP adına görüş bildiren Orhan Tamer de, “Başkanım, ben tüm kafeterya, dükkan gibi işletmelerin özleştirilmesinin altına imzamı atarım. UTAŞ’a para gerekliyse, hemen meclis olarak destek olalım. Ama belediyenin mal varlıkları bizim değil.  200 bin Uşaklınındır. Bu işletmeleri 10 yıl boyunca, her yıl ihaleye çıkarak devrederseniz, belediyeye daha çok gelir kazandırmış olursunuz” dedi.

MHP’İ üye Avukat Ali Özleyen, “Hükümet kamu işletmelerini satarak kurutulurken, siz devretmek istiyorsunuz. Bu karar, ileride önümüze istihdam sorunu olarak çıkabilir. 10 kişinin çalışacağı yere 50 kişi alınabilinir. Bu da zarar ettirir” uyarısında bulundu.

Özleyen’e cevap veren Başkan Cahan, “2009 seçimlerinde MHP’nin işçileri nasıl kapı önüne koyduğunu da gördük. Biz, belediye olarak, halkın kaynaklarının çarçur edilmesine göz yumamayız. Termal tesislerini ve ekmek fırınını biz özel sektör mantığı ile çalıştıramayız.  Devredilme olayı için geniş bir araştırma yaptık. Zarar etmemek için devretmek zorundayız. Belediye Meclisi olarak 10 yıla kadar devretme yetkimiz var. Ama meclis daha az derse o kararı uygularız” şeklinde konuştu.

Daha sonra, Devir süresinin 5 yıl olması, Akse Çamlığı kafeteryasının Orman İşletme Müdürlüğüne ait olduğu için çıkarılması şeklinde düzenlenen maddeye, AK Partili üyeler “Kabul”, CHP ve MHP’li üyeler ise “Ret” oyu verdi. Belediye işletmelerinin UTAŞ’a devredilmesi oy çokluğu ile kabul edildi. 

Editör: TE Bilişim